Nova vest
Tenis 14

10.7.2024.

8:00

Demon

Aleks Fernando De Minor, popularni "Demon" ili "Minotaur", naredna je prepreka Novaka Đokovića na putu ka finalu Vimbldona.

Dušan Đukanović
Profimedia

Momak iz Sidneja, gde je rođen 1999. godine,  iz urugvajsko-španskog braka, već je u ranoj fazi svog detinjstva  Australiju zamenio Alikanteom.

Sa pet godina se preselio u majčin rodni grad, u trenutku kada je već dve prošlo od kako je prvi put uzeo teniski reket u ruke. Nešto ranije nego sunarodnik Aleksej Popirin, koji će mu u jednom trenutku u karijeri biti i komšija u Španiji.

Rani start je sa sobom povlačio i rano donošenje životnih odluka.

"Došli smo do zaključka da ako hoću da idem tim putem moram da uradim sve što je do mene da uspem. Nije bilo prostora za otaljavanje. Od tog dana, sve je bilo okrenuto ka tome da uspem. Imao sam 12 godina", prisećao se kasnije De Minor.

Profimedia

Uprkos tome što se u Španiji formirao i kao čovek i kao teniser, pa i igrao za Španiju u mlađim uzrastima, Australiju nikada nije zaboravio. Čim se vratio u rodnu zemlju, izbor je bio jasan – nju će predstavljati na seniorskom nivou.

O De Minorovoj privrženosti "kengurima" dovoljno svedoči činjenica da je jedina tetovaža koju ima broj 109 na grudima, jer je baš taj po redu teniser koji je Australiju predstavljao u Dejvis kupu.

U Španiji je upoznao i svog i dalje aktuelnog trenera Adolfa Gutijeresa, sa kojim sarađuje od devete godine. Taj i prethodni podatak dovoljno govore o karakteru De Minora i koliko se on razlikuje od Holgera Runea, Novakovog prethodnog rivala.

"Prihvatio me je kao dečaka, kada se moja porodica ponekad mučila da ga plati. Nebrojano sati je proveo radeći sa mnom", ima da kaže De Minor o svom treneru, pored kog nezvanično sarađuje i sa Lejtonom Hjuitom.

Kapiten Dejvis kup Australije se često može videti u Aleksovoj loži, a igrač u najboljem teniseru u istoriji te zemlje vidi mentora.

EPA-EFE/GLENN HUNT

Profesionalnu karijeru je započeo 2017. sa svega 16 godina, a 2018. će biti ona u kojoj će se probiti i to među prvih 50.

Svake godine je napredovao. Na startu 2019. godine osvojio je prvu titulu u rodnom Sidneju, od tada još devet (sedam na betonu, dve na travi). Pet godina u nizu već osvaja barem po jednu. Najveća do sada jeste u Akapulku, turniru iz serije 500, gde je po prvi put u karijeri uspeo da odbrani titulu.

Ono što ga krasi jeste dobra igra u defanzivi, brzina i agilnost. Forhend mu je daleko bolji od bekhenda, ali u napadu generalno ne briljira. Ni servis mu nije jača strana, kao ni volej igra iako je u oba donekle napredovao.

Te dve stavke, kao i stil koji ne obećava dugi igrački vek su i glavne zamerke kritičara koji zbog toga smatraju da nikada neće dostići sam vrh ili postati prvi domaći teniser koji je osvojio AO od 1976. godine i Marka Edmonsona.

Spočitava mu se i da ne može sa previše defanzivnom igrom protiv najboljih. Da li je tako ili nije vreme će pokazati, ali smo početkom godine videli primer koji govori u korist suprotnog.

Na Junajted kupu je vezao tri pobede protiv igrača iz Top 10. Tejlor Fric, Novak Đoković i Aleksander Zverev su bili rivali koje je pobedio, a posle tih mečeva se i sam našao među desetoricom najboljih. Prvi Australijanac od 2006. godine i Hjuita koji je to uspeo i ujedno 11. ukupno. Najbolji renking u karijeri mu je sedmo mesto.

Đokoviću je naneo prvi poraz u Australiji od onog čuvenog u duelu sa Hjeong Čungom 2018. godine. Zapamtio je to Novak i revanširao se u Monaku, a predstojeći duel će im biti četvrti ukupno kako je srpski teniser slavio i u prvom 2023. godine na Australijan openu.

"Mislim da je on ponajbrži na Turu. Mnogo je napredovao u poslednjih godinu i po. Igrao sam na Australijan openu prošle godine sa njim, sjajan meč. Od tada do danas, njegov napredak i to što je ušao u Top 10 nije iznenađenje. Uvek je imao brzinu, odbranu i spretne ruke. Lejton Hjuit je njegov mentor i trener, mislim da je to sjajan spoj. Zbog stila igre, Lejton je igrao slično kao Aleks. Ide u pravom smeru. Servis je postao njegovo oružje, što nije bio slučaj ranije. Kompletan je igrač, ustalio se kao Top 10,15 igrač, stalno igra u poznim fazama na Grend slemovima. Već me je pobedio u Australiji, nema razloga da misli da ne može i ovde. Naravno, Grend slem je druga priča. Sviđaju mi se moje šanse", rekao Đoković posle meča osmine finala.

De Minor je do sada eliminisao Džejmsa Dakvorta, Đaumea Munara, Luku Puja (predaja) i Artura Fisa. Samo je Francuz uspeo da mu uzme set.

Uprkos odigranog meča manje i jednog prepuštenog seta protivniku, deveti teniser sveta je proveo tek dva sata manje na terenu od Novaka.

Polako dolazi i do rezultata na Grend slemovima. Dugo mu je najveći uspeh bilo samo četvrtfinale US Opena u kom će ga pobediti potonji šampion Dominik Tim. Nedavno je po prvi put stigao među osam najboljih na Rolan Garosu, a sada i u Londonu.

EPA-EFE/ADAM VAUGHAN

Sa Kejti Bolter je u vezi od 2020. godine i sa  njom čini drugi najpoznatiji teniski par.

Zanimljivo je da je u dva navrata osvajao turnire u istoj nedelji kada i britanska najbolja teniserka. Oba ove godine. Najpre u februaru kada je Bolter slavila u San Dijegu, a on u Akapulku i potom prošlog meseca kada su trijumfovali u Notingemu, odnosno Hertogenbošu.

Od nagrada na turnirima je do sada zaradio gotovo 14 miliona dolara.

Ukoliko vas zanima šta se dešavalo prethodnih dana na Vimbldonu:

Podeli:

Komentari 14

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu