Nova vest
Tenis 12

11.7.2024.

8:20

Jednoručni bekhend je ponovo u modi

Lorenco Muzeti, Grigor Dimitrov i Đovani Petši Perikar. Trojica učesnika ovogodišnje osmine finala Vimbldona koriste se jednoručnim bekhendom.

Dušan Đukanović
EPA-EFE/TIM IRELAND

Pomalo zaboravljena veština iz praktičnih razloga, ponovo ulazi na mala vrata u svet tenisa. Da je bilo malo više sreće, možda bismo imali i dvojicu polufinalista od pomenute trojice.

Ipak, povreda je sprečila bugarskog specijalistu za travu da uradi nešto više, iako se mora dodati i da bi imao izuzetno težak put ka tome.

Muzeti je u međusobnom duelu eliminisao Perikara, a među osam najboljih ga je sačekao Tejlor Fric koji je tu stranu žreba "očistio" izbacivši četvrtog nosioca Aleksandera Zvereva.

Amerikanac je svu snagu iskoristio za povratak iz dva seta zaostatka protiv Nemca i na kraju je nije imao dovoljno za čoveka koji je odigravanje jednoručnog bekhenda doveo do nivoa umetnosti.

Fricu je bilo malo set i brejk prednosti protiv Muzetija koji je i samim dolaskom do ovog meča ostvario najbolji učinak u karijeri na Grend slemovima, a sada će po prvi put igrati u polufinalu.

Rival će mu u petak biti Novak Đoković koji nije ni nastupio u četvrtfinalu nakon što je Aleks De Minor nekoliko sati pred taj meč saopštio da se povlači zbog povrede kuka.

Muzeti i Đoković su do sada igrali šest puta (četiri na betonu i dva na šljaci), a Novak vodi u međusobnim duelima sa pet prema jedan.

Poslednji put su se sastali nedavno na Rolan Garosu kada je meč završen u tri ujutru nakon što se Đoković vratio iz dva seta zaostatka i slavio. Potom i povredio.

"Šalio sam se da ne završimo opet u tri ujutru. Šalu na stranu, bio je to lep meč, imao sam šanse. Nisam ih iskoristio, posebno u četvrtom setu. Mislim da ću da analiziram dobro taj meč i vidim šta sam mogao bolje. Počeo sam da igram u kontinuitetu, sa stavom. Moram da odam sebi priznanje zbog stava koji sam imao posle gubitka prvog seta. Bio sam nervozan, nije me služio servis. Promenio sam način razmišljanja, osećaj je bio bolji", rekao je Muzeti posle meča sa Fricom.

Do jedine pobede nad Novakom je stigao prošle godine u Monte Karlu i to predstavlja najznačajniji trijumf u njegovoj dosadašnjoj karijeri. Tada je po drugi put prošao u četvrtfinale nekog Mastersa.

Teniser oprečnih stavova

EPA-EFE/TIM IRELAND

Kada to kažemo, ne mislimo ni na šta ozbiljno.

Muzetijeva omiljena podloga je šljaka, turnir Vimbldon, a grad na Turu Njujork. Jedno sa drugim veze nema.

Takođe, za sebe kaže da mu je najveći kvalitet što je vredan radnik, a mana to što je lenj.

Iako odigrava savršeni i za oko ugodni jednoručni bekhend, omiljeni udarac mu je zapravo forhend.

Reket je po prvi put u ruke uzeo sa svega četiri godine. Sa sedam je počeo da radi sa Simoneom Tartarinijem i ta saradnja traje i 15 godina kasnije. Primer sličan kao onaj sa Novakovim nesuđenim protivnikom De Minorom.

Ujak mu je kardiolog, što mu je bilo od pomoći kada je ispunio sebi želju da uradi manju tetovažu. Zamolio ga je da mu uradi EKG i jednu od linija presekao teniskim reketom.

Na Turu je debitovao 2020. godine, a na Grend slemovima već sledeće kada se i po prvi put našao među 100 najboljih tenisera sveta.

Godina kada se probio biće 2022. kada osvaja svoje do sada jedine dve titule (Napulj i Hamburg), dok će 2023. ostvariti najbolji renking u karijeri.

Sve je počelo od one pobede nad Đokovićem u četvrtfinalu u Monaku. Na to se nadovezao osminom finala Rolan Garosa, te četvrtfinalima u Štutgartu i Haleu za do sada rekordnu 15. poziciju. Uživo na ATP tabeli je trenutno 16.

Kao i najveća pobeda i najveći uspeh u karijeri ga je vodio preko Novaka Đokovića. Sa reprezentacijom Italije je u Malagi krajem prošle godine osvojio Dejvis kup, eliminisavši Srbiju u polufinalu u kom ga je dobio Miomir Kecmanović.

Ranije tokom turnira smo videli da veliki navijač Juventusa slobodno vreme provodi na isti način kao i Đoković. U društvu porodice.
 

Ukoliko vas zanima šta se dešavalo prethodnih dana na Vimbldonu:

Podeli:

Komentari 12

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu