Nova vest
Tenis 2

16.7.2024.

14:45

Češke kraljice

Ima neka tajna veza između čeških teniserki i Vimbldona. Njihova igra prosto procveta na čuvenom vimbldonskom tepihu.

Autor: Zoran Kecman

Zoran Kecman
Zoran Kecman
Profimedia

Mnogi se pitaju, u čemu je tajna uspeha Čehinja na londonskoj travi? Biće da je odgovor u kvalitetu u kontinuitetu i tome što potiču iz jedne autentične, specifične teniske škole koja ide rame uz rame sa onim najrenominiranijim i najjačim. 

Barbora Krejčikova je pravo niotkuda sela na vimbldonski tron, zamenivši na njemu sunarodnicu Marketu Vondroušovu, koja je žarila i palila istim terenima godinu dana pre nje.

Sada je Marketa ispala u prvom kolu, a lako je isto moglo da se desi i šampionki, koja je prošla pravi pakao u premijernoj rundi protiv Veronike Kudermetove.

Tri sata i 19 minuta na terenu trajala je ta bitka sa Ruskinjom koju je dobila sa 7:6 (4), 6:7 (1), 7:5.

Ostalo je istorija, jer kad na startu prođete takvo iskušenje, svaki naredni plamen je lakše izbeći. Krejčikovoj je to uspelo.

Profimedia

Ne da se nije opekla, već su na vatri njene igre sagorele nade svih drugih, pre svega bivše šampionke Rolan Garosa Jelene Ostapenko, potom eks šampionke Vimbldona, Jelene Ribakine, na kraju je pala i poput Rokija borbena Italijanka Jasmin Paolini.

Krejčikova je postojana - reč je o tihoj, pomalo stidljivoj 28-godišnjoj devojci zavidnog iskustva, koja u osam titula u karijeri ima dva grend slema! U singlu, jer i u dublu je takođe osvajala najveće pehare.

Brno je grad iz kog dolazi i koji je pre nje proslavila Jana Novotna, njen nekadašnji mentor, šampionka Vimbldona iz 1998. godine. Voljom sudbine, grad u Moravskoj može da se podiči da ima dve vimbldonske šampionke.

Nažalost, Novotna je 2017. izgubila bitku sa kancerom, nije dočekala da vidi uspehe njene naslednice i sugrađanke.

Barbora se na terenu jedva suzdržavala pri pomenu imena Jane Novotne da ne zaplače, ali nije mogla da izdrži kada je videla njeno ime na tabli šampionki. I konačno, svoje ime koje je dodato na kraju, zlatnim slovima ispisano, za večnost.

"Obećala sam joj da ću osvojiti grend slem i to sam uradila u Parizu pre tri godine. Ali da ću slaviti na mestu gde je i ona to uradila, to nisam ni sanjala", priznala je Krejčikova.

Barbora nije razmažena teniserka - ona mnoge stvari koje se tiču njene karijere voli da obavlja sama. Bez preskupih agenata, trenera, a do ove krune došla je uz pomoć Pavela Motla, bivšeg koledž tenisera koji je dve godine mlađi od nje.

Pavel i sam kaže da nije njen trener, a zvanično putuje sa njom od avgusta prošle godine i turnira u Sinsinatiju. 

"Za mene, trener je neko iskusan, sa preko 40 godina, borac koji je nešto ostvario u tenisu. Ja nemam iskustva, ja sam početnik, ali učim stalno. Trudio sam se da dam sve od sebe, govorio ono što sam mislio da je trebalo da radi na terenu. Nisam konsultovao nikoga, niko me nije savetovao. Instinktivno sam pokušavao da pomognem Bari", rekao je Motl posle finala.

"Bara", kako joj je nadimak, pokazala je da ima igru dostojnu velikih šampionki - popravila je kretanje, smanjila broj duplih grešaka u finalu, kada je bilo najvažnije, proradio je forhend koji je bio ubitačan i ravan. Servirala je veoma dobro. Iznad svega, proradio je taj inat u njoj jer je neverovatno borbena igračica. Paolini, koja je žestoka u tom pogledu, naišla je za nijansu jaču od sebe i u tom smislu, a to nije bilo lako. 

I ko zna, možda će se ta vimbldonska niska za Čehinje nastaviti, to imajući u vidu kvalitet tamošnje škole i tradiciju, ne bi bilo nikakvo čudo.

Ako Martinu Navratilovu gledamo po tome odakle je, a ne sa čijim pasošem je igrala, dobijamo sasvim drugu dimenziju značaja češkog ženskog tenisa.

Profimedia/The Times/News Licensing

Martina je bila kraljica vimbldonske trave, devet puta je osvajala titulu u singlu, igrajući agresivno i atraktivno, servis-volej stilom. Ona je imala priliku da iz VIP lože gleda uspeh Krejčikove prošle subote.

Martina je bila inspiracija mnogim devojčicama u Češkoj i posle nje, na vimbldonskoj travi u singlu su trijumfovale posle i Jana Novotna (1998, a igrala još dva finala), Petra Kvitova (šampionka 2011. i 2014.), te Marketa Vondroušova (2023) i konačno sada Krejčikova.

Ali kada se okrene list i pogleda šta su radile u dublu, dobije se šira slika - od 2018. na ovamo samo 2021. godine se desilo da bar jedna od dubl igračica šampionki, nije Čehinja! To je drugim rečima - dominacija.

Krejčikova i Katerina Sinijakova su slavile dva puta, 2018. i 2022, a ove godine Sinijakova je to uradila istog dana kada je Krejčikova slavila u singlu, samo što joj je partnerka bila Amerikanka Tejlor Taunsend.

Zagrebemo li dalje u prošlost, doći ćemo do toga da su trofej u dublu u Open eri uzimale i Barbora Stricova, Kveta Paške, Jana Novotna, Helena Sukova, i naravno Navratilova, doduše pod američkom zastavom.

Krejčikova je ipak uspela da uradi nešto što mnoge njene zemljakinje nisu - da ima titulu na šljaci u Parizu i na travi u Londonu.

A to ne može svako.

I samo to govori o kvalitetu koji poseduje ove devojka iz Brna koju je novi trijumf ponovo katapultirao u Top 10, gde joj je objektivno i mesto. 

Podeli:

Komentari 2

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Gejming

Prodat je za 35.000 dolara

Heritage Auctions je prodao prototip Nintendo PlayStation kontrolera za 35.000 dolara, a u pitanju je jedan od najređih komada hardvera iz gejming istorije.

B92

11:00

2 h

Novo Sport Video Menu