Nova vest
Tenis 1

12.7.2024.

20:53

Novak "slomio" žilavog Muzetija za finale Vimbldona!

Srpski teniser Novak Đoković pobedio je Lorenca Muzetija u polufinalu Vimbldona rezultatom 3-0 u setovima.

Autor: Milan Tomić

Milan Tomić
Milan Tomić
Tanjug/AP Photo/Alberto Pezzali

Đoković je 10. finale ovog turnira i meč sa Karlosom Alkarasom u nedelju, zakazao trijumfom od 6:4, 7:6 (2), 6:4.

Muzeti, kome je ovo najbolji rezultat na Grend slemu, bio je dostojan rival, ali je Novak bio bolji kada je to bilo najpotrebnije.

Tako će Đoković probati da stigne do osmog trofeja na terenima Ol-Ingland kluba, čime bi se izjednačio sa rekorderom Rodžerom Federerom.

Novak protiv Alkarasa vodi sa 3-2 u pobedama, a ovakvim epilogom režirana je repriza prošlogodišnjeg finala, kada je pobedu odneo mladi Španac.

Tanjug/AP Photo/Mosa'ab Elshamy

Videlo se od samog početka duela na Centralnom terenu da Italijan, kao i uvek, neće biti lak zalogaj.

Serveri su bili sigurni, iako su se solidno mučili u svakom od uvodnih gemova, pre nego što je Novak zadao prvi udarac rivalu.

Načinio je brejk u šestom gemu, kada je iskoristio drugu od tri vezane brejk lopte. Nekoliko fenomenalnih udaraca i napada doneli su mu prednost.

Delovalo je da je to-to nakon potvrde brejka i vođstva od 5:2, ali tako nije mislio Muzeti.

Najpre je produžio set, a onda u devetom gemu oduzeo servis Đokoviću, usput spasivši i dve set lopte.

Festival brejkova nastavljen je, na Novakovu sreću, i u 10. gemu, kada je takođe imao tri brejk, odnosno set lopte.

Profimedia

Kod prve ga je Muzeti nadigrao na mreži, ali je Italijan onda odigrao loš drop šot i set je bio okončan. Trajao je ukupno 49 minuta.

Nije to mnogo sputalo Lorenca, koji je odmah na startu nastavka napravio brejk, odigravši bekhend viner na drugoj brejk lopti.

Usledio je maratonski gem na servis Muzetija, Đoković je imao dve prilike za ribrejk, ali je Italijan nekako uz pomoć servisa uspeo da se izvuče.

Igrao je Lorenco u tim momentima jako dobro, neke udarce je i Novak pozdravio aplauzom, baš kao i čitav stadion.

Bio je strpljiv Novak i šansu je dočekao u šestom gemu, kada je iskoristio prvu od tri vezane brejk lopte – sjajnom forhend paralelom.

Tanjug/AP Photo/Mosa'ab Elshamy

Nova drama viđena je u 11. gemu, kada je Đoković na svom servisu morao da se suočava sa 0:30, ali su jedan servis viner i tri asa došli kao spas.

Mogao je Novak da okonča ovaj period u narednom gemu, kada je imao set loptu, ali je Muzeti odigrao dovoljno dobro i agresivno, pa je obezbedio taj-brejk.

Tokom odlučujućeg gema maltene se za sve pitao samo Novak, koji je napravio dve serije od po 3:0, te tako naposletku duplirao prednost.

Tamo gde je stao u drugom, Novak je nastavio na početku trećeg seta, koji je započeo brejkom, iskoristivši drugu šansu u ovom prilično dugom gemu.

Đoković je bio fokusiran na svoje servis gemove, ali je u devetom imao tri meč lopte na servisu Muzetija – nije ih materijalizovao.

To ga nije omelo da na kraju slavi i šesti put protiv Muzetija i plasira se u veliko vimbldonsko finale.

Podeli:

Komentari 1

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu