Nova vest
Tenis 2

9.7.2024.

21:15

IX: Heroji na slovo D i Novakov iznuđen trening

Dame i gospodo, Danil Medvedev.

Dušan Đukanović
EPA-EFE/NEIL HALL

Prvih šest međusobnih duela sa Janikom Sinerom je dobio ruski teniser, uzvratio je Italijan sa pet pobeda u nizu, ali u prvom na travi (i uopšte podlozi koja nije beton) trijumf je odneo Medvedev.

Kao i u finalu Australijan opena, ponovo su dvojica tenisera igrala svih pet setova, ali ovaj put sa drugim ishodom i pod drugačijim uslovima.

Kiša je naterala organizatore da se čitavog dana igra pod krovom, a te uslove je iskoristio Danil slavivši protiv Sinera, koji se u pojedinim trenucima borio za dah, posle gotovo četiri sata igre (6:7 (7), 6:4, 7:6 (4), 2:6, 6:3). 

Izvor: B92.sport

"Ovo je prvi put da sam pobedio dvaput na Centralnom terenu Vimbldona, tako da... Obično bih pobedio jednom ili nijednom. Tako da je ovo već rekord", našalio se Medvedev posle meča.

Za Medvedeva je to bila treća pobeda na Grend slemovima protiv u tom trenutku najboljeg na svetu, što su pre njega uradili samo Novak Đoković, Rafa Nadal i Sten Vavrinka.

Siner, uprkos porazu, ostaje na prvom mestu ATP liste.

Medvedev će se za finale boriti sa Karlosom Alkarasom koji je posle preokreta eliminisao Tomija Pola (5:7, 6:4, 6:2, 6:2).

Špancu je to šesto polufinale Grend slemova sa 21 ili manje godina, čime se izjednaćio sa Nadalom, Borgom, Đokovićem i Agasijem. Ukoliko mu to pođe za rukom i u Njujorku i potom Melburnu sledeće godine deliće prvo mesto sa Bekerom i Vilanderom.

Na poslednja 42 meča na Grend slemovima slavio je 39 puta, od čega jednom baš protiv Medvedeva u polufinalu Vimbldona prošle godine.

"On je sjajan igrač. Isto polufinale kao prošle godine. Nadam se istom rezultatu. Dobio je Janika Sinera, najboljeg tenisera sveta trenutno. Znam da je u dobroj formi. Moram da igram svoj najbolji tenis i verujem u sebe. Biće to težak susret, ali verujem u sebe", reko je Karlos posle duela sa Amerikancem.

Alkaras u taj meč ulazi sa nizom od 12 pobeda na Vimbldonu posle prošlogodišnje osvojene titule u Londonu. Među njegovim sunarodnicima, do polufinala na ovom turniru su u više navrata stizali još samo Nadal i Manuel Santana.

Cup Tree provided by Sofascore

Kod dama je dan protekao u znaku Done Vekić. Hrvatska teniserka je eliminisala Lulu San posle još jednog preokreta ovog dana (5:7, 6:4, 6:1) i tako okončala san Novozelanđanke i nastavila svoj.

Vekić je tokom karijere imala nekoliko operacija posle povreda, ali se uvek vraćala. Nagrada za to je prvo polufinale na Grend slemu u karijeri, čime je postala prva hrvatska teniserka od Mirjane Lučić kojoj je to pošlo za rukom.

"Bilo je nekoliko trenutaka u karijeri kada više nisam želela da igram tenis. Većina vas zna da je to bilo posle operacija, ali postoji i skorašnji primer. To je bilo pred Rolan Garos. Htela sam da odustanem, da idem kući. Želela sam dužu pauzu, jer nisam više imala energije i motivacije. Nisam ostvarivala rezultate koje sam očekivala. Bio je to težak momenat", objasnila je Dona na sopstvenom primeru kako nikada ne treba odustajati.

Za prvo Grend slem finale igraće protiv Jasmin Paolini koja je lakše nego što se očekivalo dobila Emu Navaro. Amerikanka je posle izbacivanja druge igračice sveta Koko Gof i sama završila svoje učešće za manje od dva sata i svega tri osvojena gema (6:2, 6:1).

Italijanka je prva predstavnica svoje zemlje u polufinalu Vimbldona u Open eri.

Cup Tree provided by Sofascore

Desetog dana Vimbldona, ujedno i destog dana jula, na teren će ponovo Novak Đoković koji se sastaje sa Aleksom De Minorom u okviru četvrtfinala.

Novak je zbog padavina danas morao da trenira u dvoranskim uslovima u Samerset ulici i to ne na travi, već na betonu. Sparing partner mu je ponovo bio junior Marko Maksimović, koji je ispao u prvom kolu singla, ali se i dalje takmiči u dublu.

Duel srpskog i australijanskog tenisera je drugi na programu "Centralnog terena", posle meča Elene Ribakine i Eline Svitoline, što je prema pokazanom do sada finale pre finala. Kazahstanska i ukrajinska teniserka će na teren od 14.30.

Na terenu broj jedan u isto vreme igraju Jelena Ostapenko i Barbora Krejčikova. Posle njih Tejlor Fric i Lorenco Muzeti. Pobednik tog duela ide na nekog između Đokovića ili De Minora.

Emotivna proslava Done Vekić je sigurno glavni utisak devetog dana, a nadamo se da će Novakov prolazak u polufinale obeležiti deseti.

Ukoliko vas zanima šta se dešavalo prethodnih dana na Vimbldonu:

Podeli:

Komentari 2

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu