Nova vest
Tenis 5

14.7.2024.

9:50

Čekajući beli steznik – koji nikad nije došao

Mnogo toga je stalo u jedan komad Novakove opreme.

Dušan Đukanović
Profimedia

Još na prvim treninzima koje smo pred Vimbldon mogli da pratimo samo preko društvenih mreža, na Novakovom koleno smo videli sivi steznik posle tek svršene operacije kolena.

Tada on i nije imao toliki značaj. Jedino što je bilo bitno jeste da Đoković trenira i da će možda igrati na Vimbldonu. Pamćenje je kratko, sada se čini kao da se bez razloga ikada dovodilo pod pitanje, ali je tada iznenadilo sve.

Treninzi pred Vimbldon, egzibicioni mečevi, pa prvo kolo protiv Vita Koprive. Oprema bela od koje odudara sivilo oko kolena suprotno pravilima londonskog Grend slema.

Naravno da je to zapalo za oko stranim novinarima kojima je to bilo tačno peto pitanje na konferenciji za medije posle meča sa Čehom.

Novak je protiv Koprive tokom čitavog meča pipkao, navlačio, proveravao steznik, a sa svakim novim duelom je to radio sve manje kako se oslobađao straha od obnavljanja povrede kako je i sam priznao.

"Dali su mi odobrenje, naravno da smo proverili da li imamo dozvolu. Pokušali smo da pronađemo beli. Video sam Tijafoa, on je imao crni. Sivo je malo bolje, bliže beloj. Znam da nije idealno. Volim da poštujem pravila, ali dobio sam dozvolu. Rekao sam da ćemo se potruditi da nađemo za sledeći meč", rekao je Đoković.

Profimedia

Ipak, zaključno sa polufinalom, sivi steznik je ostao.

Pred svaki trening bismo se šalili da skupimo pare i kupimo mu beli, iako svesni da nedostupnost istog nije razlog zašto ga .

Odbijam da poverujem da nije mogao da ga nađe za ove dve nedelje. Moguća su svega dva scenarija – ili ga nije briga ili baš jeste i time šalje poruku.

Poruku srpskog inata, samo suptilniju od onog "lakuuuu noć" koje čujemo svaki dan u međusobnoj interakciji posetilaca i zaposlenih u "Ol Ingland klubu".

Sa njim i na finale

Profimedia

Nema sumnje da će sivi steznik biti oko kolena kada četrnaestog i poslednjeg dana izađe na "Centralni teren" za finale muškog singla u kom se sastaje sa Karlosem Alkarasom (15.00).

Đoković je dobio Muzetija u polufinalu 37 dana posle operacije kolena za 37. Grend slem finale u karijeri. Ujedno i 97. pobede na Vimbldonu koji je time po tom parametru postao za njega najuspešniji od četiri najveća turnira.

Đoković je u polufinalu savladao Lorenca Muzetija (6:4, 7:6, 6:4) za reprizu prošlogodišnjeg meča za titulu sa Karlosem Alkarasom. Šesto uzastopno na Vimbldonu (samo Rodžer Federer ima više u Open eri – 7).

"Jedan od najboljih 20-godišnjaka kojeg smo videli u ovom sportu. Osvojiće mnogo Grend slemova. Možda ne ovaj, ali u budućnosti. Kada se penzionišem. Šalu na stranu, već me je pobedio ovde. Ne očekujem ništa manje od velike bitke. Biće potrebna moja najbolja igra da ga dobijem", rekao je Novak posle meča o svom narednom protivniku.

Đoković je izgubio svega jedan meč u Londonu od 2017. godine i to baš protiv Alkarasa u prošlogodišnjem finalu (prvi koji je to uradio na glavnom terenu od 2013. godine i Endija Marija). U međusobnim duelima vodi sa 3:2.

Alkaras je prethodno bio bolji od Danila Medvedeva posle preokreta (6:7, 6:3, 6:4, 6:4) za svoju 13. uzastopnu pobedu na Vimbldonu.

Profimedia

Alkaras je postao prvi Španac od Rafe Nadala koji je stigao do finala u Londonu dva puta uzastopno i prvi igrač pored "velike četvorke" (Đoković, Federer, Mari, Nadal) koji je u istoj sezoni igrao meč za titulu na Rolan Garosu i Vimbldonu.

"Svi znaju ko je Đoković. Igrao je u više finala Grend slemova i sve ih osvojio. Prošle godine je bio veoma težak meč. Stavio me je u nezgodnu poziciju. Znam kako će biti, igrali smo više puta u finalima Grend slemova i Mastersa. Znam šta treba da uradim. Verujem da i on isto tako. Spreman sam za taj izazov", govorio je Karlos o predstojećem meču.

Za Novaka će predstojeće biti prvo Grend slem finale ove sezone, ali i 16. godina u nizu kako igra jedno, čime je prestigao Rodžera Federera i Rafaela Nadala sa kojim je do sada delio rekord.

Cup Tree provided by Sofascore

Ukoliko vas više zanima šta se dešavalo prethodnih dana na Vimbldonu:

Podeli:

Komentari 5

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu