Nova vest
Tenis 3

20.8.2024.

10:33

Policajci u Italiji tužili doktora jer je Novakove navijače nazvao idiotima

Nacionalna unija policije u Italiji (SNAP) žalila se Lekarskoj komori na ponašanje virusologa Roberta Burionija u vezi sa Novakom Đokovićem.

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
Profimedia

Oni su se žalili jer je Burioni 4. avgusta, po Novakovom osvajanju zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Parizu, na društvenim mrežema na nedoličan način prokomentarisao Novakovu pobedu.

Burioniju to nije bilo prvi put da se u negativnom kontekstu oglašava po pitanju Đokovića, koji je izabrao da ostane nevakcinisan pre nekoliko godina protiv Kovida.

Sada je Burioni otišao korak dalje i uvredio sve one koji podržavaju Đokovića.

"Kakva šteta da tako veliki šampion ima tako neodgovarajuće ponašanje van terena, što ga je načinilo idolom nevakcinisanih idiota", napisao je Burioni.

Zbog ove, ali i nekih ranijih poruka, SNAP je rešio da prijavi doktora, naglašavajući u dopisu da je asocijacija nosilac kolektivnih interesa, uključujući tu i terapeutsku slobodu koja je garantovana Članom 32 Ustava.

Profimedia

Policijska unija veruje da je Burioni prekršio sve kodekse Lekarske komore nazivajući idiotima sve one koji su, po slobodnoj volji, odlučili da se ne podvrgnu vakcinaciji protiv Kovida. 

U saopštenju Policijske unije se kaže:

"Dana 4. avgusta 2024. godine, doktor Roberto Burioni , rođen u Pesaru 10. 12. 1962. godine, koji je registrovan u vašem udruženju, objavio je na svom fejsbuk profilu komentar na pobedu Novaka Đokovića na Olimpijskim igrama, koji se kopiran nalazi u dodatku 1. U kontekstu pomenutog posta. Doktor Burioni je rekao: 'Kakva šteta da tako veliki šampion ima tako neodgovarajuće ponašanje van terena, što ga je načinilo idolom nevakcinisanih idiota". Ovim činom, kao rezultat imamo kršenje moralnih kodeksa od strane doktora Burionija i to kroz objavu koja se odnosi na narativ, a kojim se krši disciplinski kodeks odruženja", zaključuje se u saopštenju.

Kakav će biti odgovor Lekarske komore u Italiji, ostaje da se vidi narednih dana. 

Podeli:

Komentari 3

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Gejming

"To nećemo koristiti"

Šef razvojnog tima Sports Interactive odbacio je mogućnost korišćenja generativne veštačke inteligencije za poboljšavanje dosadnih pres konferencija u Football Manageru.

HCL

15:35

6 h

Novo Sport Video Menu