Nova vest
Tenis 10

8.7.2024.

14:35

Vrela vikinška glava

Treći musketar nove generacije koji tek treba da dostigne visine je naredni Novakov izazivač na Vimbldonu.

Dušan Đukanović
Profimedia

Holger Rune bi zajedno sa Janikom Sinerom i Karlosom Alkarasom trebalo da predstavlja budućnost tenisa, ali za razliku od dvojice tenisera koji su (a Italijan i dalje jeste) u određenim trenucima svoje karijere bili prvi na svetu i osvajali Grend slemove – Danac to nije uspeo.

Štaviše iz tog naraštaja, ali ne i generacije jer je Siner 2001. godište tj. dve godine stariji, Rune je sada nivo Bena Šeltona pre nego dvojice gorepomenutih. Amerikanac je čak i korak ispred njega na ATP listi, ali to nije relevantan podatak jer je Rune daleko bolji od 15. tenisera sveta.

Holger je tenisom počeo da se bavi sa svega šest godina, prateći sestru Almu koja je prva počela njime da se bavi. Alma, koja je sada profesionalni model, se čak i šalila da je Rune tada mrzeo da trenira, te da je bio bucmasto dete koje je volelo kolače.

Rani start će biti osnova da postane najbolji juniorski igrač sveta. Sa svega 14 godina je ostvario pobedu u meču Dejvis kupa, a sa 16 godina osvojio juniorski Rolan Garos. Iste te 2019. godine će postato šesti najmlađi teniser koji je osvojio Čelendžer.

Momak iz predgrađa Kopenhagena je polaznik akademije Patrika Muratoglua u koju je stigao sa svega 13 godina. Pored osvajanja Grend slema u Parizu, to je druga stvar koja ga povezuje sa Đokovićevim prethodnim protivnikom Aleksejem Popirinom,

Ipak, njegov i stil Australijanca nisu isti. Dok se Popirin oslanja prevashodno na kombinaciju servisa i forhenda, Rune je kompletniji teniser, čega je svestan i Novak.

Rune je sa Đokovićem do sada igrao pet puta. Četiri puta na betonu i jednom na šljaci. Novak trenutno vodi u međusobnim duelima sa tri pobede, a do poslednje je stigao na prošlogodišnjem ATP Finalu.

"Dobro se slažemo. Uvek je bio dobar prema meni i mom timu. Takođe, uvek sam se trudio da budem tu i udelim mu savet. Sećam ga se kada je bio jako mlad, bio je sa Muratogluom, trenirali smo na raznim podlogama. Njegova majka i sestre su bile jako dobre prema nama. Poštujemo se i mislim da imamo sličan stil. Što se tiče meča, verujem da ćemo videti vatromet na terenu. Veoma je nezgodan protivnik. Biće potreban moj najbolji tenis da pobedim. Mislim da je uvek imao dobru radnu etiku, posvećen je. Kada nešto vidi da nije u redu, otići će na trening i raditi na tome. To mi se uvek sviđalo kod njega. Može da igra na svim podlogama. Malo mu fali konstantnost u rezultatima u poređenju sa Sinerom i Alkarasom koji su njegova generacija. Izgleda mi kao igrač za velika dela, potrebno mu je samo vreme da sazri i da shvati kako da igra u određenim trenucima. Ima veliko iskustvo za igrača od 21 godine", rekao je Đoković o svom narednom rivalu.

Rune se probio tokom 2022. godine, kada je osvojio prvi profesionalni turnir u Minhenu. Iste godine će stići do četvrtfinala Rolan Garosa, što mu je i dalje najbolji učinak na Grend slemovima.

Da će mu to biti ubedljivo najbolja sezona u karijeri do sada, pokazao je na Završnom mastersu u Parizu gde je slavio tako što je postao prvi teniser ikada koji je pobedio petoricu tenisera iz Top 10 na istom turniru. Hurkač, Rubljov, Alkaras, Ože-Alijasim i na kraju Đoković u finalu su redom padali, za proboj samog Danca među desetoricu najboljih po prvi put u karijeri.

Do sada ukupno četirir titule, prvu ove godine čeka i dalje. Dva puta je slavio u Minhenu i jednom u Stokholmu. Oba su iz serije 250. Na travi nikada nije bio šampion.

Profimedia

Sportski kvalitet Runea nikada nije bio pod znakom pitanja, ali njegov karakter jeste. U tome i treba tražiti razlog manjka konstantnosti.

Lars Kirstensen je trener sa kojim je sarađivao od detinjstva, a koji je tokom 2023. naprosto iščezao iz njegovog tima. Krajem iste godine je objavio da će sarađivati sa Borisom Bekerom, ali je to potrajalo svega četiri meseca.

Isti slučaj je bio i sa Severinom Lutijem, bivšim trenerom Rodžera Federera, sa kojim je radio tačno od decembra 2023. do januara 2024. godine. Beker i Luti su taj kratak period zajedno radili sa Runeom, posle čega se ovaj vratio Patriku Muratogluu sa kojim se prethodno rastao u avgustu.

Ni njegov odnos sa drugim teniserima na ATP Turu nije sa ništa manje oscilacija. Runeu se često spočitava da se ne ponaša primereno kada izgubi meč, a jedna takva situacija je prerasla i u veliko rivalstvo.

Kasper Rud je dobio Runea u već pomenutom četvrtfinalu Rolan Garosa 2022. godine, do kog je Danac stigao eliminisavši Stefanosa Cicipasa. Ipak, kada je došlo vreme za pozdrav na mreži, Rune je to očigledno otaljao što se i videlo iz reakcije Norvežanina.

Rune je svoje ponašanje opravdao rekavši da se Rud drao ka njemu kada ga je pobedio, a ubrzo su se u priču uključili i roditelji dvojice tenisera. Rudov otac Kristijan je optužio Rune da laže, dok je Aneke Rune udarila kontru rekavši da je Kristijan taj koji laže.

Godinu dana kasnije na istom mestu će ga publika okupljena na "Filip Šatrijeu" izviždati pošto je osvojio jedan od ključnih poena protiv Fransiska Serundola nakon što je loptica očigledno dva puta odskočila u njegovom polju. Sudija je to prevideo, a Danac se okoristio.

Kako se ponaša kako gubi videli smo i ove godine kada ga je u Melburnu izbacio Artur Kazo. Iznervirani Rune je u jednom trenutku udario mikrofon koji se nalazio na sudijskoj stolici u kojoj je sedela naša Marijana Veljović, koja ga zbog toga nije diskvalifikovala iako je to rađeno i za daleko manje stvari.

To su samo neki od primera, a ima ih i gorih, Runeovog uzavrelog temperamenta koji ga sprečavaju da dosegne teniske visine za koje sigurno da ima kvalitet. I pored njih je u jednom trenutku karijere bio četvrti igrač sveta.

Na ovogodišnjem Vimbldonu Rune nije briljirao, jedva izbegavši poraz u prethodnom kolu protiv Kontana Alisa. Francuz, koji je 220. na svetu, je imao 2:1 u setovima pre nego što je četvrti otišao u taj-brejk, a odatle i na Runeovu stranu.

Uprkos tome, smatra da ima šansu protiv Đokovića.

"Očekujem tešku bitku. Tako je uvek kada igrate protiv Novaka. On je jedan od najvećih takmičara svih vremena i jedan od najuspešnijih igrača. Ne očekujem ništa osim visokog nivoa od njega. Znam da je imao operaciju, ali iskreno, trenirao sam sa njim tokom prve nedelje, video sam ga kako igra. Čini se da igra veoma dobro, ima samopouzdanja. Definitivno moram da igram na najboljem nivou da bih imao šansu da pobedim, to ću pokušati da uradim", rekao je Rune pred meč sa Novakom.

Prednost mu daju i uticajni teniski sajtovi "Tennis 365" i "Tennis.com", koji svoje mišljenje potkrepljuju, kako kažu, slabom formom Đokovića koji se tek oporavlja od povrede.

Ukoliko vas zanima šta je bilo prethodnih dana na Vimbldonu:

Podeli:

Komentari 10

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
iOS

Loše se prodaje

Prema navodima analitičara, novi iPhone 16 se ne prodaje onako dobro kako se očekivalo.

B92

8:10

4 h

Novo Sport Video Menu