Nova vest
Tenis 4

7.7.2024.

12:30

Zverev opet misli da može

Saša Zverev je reči uoči Vimbldona preneo i na dela tokom prve sedmice ovog turnira.

Autor: Milan Tomić

Milan Tomić
Milan Tomić
Profimedia

Četvrti igrač sveta rutinski je stigao do osmine finala na Ol Ingland klubu, čime je izjednačio svoj najbolji rezultat u Londonu.

Zaista skroman učinak za nekog ko je maltene sedam godina u kontinuitetu u Top 10 na ATP rang-listi.

Dolazio je u još dva navrata do druge nedelje Vimbldona, 2017. i 2021, ali tada nije verovao da može išta da uradi.

"Ovo je prvi put da se zaista osećam kompetitivno, da bih možda mogao da osvojim titulu. Nisam se tako osećao prethodnih godina kada sam dolazio ovde. Nisam osećao da sam sposoban", rekao je Zverev uoči takmičenja.

Ove sezone je stvar posve drugačija i Saša zaista deluje sigurno i stabilno, što je i pokazao, ne gubeći set u prva tri susreta.

Nisu ni rivali bili bog zna koliko teški, ali na Grend slemu ne treba nikog potcenjivati, pa ni Roberta Karbaljesa Baenu (64), Markosa Girona (46) i Kamerona Norija (42).

Španac i Amerikanac svakako da nisu specijalisti za travu, ali nisu ni anonimusi, dok polufinale pre dve godine i osma pozicija na ATP listi dovoljno govore u prilog da ni Britanac nije bio baš predviđen kao "vreća za udaranje".

Ova godina odlična je za Zvereva, drugi je u Trci za Torino, osvojio je Rim, a uz to je stizao daleko i na Grend slem turnirima.

Na Australijan openu nekoliko poena ga je delilo od plasmana u finale (izgubio od Danila Medvedeva), dok je na Rolan Garosu bio udaljen set od trofeja (izgubio od Karlosa Alkarasa).

Zapravo, ta spremnost za samouništenjem u odsudnim trenucima najvažnijih mečeva, prati ga praktično oduvek.

Ona je zapravo kriva što i dalje u svojim vitrinama nema Grend slem titulu, kojoj je zapravo najbliži bio na US openu 2020. godine.

Dva poena, u gemu na svoj servis, delilo ga je od trofeja na "Flešing Medouzu", ali, osim psihe, sputao ga je i servis.

Upravo početni udarac na ovogodišnjem Vimbldonu, ali i generalno, deluje znatno bolje i kao aspekt u igri u kojem je prilično napredovao u poslednje vreme.

"To je bio udarac zbog kog sam izgubio na US openu. Koštao me je možda još nekoliko Grend slem titula. Očigledno želim da ga popravim. Ako dobro radi, srećan sam zbog toga", kazao je Zverev.

Zaista ga dobro služi. Prosečno servira 15 asova po meču na Vimbldonu, ali ga uz to mogu radovati i drugi procenti.

Zverev je u samom vrhu kada su u pitanju procenti osvojenih poena na prvi, ali i na drugi servis.

Kada su ovi parametri u pitanju, iznad Zvereva je praktično samo jedan igrač, njegov naredni rival, Tejlor Fric.

Mnogi Zvereva i Frica upoređuju, tako da Amerikanac i Nemac deluju slični. Obojica su visoki, imaju snažne servise, vode se kao "udarači".

Ono što pravi razliku ipak je nešto bolje kretanje Zvereva, koje nije zanemarljiva stvar na vimbldonskoj travi, u eri kada servis možda i ne igra toliko veliku ulogu kao nekada.

Imamo primer Novaka Đokovića, koji nikad nije važio za odličnog servere, uz ogradu da je napredovao dosta, ali je ipak sakupio sedam titula u Londonu.

Saša, kada vidite koliko je visok (1.98m), kako igra, rekao bi čovek da ubedljivo najbolje rezultate pravi na tvrdim podlogama.

Apropo ove priče o dobrom kretanju, govore podaci da je Zverev najveće uspehe pravio na šljaci, gde, usaglasićete se, morate da pokažete izvesne veštine sa osnovne linije.

Tri polufinala i finale Rolan Garosa, četiri od šest masters titula upravo na zemljanoj podlozi, apsolutan su pokazatelj da Saša nije klasični "bombarder".

Usled kratke sezone na travi i ne baš preterano veliki broj turnira, između ostalog, uticao je da Zverev i dalje čeka na trofej na ovoj podlozi.

Najbliži je bio u Haleu, gde je tri puta gubio u finalu, 2016, 2017. i poslednji put pre nekoliko sedmica, kada ga je zaustavio Hubert Hurkač.

EPA-EFE/ADAM VAUGHAN

Zverev ima sasvim solidan žreb na Vimbldonu, pošto bi posle Frica, mogao da naleti na Lorenca Musetija ili Đovanija Petši Perikara, francusku senzaciju, vodećeg u broju asova na turniru (105).

Đoković svakako nije neko protiv kojeg biste igde želeli da igrate, ali potencijalni okršaj u polufinalu je prilično izvestan.

Mada, trenutno "klimavo" stanje Novaka zbog operacije kolena, svakako povećava šanse Zverevu, da u slučaju kontinuirane igre na visokom nivou, može da naudi srpskom asu.

"Mislim da je ovo najotvoreniji Vimbldon u poslednjih 20 godina, u smislu favorita, potencijalnih pobednika. Ima nekoliko momaka koji imaju pristojne šanse da osvoje turnir. Tako nije bilo 20 godina, pre nego što je Rodžer počeo da igra. Posle su došli Rafa, Novak, Endi. Uvek je bio ograničen broj momaka koji su bili u stanju da se takmiče i pobede", rekao je Zverev.

Saša je verovatno u pravu, a slična situacija je bila i na Rolan Garosu, gde je hegemoniju "velike trojke" razbio samo Sten Vavrinka 2015. godine.

Do ove sezone, kada se na tron popeo Alkaras, momak koji je zasijao i u Londonu prošle godine, preokrenuvši u finalu protiv do tada praktično nedodirljivog Novaka.

Ovogodišnji Vimbldon zaista jeste otvoren, tako da će i Zverev tu prohodnost probati da iskoristi i konačno, u 27. godini, stigne do Grend slem trofeja.

Cup Tree provided by Sofascore

Podeli:

Komentari 4

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu