Nova vest
Tenis 9

7.7.2024.

13:55

Ne muči se samo Đoković

S obzirom na to da početkom prošlog meseca nismo mislili da postoje i teoretske šanse da Novak zaigra na Vimbldonu, za sada mu ide odlično. Van tog konteksta i ne toliko.

Dušan Đukanović
Profimedia

Đokovič kao da je u prvom kolu imao želju da dokaže svima da je sa kolenom sve u redu. U tri seta je dobio Vita Koprivu, ali se već protiv Čeha videlo da nije na 100 odsto. Uspevao je da ga slomi u trećim gemovima prva dva seta i prođe dalje.

Tamo ga je čekao Džejkob Firnli, 277. teniser sveta, koji može da se pohvali da je na "Centralnom terenu" uspeo da uzme set Novaku. I ne samo to, u pojedinim trenucima je atmosfera bila takva da se stekao utisak da momak iz Edinburga može i do preokreta.

Baš kao i u slučaju Alekseja Popirina. Protiv Australijanca nije bilo faktora privržene publike, osim nekoliko vokalnih "Ozija" koji su došli da podrže Popa. Kao i u Melburnu, uspeo je da Aleksej da mu oduzme set i to prvi komotno.

Kada se pogleda, devet setova uzetih, dva izgubljena u prva tri kola, tek oporavljen od operacije meniskusa. Verovatno jedini koji bi to mogao, ali od Đokovića uvek tražimo još.

Bila bi šteta da Novak ne iskoristi povoljan žreb koji je pred njim i koji je do sada imao. Popirin mu je kao 47. teniser sveta bio najbolje rangirani protivnik, ali njemu je trava najmanje draga podloga.

Sledeći je Holger Rune koji ne briljira čitave sezone, pa najverovatnije Aleks De Minor u četvrtfinalu.

Izvor: B92.sport

Aleksander Zverev je projektovani rival u polufinalu, pa onda šta bude u finalu protiv nekoga sa druge strane žreba gde su Janik Siner, Karlos Alkaras i Danil Medvedev favoriti. Naravno i uvek na travi neugodni Grigor Dimitrov.

Pitanje je i koliko su do povrede, operacije i generalno forme Novaka ti trenuci slabije igre, a koliko do samog turnira na kom do sada skoro pa da nema pretendenta na titulu koji se barem u jednom meču nije mučio.

Dalje od drugog kola nisu otišli teniseri poput Andreja Rubljova, Stefanosa Cicipasa, Kaspera Ruda, Huberta Hurkača, Karena Hačanova... Neki od njih ni prvo kolo nisu prošli.

Mučenje favorita sa druge strane žreba

Profimedia

Karlos Alkaras jeste dobio prva dva meča protiv Marka Lajala i Aleksandra Vukića maksimalnim rezultatom, ali su i Estonac i Australijanac mogli bar set da mu uzmu.

To se najbolje videlo kada mu je na crtu izašao Frensis Tijafo koji je imao 0:30 na servis Španca u trenutku kada je vodio sa 2:1 u setovima. Dva poena su možda delila aktuelnog šampiona od ispadanja.

Janik Siner je imao jednog od nezgodnijih rivala u prvom kolu u Janiku Hanfmanu, Nemac je uspeo da mu uzme jedan set, ali tek će ga sunarodnik Mateo Beretini uzdrmati vrativši se iz zaostatka od dva seta. Svu utrošenu energiju sa tog meča je najbolji teniser sveta povratio lakom pobedom nad Miomirom Kecmanovićem.

Danila Medvedeva je mučila što kiša, što protivnici posle rutinske pobede na otvaranju u deulu sa Aleksandrom Kovačevićem. Niko više od Aleksandra Mulea protiv kog je spasao dve set lopte u drugom setu u trenutku kad je već bio u zaostatku jedan.

EPA-EFE/NEIL HALL

Protiv Jana-Lenarda Štrufa je mogao da završi posao u tri seta, to nije uradio, meč je prekinut i nastavljen sutradan kada je dovršio započeto. Sledeći je Grigor Dimitrov, čija pobeda ne bi bila veliko iznenađenje, iako se i Bugarin mučio u drugom kolu protiv Šanga i vratio iz dva seta zaostatka, Kao i Siner, nadoknadio je to ekspresnom pobedom protiv Monfisa.

Među teniserima iz Top 10 izuzeci su za sada Aleksander Zverev i Aleks De Minor. Nemac je sva tri meča dobio sa po 3:0, dok je Australijanac na taj način slavio u prva dva kola, da bi mu potom meč trećeg predao Luka Puj zbog problema u predelu abdomena. Obojica su sa Novakove strane žreba.

Iako nije ni blizu užeg kruga favorita, zanimljiv je i primer Bena Šeltona koji je sva tri meča do sada dobio posle pet setova i brojnih odlaganja. Sledeći na njegovom putu je Siner.

Cup Tree provided by Sofascore

Ukoliko vas više zanima tenis i dešavanja na Vimbldonu:

b92.sport/DĐ

Podeli:

Komentari 9

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu