Nova vest
Tenis 22

12.7.2024.

8:10

Đokovića pogledala "sreća"

I to baš u pravom trenutku – kada je briga uoči i tokom Vimbldona bilo zaista mnogo.

Autor: Milan Tomić

Milan Tomić
Milan Tomić
Profimedia

Pre nešto više od mesec dana, Novak je operisao koleno u Parizu, a ovog petka igra polufinale Vimbldona protiv Lorenca Muzetija.

Kada je izašla vest da se povukao sa Rolan Garosa, ne samo da je sve ovo delovalo nerealno, nego je praktično nastup u Londonu bio pod velikim znakom pitanja.

Đoković se u Ol-Ingland klubu ne bi ni pojavio da nije verovao i osećao da može da ide do završnice, do samog kraja.

Do završnice je stigao i to na, reklo bi se, nikad lakši način, bar što se tiče rivala sa kojima se susretao tokom prethodnih desetak dana.

EPA-EFE/ADAM VAUGHAN

Kada je izašao žreb za Vimbldon, činjenica da 90 odsto ljudi nije čulo za prvog, a onda i drugog protivnika, govori da je start bio baš po meri, gledajući trenutnu situaciju.

Taman da se zagreje mašina, da oseti tu atmosferu meča sa kojom se nije susretao još od Rolan Garosa i onog baksuznog meča sa Fransiskom Serundolom, kada se i povredio.

Vit Kopriva i Džejkob Firnli bili su idealni za ovako nešto, u situaciji kada Novak više razmišlja o povredi, kretanju, kako će se koleno ponašati, nego o samoj igri i taktici.

Čeh je preskočen glatko, dok je u susretu sa Britancem bilo kritičnih momenata, koje je Novak nekako rešio, usput izgubivši set.

"Ja nisam bio na nivou. Veoma izazovni uslovi, vetrovito. Nije bilo lako naći pravi tempo. Mislim da sam uradio dovoljno da pobedim. Imao sam sreće da nisam završio u brejku zaostatka", rekao je Đoković posle meča sa Firnlijem.

Profimedia

Treća runda Novaku je donela meč sa Australijancem Aleksejem Popirinom, koji mu je zimus u Melburnu uzeo jedan set.

Popirin je isto učinio i na Vimbldonu, dobro se držeći i preteći, baš kao što je i Firnli to radio. Ali, uzalud, zna se čiji je ovo teren.

"Bio je blizu pobede, igrali smo u Australiji. Snažan forhend, opasan je na ovoj podlozi. Izašao je sa uverenjem da može da pobedi", jasan je bio Novak posle tog susreta.

Ako su protivnici u prvoj nedelji turnira bili donekle očekivani, za osminu i četvrtinu finala bilo je, logično, teže prognozirati potencijalne rivale.

Iznenađenja u Novakovom delu žreba su se od uvodnih rundi događala, a prvi ozbiljniji rival koji je "otpao" sa puta bio je Hubert Hurkač, doduše ne svojom voljom.

Profimedia/The Times/News Licensing

Poljak, koji je "penzionisao" Rodžera Federera baš ovde i neko kome su mnogi predviđali da bi Đokoviću mogao da pomrsi konce u četvrtfinalu, predao je susret drugog kola Arturu Fisu.

Način na koji je to uradio, sam po sebi je bio bizaran. Nije mogao više, pa je pri rezultatu 2-1 i 9:8 u taj-brejku četvrtog seta za Francuza, odlučio da prekine meč. No, o tome smo već pisali.

Još jedno ime, koje smo mogli da očekujemo u osmini finala bilo je Karen Hačanov, ali je njega eliminisao Kventan Alis, koji je i protiv Holgera Runea potom imao 2-0 u setovima.

Zamislite kakva bi se bura digla da je Novak u 1/8 finala morao da igra protiv kvalifikanta i to nakon što je izbacio dva anonimusa i momka koji nikad nije igrao bar četvrto kolo nekog Grend slema.

Mada, Novakovi kritičari su se svakako podigli i uprkos činjenici da mu je rival u osmini finala bio Rune, jedan od predvodnika novije generacije i neko ko ume dobro da se "potuče" sa Đokovićem.

Profimedia/The Times/News Licensing

Pamti Danac pobede u finalu Bersija i četvrtfinalu Rima, ali i one mečeve u Parizu i Torinu prošle sezone, kada je Đoković uz dosta muke, posle odlučujućeg seta, slavio.

Ovoga puta, Đoković je razbio Runea kao nikada do sada i zapravo tek tada potvrdio da je ozbiljan pretendent na titulu.

Sve do tog meča, dominirali su komentari da pravog izazova nije bilo, te da ne bi bilo iznenađujuće da ga upravo Rune eliminiše iz takmičenja.

Baš kao što se na Rolan Garosu Novakov četvrtfinalni meč nije odigrao, isto se desilo i na Vimbldonu, samo što predaja ovoga puta nije bila Đokovićeva, već od Aleksa de Minora.

Australijanac je povredu kuka doživeo u finišu meča sa gorespomenutim Arturom Fisom. Nadao se da će se čudo i brzo ozdravljenje dogoditi, ali na njegovu žalost – nije.

EPA-EFE/ADAM VAUGHAN

Možda je glupo reći jer je u pitanju povreda, ali Novaka je, poput žreba, i ovoga puta pogledala sreća u Londonu.

Verovatno je većina Novakovih navijača bila istog stava kao i selektor naših košarkaša, Svetislav Pešić.

"Šta, otkazao ovaj? Odlično!", ispalio je Pešić bez ikakvog dvoumljenja.

Dobio je Đoković jedan slobodan dan više, što je na Grend slemu prilično dobra stvar, mada ume da bude i mač sa dve oštrice.

Lako može da se desi ispadanje iz ritma, rutine, fokusa. Mada, ako neko ima iskustva sa svim ovim stvarima, onda je to Novak.

Profimedia

Okršaj sa nekim Top 10 igračem Đoković je "izbegao" i u polufinalu, nakon što se Saša Zverev "ugasio" posle vođstva od 2-0 protiv Tejlora Frica.

I, kada se očekivalo da će upravo Amerikanac na megdan Novaku, pojavio se pravo niotkuda Lorenco Muzeti, ostvarivši tako najbolji Grend slem rezultat u karijeri.

Od svih tenisera koji su stigli do četvrtfinala Vimbldona, jedino Đoković ove sezone nema pobedu nad nekim Top 10 igračem. Doduše, nije mnogo ni igrao.

Od Janika Sinera (4) je izgubio u polufinalu Australijan opena, dok je u istoj fazi Monte Karla ispao od Kaspera Ruda (8). Meč sa Norvežaninom (7) u Parizu i De Minorom (9) u Londonu nije se dogodio iz gore opisanih razloga.

Uglavnom, Novak bi do finala Vimbldona mogao da stigne tako što bi protivnik sa najvećim rangom bio Rune, 15. na svetu.

Profimedia

Sreća ili jednostavno takav rasplet događaja režirali su ovakav epilog i na sve ovo Đoković nije imao apsolutno nikakvog uticaja.

To što se "projektovani" rivali nisu pojavili na megdanu apsolutno nije Novakov problem. Povreda Hurkača, samoništenje Zvereva ili katastrofa Stefanosa Cicipasa...

Sve to je sada irelevantno, pošto se Đoković nalazi tako blizu novog, osmog trofeja na Vimbldonu, koji bi, kada se pogledaju sve poteškoće i okolnosti, bio ravan čudu.

Ili je to sve, ipak, normalno, ako se uzme u obzir na šta nas je Đoković sve navikao i koliko je puta uspeo da pomeri svoje, ali i granice "belog sporta".

Pretposlednji izazov imaće u petak u popodnevnim satima.

Cup Tree provided by Sofascore

Podeli:

Komentari 22

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu