Nova vest
Tenis 0

9.7.2024.

12:25

Luda vimbldonska družina

Vini Džons, Denis Vajz, luda družina – ko ne zna za FK Vimbldon?

Dušan Đukanović
b92.sport/DĐ

Klub koji je 1988. godine ostvario najveći uspeh u svojoj, tada 99 godina dugoj istoriji, kratko vreme proveo na vrhuncu i potom se rastkao u nezaobilaznim istorijskim procesima.

Fudbal je od Vinija Džonsa napravio holivudskog glumca, a zauzvrat je svom klubu i čuvenoj generaciji doneo popularnost veću nego što tek jedan trofej zavređuje.

Svi vole priču o autsajderu, a gol Lorensa Sančesa protiv Liverpula u finalu najmasovnijeg fudbalskog takmičenja nam je doneo jednu baš takvu, sa njima netipično neslavnim završetkom.

Profimedia

Zanimljivo je da je Vimbldon posle osvajanja FA kupa dobio dozvolu da izgradi novi stadion u Mertonu, da bi nedavno ponovo izbrani Laburisti dve godine posle toga na istom mestu izgradili parking.

Nesreća na "Hilzborou" je donekle i bila najava kraja za klub. Lord Tejlor je 1990. godine u svom izveštaju obavezao klubove na rekonstrukciju stadiona kako bi navijači bili bezbedniji, ali to u slučaju "Plou lejna" nije bilo isplativo.

Fudbaleri su se preselili u goste Kristal Palasu na "Selhurst park", dok su zauzvrat "Plou lejn" koristili rezervne ekipe dva tima.

Vlasnik kluba Sem Hamam ga je prodao 1998. godine lancu supermarketa, te je plan bio da se na tom mestu izgradi jedna od tih prodavnica čemu se lokalno stanovništvo usprotivilo baš kao što i danas rade u vezi sa Vimbldon parkom.

Taj plan propao, a bilo je i drugih. Toni Bler, tadašnji premijer Velike Britanije, je hteo da tim prebaci u Belfast jer je u tome video šansu za prekid previranja između irskih protestanata i katolika. Hamam je milio o Dablinu, ali Irci nisu želeli klub.

Severnoirci, sa druge strane, su bili otvoreni za ovaj predlog. Bler je obećao izgradnju novog stadiona od 40.000 mesta uz uslov da se ime kluba promeni u Belfast junajted. Da Vimbldon nije ispao iz Premijer lige 2000. godine, velikim delom zbog čega su i propali ti pregovori, možda bi ih danas znali pod drugim imenom. Donekle, to se i dogodilo. 

Blerov predlog će najaviti epilog. Zemljište na kom je bio stadion je prodato privatnom preduzimaču koji je prihvatio da izgradi naselje sa temom fudbalskog kluba. Nazvano je "Rejnoldsove kapije", po bivšem severnoirskom fudbaleru Vimbldona Ediju Rejnoldsu. Svih šest blokova je takođe ponelo ime po bivšim članovima Vimbldona.

Vimbldon nije uspeo da izbegne nametnutu mu sudbinu. Dve godine po ispadanju iz Premijer lige FA je odobrila preseljenje kluba u Milton Kinz koji se nalazi 100 kilometara severnije i gde je, nelogično, nastavio da postoji i igra mečeve pod starim imenom.

Tim osnovan 1889. godine se preselio u Bakingemšir, gde će prve fudbalske korake deceniju i po kasnije napraviti Dele Ali, koji je i najzvučnije ime koje je igralo za neki od dva tima u 21. veku.

Kako u Engleskoj postoji jaka veza zajednice sa lokalnim klubovima, takva odluka nacionalnog saveza nije mogla da prođe bez reakcije. Odatle i Atletski fudbalski klub Vimbldon, osnovan 2002. godine od strane navijača, dok je onaj preseljeni po okončanju sezone 2003/04 uzeo novo ime – MK Dons.

Svoje mečeve su isprva igrali u Kingstonu, na stadionu gde sada nastupaju fudbalerke Čelsija, pre nego što su se 2020. godine preselili na novi "Plou lejn" – udaljen tek nešto više od 200 metara od originalnog.

Ispred njega je statua dvojice igrača koji su krajem pretposlednje decenije 20. veka donela najveći uspeh u istoriji kluba, a potom prešla u Čelsi – Denis Vajz i Dejv Besant koji je mesto među stativama "plavaca" izgubio kada se povredio ispustivši teglu majoneza na desnu nogu.

Za lokaciju novog stadiona izabrana je ona na kojoj je do 2018. godine bio "Vimbldon stadion" na kom su se održavale trke engleskih hrtova.

Kada je srušen sačuvan je samo mozaik najčuvenijeg od svih pasa te rase – Mike the Miller. Majk je u samo tri godine trkačke karijere uspeo da postane prva zvezda i popularizuje trke hrtova. Osvojio je Derbi 1928. i 1929. godine i u jednom trenkutku imao 19 pobeda u nizu.

Baš se na tom stadionu povredio, posle čega je karijera otišla nizvodno, ali je ušao u istoriju englsekog sporta. Za naše podneblje, verovatno i neshvatljivo kako pas može da doživi takvu popularnost.

Zanimljivo i Majk je bio poreklom iz Irske.

b92.sport/DĐ

Ne mogu da, barem na kraju, ne umešam i lični momenat u čitavu priču. Sponzor kluba je čuvena sportska simulacija "Fudbal menadžer" čiji logo se nalazi na njihovim dresovma.

Ni u 2024. godini nema mira između AFC Vimbldona i MK Donsa. U sezoni za nama, a i naredne će, su igrali u Ligi 2 iliti četvrtom rangu engleskog šampionata.

Vezista Vimbldona Heri Pel je na meču igranom u aprilu uspeo da razbesni gostujuće navijače bez da kroči na teren. Dok se zagrevao namerno je ispucao više od 10 lopti ka delu tribina gde su sedele pristalice rivala.

Šlag na torti je bio gol Ronana Kertisa u nadoknadi za pobedu AFC Vimbldona (1:0).

Izbori su ti koji vas definišu kao osobu, pa tako u dobroj meri i klub za koji navijate. Jurite li za strašću ili se povodite glavnim tokom.Tradicija ili novokomponovani, veštački uspeh? Vimbldon ili MK Dons?

Pa i taj "Menadžer" o kom stalnom drvim. Uzeti klub iz beton lige ili PSŽ?

Budite ljudi, znate šta je jedini ispravni izbor.

Ukoliko vas od mog pametovanja više zanima tenis i dešavanja na Vimbldonu:

Podeli:

Komentari 0

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu