Nova vest
Tenis 40

14.7.2024.

8:00

Pobeda koja Đokoviću ništa ne znači

"Novak je već sada pobednik", moglo se čuti posle svake ovogodišnje pobede na Vimbldonu.

Autor: Milan Tomić

Milan Tomić
Milan Tomić
Profimedia

Naročito je aktuelna posle ove poslednje nad Lorencom Muzetijem u polufinalu.

I – tačna. Ko bi mogao i da pretpostavi pre malo više od mesec dana da će se sve ovako desiti.

Od operacije u Parizu, do nastupa u Londonu. I, ne samo nastupa, nego prolaska do finala, završne borbe sa Karlosom Alkarasom.

Ali, da li sve ovo zadovoljava Đokovića? Reklo bi se da ne.

Toliko toga je uradio, gotovo da ne mogu da se izbroje svi uspesi, titule, rekordi, ali taj šampionski karakter mu ne da mira.

On priznaje samo jedno – konačnu, "pravu" pobedu, osmu titulu na Vimbldonu, čime bi se izjednačio sa Rodžerom Federerom.

"Bilo je dosta sumnje. Dolazak u London osam dana pred turnir, nisam znao da li ću biti deo njega. Držao sam sve opcije otvorene, praktično do dana žreba. Igrao sam egzibicione mečeve koji su mi pokazali da sam dovoljno spreman da ne samo igram, nego stignem daleko. Rekao sam da ne bih igrao da ne mislim da mogu da stignem do kraja", rekao je Novak.

Kako je turnir odmicao, tako je Novak podizao formu, bruseći je baš kako treba – da na vrhuncu bude kada je to najpotrebnije.

Ne računajući lak ispit u vidu Vita Koprive, protiv Džejkoba Firnlija i Alekseja Popirina, gubitkom seta, malo je zabrinuo.

Ta briga bila je lekovita, taman toliko da pozove na oprez, da nema opuštanja pred jače izazove u drugoj sedmici takmičenja.

Dominacija protiv Holgera Runea, potom predaja Aleksa de Minora, a onda i jedan tako zrelo odigran meč protiv Lorenca Muzetija, stavio je do znanja da je Novak onaj pravi.

Sada mu predstoji 10. jubilarno finale i susret sa glavnim izazivačem, prošlosezonskim šampionom Karlosom Alkarasom.

Novakov skor u finalima u Londonu je 7-2, a uz Španca, jedini poraz naneo mu je Endi Mari 2013. godine. Alkaras u Grend slem finalima ima savršen učinak (3-0).

Đoković je sa 24 Grend slem titule apsolutni rekorder, neke je osvajao iako "nije trebalo", baš kao što je Karlos to učinio prošle sezone.

Delovalo je da titula jednostavno "pripada" srpskom teniseru, ali mu je Alkaras na "novakovski" način preoteo i preokretom posle pet setova slavio.

Dvanaest meseci kasnije postavlja se pitanje može li Alkaras da uradi nešto slično – da opet probije tu auru nepobedivosti Đokovića.

Od tog susreta igrali su još dva puta i oba su pripala Đokoviću. Onaj prvi, u finalu Sinsinatija bio je naročito spektakularan.

Čini se još bolji i od onog na Vimbldonu, ako je to ikako moguće. Bio je to pravi sudar titana na poslednjem mastersu uoči US opena.

Nekoliko meseci kasnije sastali su se i u polufinalu Završnog turnira u Torinu, kada je Đoković slavio nikad lakše u duelima sa 21-godišnjakom iz Mursije.

Ko bi rekao da će to biti pretposlednja Novakova pobeda nad nekim Top 10 igračem. Poslednja je ostvarena dan kasnije u finalu Torina nad Janikom Sinerom.

Mora se reći da od tada nije mnogo ni igrao sa najboljim teniserima sveta. Upravo ga je Janik dobio u Melburnu, odnosno Kasper Rud u Monte Karlu.

Ko bi rekao da će od tog Torina čekati na neko finale i borbu za 99. trofej u svojoj prebogatoj karijeri.

Ovaj meč za trofej će zasigurno odlučiti sitnice, što je i očekivano u sudaru dva teniska asa, kojima su se svi nadali da će biti upravo na ovom mestu.

Međusobni skor (3-2) i iskustvo, generalno, ali i igranja na travi na strani su Đokovića, dok je "fizika" ipak nešto što ide u prilog Alkarasu.

Pored odlične fizičke spreme, može da se pohvali i impresivnim učinkom (12-1) kada su u pitanju odlučujući, peti setovi na Grend slemu.

Ako se ove stvari uzmu u obzir, verujemo da bi Karlos odmah prihvatio meč koji će biti odlučen posle pet setova.

Ovde se, ipak, treba ograditi jer je i Novak poznat kao odličan "maratonac". Uz to, Đoković je četiri sata manje proveo na terenu tokom ovog Vimbldona.

Profimedia

Iako je trava značajno sporija nego pre nekoliko godina, pa i decenija, servis i dalje igra jako bitnu ulogu na ovoj podlozi.

Đoković je više pokazao kada je taj udarac u pitanju. Ima bolji procenat ubačenog prvog servisa (67%-64%), dobijenih poena na prvi (82-74), ali i na drugi servis (60-57).

Vimbldon očigledno iz Novaka izvlači ono najbolje, kao što i sam kaže. Nakon prošle, do skoro jedine, operacije upravo je u Londonu te 2018. stigao do titule, potom i na US openu.

Sve je to bila najava u ovu drugu plodonosnu Grend slem fazu Novakove karijere, tokom koje je osvojio tačno polovinu trofeja na najvećim turnirima.

Ukoliko savlada Alkarasa u nedelju (15.00), zvanično će imati više osvojenih Grend slemova u četvrtoj deceniji (13), nego što je to imao tokom svojih dvadesetih (12).

Cup Tree provided by Sofascore

Podeli:

Komentari 40

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu