Nova vest
Tenis 11

14.8.2024.

19:02

Đoković opet isto – prošli put (ni)je dobro prošlo

Srpski teniser Novak Đoković ima neuobičajenu pripremu za poslednji Grend slem u sezoni – US open.

Autor: Milan Tomić

Milan Tomić
Milan Tomić
EPA-EFE/CAROLINE BLUMBERG

Đoković je odlučio da pre turnira u Njujorku ne odigra nijedan drugi na tlu Severne Amerike.

Na Olimpijskim igrama u Parizu je dogurao do samog kraja, osvojio je i zlato tog 4. avgusta, samo dva dana pre početka Mastersa u Montrealu.

Stoga, ne treba da čudi što je propustio ovaj turnir iz serije 1.000, na kojem nije igrao još od 2018. godine, kada je ispao u trećoj rundi.

Sa Sinsinatijem je, pak, bila druga priča – imao je vremena da se "prebaci" preko Atlantika na vreme, ali mu se jednostavno nije uklapalo u planove.

Peđa Milosavljević/Starsport

Zbog spomenutog zlata Novak nije želeo da propusti još jedan doček na balkonu gradske skupštine i proslavu uspeha sa ostalim "odlikovanim" srpskim olimpijcima.

To je jedan razlog, drugi je vrlo verovatno usko vezan za tenis, potreban odmor, punjenje baterija, fizičko, ali i motivaciono.

Kada se osvoji to zlato, toliko dugo čekano, kada se kompletira nestvarna kolekcija trofeja, sigurno je da vam volja malo padne.

Česti su i komentari da je Novak posle trijumfa u Parizu glatko mogao i da završi karijeru – obrnuo je igricu što bi se reklo.

Međutim, Novak očigledno ima nešto drugačiju viziju, a poslednje izjave deluju baš ohrabrujuće kada je u pitanju aktivno igranje.

"Potrudiću se da doguram do LA, želeo bih, najjače zadovoljstvo je predstavljati Srbiju na OI", rekao je Đoković posle dočeka ispred Starog dvora.

Profimedia/JEANNE ACCORSINI/SIPA

Đoković će te 2028. imati 41 godinu, ali ako je neko sposoban da pomeri i tu granicu, onda je to on.

Generalno gledano, Đoković tokom karijere nije imao ozbiljnijih povreda i uglavnom je, manje-više, bio spreman.

Naravno, ne zaboravlja se problem sa laktom, koji je te 2017. pretio da ga pošalje u penziju.

Pribegao je tada prvi put operaciji, pažljivom procesu rehabilitacije, fizičke i psihičke – i vratio se, osvojivši od tada još 12, na onih već "sakupljenih" 12 Grend slem titula.

Imao je, kao i svi sportisti, probleme sa mišićima, stomačnim, nožnim, ložom, ali sa kolenom gotovo nikada.

Sve do ovogodišnjeg Rolan Garosa, gde je predao četvrtfinale Kasperu Rudu, a onda se vratio na isti taj teren vratio manje od dva meseca kasnije, te prigrabio ono što mu je jedino nedostajalo – olimpijsko zlato.

Profimedia

Jasno je da je Novak u ovoj fazi karijere fokusiran samo na najveće turnire. Primetno je da čak i mastersi sve ređe izazivaju njegovu pažnju.

Ove je igrao samo Indijan Vels (3. kolo), Monte Karlo (polufinale) i Rim (3. kolo), dok je od Majamija, Madrida, Montreala i Sinsinatija odustao.

Đoković je tokom karijere tri puta u istoj sezoni odustajao od ovog severno-američkog masters dubla.

Te 2017. zbog već spomenutog lakta, a 2022. zbog zabrane ulaska u zemlju nevakcinisanima tokom trajanja pandemije koronavirusa.

Praktično, samo je 2021. svojom voljom rešio da ne igra Kanadu i Sinsinati uoči US opena, na kojem je stigao do finala.

Na ovakav potez se odlučio zbog istrošenosti tokom sezone. Osvojio je do tog trenutka tri Grend slem titule, ali i doživeo jedan od najtežih poraza u polufinala Igara u Toriju od Saše Zvereva.

EPA-EFE/CAROLINE BLUMBERG

Dakle, činjenica da ga nije bilo od OI do US opena nije mnogo uticala na njegove partije u "Velikoj jabuci".

Mada, svi, osim Talona Grikspora, na putu do finala uspeli su da mu "uzmu" makar jedan set.

A, onda, sa Danilom Medvedevim onaj meč u kojem je napadao kalendarski Slem – i, kolaps, nažalost.

Vratio se na isto mesto dve godine kasnije i uzeo ono što mu pripada, najpre treći Sinsinati, a onda i četvrti US open.

Novak Grend slem u Njujorku dočekaće na drugoj poziciji ATP liste, uprkos tome što je izgubio 1.000 poena osvojenih u Ohaju prošle sezone.

Na betonu nije igrao maltene pola godine, još od tog Indijan Velsa, ali je svakako poznat po lakoj adapticiji na sve uslove, tako da ne bi trebalo da ima problema što se toga tiče.

Profimedia

Uostalom, to je nedavno još jednom i dokazao – sa šljake na travu, finale Vimbldona, pa opet na šljaku – olimpijsko zlato.

Iako je teško očekivati da će propustiti turnir, Đoković još uvek nije zvanično potvrdio nastup na US openu, baš kao što nije nemoguće da uoči "Flešing Medouza" teren "opipa" na nekom drugom terenu u Americi.

Ove godine je Đoković donosio i neke dijametralne odluke u odnosu na ono što je javnost možda očekivala.

Tako je odlučio da nastupi u Ženevi u predvečerje Rolan Garosa. U Americi za to nema puno prostora za manevar.

Turnir iz serije 250 u Vinston-Sejlemu na programu je od 18. do 24. avgusta i u ovom momentu bi bilo zaista iznenađujuće videti ga među učesnicima.

Podeli:

Komentari 11

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
iOS

Naplaćivaće više

Apple je povećao cene za svoju uslugu zamene baterije, ali ne za sve iPhone 16 modele.

MacRumors

8:10

1 h

Gejming

"To nećemo koristiti"

Šef razvojnog tima Sports Interactive odbacio je mogućnost korišćenja generativne veštačke inteligencije za poboljšavanje dosadnih pres konferencija u Football Manageru.

HCL

15:35

17 h

Novo Sport Video Menu