Nova vest
Tenis 3

12.7.2024.

22:10

XII: 37 dana od operacije za 37. finale VIDEO

Trideset i sedam dana, toliko je prošlo od operacije kolena do meča u kom je Novak Đoković po 10. put u svojoj karijeri obezbedio finale Vimbldona. Trideset i devet, ni mesec i po, kada će u njemu igrati.

Dušan Đukanović
Profimedia

Iz Londona za B92.sport, Dušan Đukanović

Đoković je u polufinalu savladao Lorenca Muzetija (6:4, 7:6, 6:4) za reprizu prošlogodišnjeg meča za titulu sa Karlosem Alkarasom. Njegovo 37. Grend slem finale u karijeri i šesto uzastopno na Vimbldonu (samo Rodžer Federer ima više u Open eri – 7).

"Jedan od najboljih 20-godišnjaka kojeg smo videli u ovom sportu. Osvojiće mnogo Grend slemova. Možda ne ovaj, ali u budućnosti. Kada se penzionišem. Šalu na stranu, već me je pobedio ovde. Ne očekujem ništa manje od velike bitke. Biće potrebna moja najbolja igra da ga dobijem", rekao je Novak posle meča o svom narednom protivniku.

Đoković je izgubio svega jedan meč u Londonu od 2017. godine i to baš protiv Alkarasa u prošlogodišnjem finalu (prvi koji je to uradio na glavnom terenu od 2013. godine i Endija Marija). U međusobnim duelima vodi sa 3:2.

Izvor: B92.sport

Što se tiče polufinala, Đoković jeste u tri seta slavio, ali je bilo i uspona i padova u njegovoj igri. Mogao je i ranije da završi meč kada je imao 0:40 na servis protivnika, kojem je dozvolio da se vrati i pridobije publiku.

Srećom, to nije ostavilo traga i Novak je stigao do 97. pobede u karijeri na Vimbldonu. To je sada Grend slem na kom ima najviše trijumfa, dok je drugi Rolan Garos (96).

Svačega je bilo na meču sa italijanskim teniserom. Od video provere koja nije radila, preko navijača sa tribine koji je uzviknuo Đokovićevo "laaakuuuu noooć", do violine koja je ponovo "svirala" – ovaj put za sve na "Centralnom terenu" koji su mu zviždali.

U prvom polufinalnom susretu pomenuti Karlos Alkaras je bio bolji od Danila Medvedeva posle preokreta (6:7, 6:3, 6:4, 6:4) za svoju 13. uzastopnu pobedu na Vimbldonu.

Alkaras je postao prvi Španac od Rafe Nadala koji je stigao do finala u Londonu dva puta uzastopno i prvi igrač pored "velike četvorke" (Đoković, Federer, Mari, Nadal) koji je u istoj sezoni igrao meč za titulu na Rolan Garosu i Vimbldonu.

"Svi znaju ko je Đoković. Igrao je u više finala Grend slemova i sve ih osvojio. Prošle godine je bio veoma težak meč. Stavio me je u nezgodnu poziciju. Znam kako će biti, igrali smo više puta u finalima Grend slemova i Mastersa. Znam šta treba da uradim. Verujem da i on isto tako. Spreman sam za taj izazov", govorio je Karlos o predstojećem meču.

Đoković i Alkaras će finale igrati u nedelju od 15 časova po srpskom vremenu.

Za Novaka će to biti prvo Grend slem finale ove sezone, ali i 16. godina u nizu kako igra jedno, čime je prestigao Rodžera Federera i Rafaela Nadala sa kojim je do sada delio rekord.

Cup Tree provided by Sofascore

Kraj za Kostović

Dvanaestog dana je Teodora Kostović završila svoje učešće na turniru za juniore. Bolja od nje je u četvrtfinalu bila Amerikanka Iva Jović (6:3, 6:2).

Trinaesti dan Vimbldona je rezervisan za finale u ženskoj konkurenciji između Jasmin Paolini i Barbore Krejčikove (15.00)

Italijanki je ovo drugo uzastopno finale, posle poraza u Parizu od Ige Švjontek, te bi po prvi put u karijeri mogla da osvoji neki od četiri najvažnija trofeja. Krejčikovoj je taj osećaj dobro poznat, s obzirom na to da je 2021. godine osvojila Rolan Garos.

Samo Frančeska Skjavone i Paolini su od Italijanki igrale u više od jednog Grend slem finala, a Paoloni je i prva koja će se boriti za titulu na Vimbldonu.

"Ovi poslednji meseci su ludi za mene, ne znam, samo se trudim da ostanem fokusirana na teren i da uživam, jer volim tenis. San je igrati ovde, toliko sam finala Vimbldona odgledala kao dete", rekla je pred finale Paolini.

Ono što unosi dodatnu nezvesnost u taj duel jeste i činjenica da su njih dve igrale samo jednom, davne 2018. godine na Australijan openu.

Cup Tree provided by Sofascore


Za utisak dana biramo Alkarasovu izjavu posle pobede, kada je izjavio da će u nedelju biti dobar dan za španski narod.

Posle njegovog finala, Španci će pratiti i finale Evropskog prvenstva u kom igraju protiv Engleza.

Suvišno je reći da se londonskoj publici to nije svidelo, te smo tako u finalu dobili dvojicu tenisera koji su posle svojih mečeva izviždani na "Centralnom terenu".

Ukoliko vas više zanima šta se dešavalo prethodnih dana na Vimbldonu:

Podeli:

Komentari 3

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Android

Postaje još tanji

Samsungova dolazeća verzija Galaxy Z Fold6 telefona bi mogla da se pojavi ranije nego što se očekivalo.

B92

19:30

10 h

Aktuelno

Meta odustala

Pričalo se da će Meta 2027. godine predstaviti VR hedset kodnog naziva "La Jolla" koji će konkurisati Appleo-vom Vision Pro uređaju. Ali, zbog visoke cene MicroOLED ekrana, to se ipak neće dogoditi.

Bug

14:30

15 h

Novo Sport Video Menu