Nova vest
Tenis 0

7.7.2024.

12:15

B92.sport u Londonu: Kako to Čelsi, a u Fulamu?

Dva i po kilometra deli par kultnih londonskih stadiona na čijim terenima su veliki trag ostavila dvojica srpskih fudbalera.

Dušan Đukanović
B92.sport

Iz Londona za B92.sport, Dušan Đukanović

Fudbalski klub Čelsi nosi ime po istoimenoj četvrti u londonskoj prestonici, ali nije stacioniran u njoj već u susednom Fulamu, što je nepresušan izvor prozivki iz suparničkih navijačkih tabora.

Da stvar bude gora, Stamford Bridž se vodi na ulici Fulam roud. Upravo je tu u periodu od 2008. do 2017. godine za "plavce" nastupao Branslav Ivanović.

Defanzivac iz Sremske Mitrovice je za Čelsi odigrao 377 mečeva, postigao 34 gola i imao isto toliko asistencija. Sa klubom je osvojio sve osim Superkupa Evrope i time zaslužio počasno mesto

Džon Teri, Džimi Flojd Haselblank, Frenk Lampard, Ešli Kol, Đanfranko Zola, Piter Ozgud (čija statua se nalazi i ispred prednje strane stadiona) i Denis Vajs neki su od nekolicine bivših fudbalera Čelsija kojima je zajedno sa Ivanovićem ukazana čast da se njihova fotografija nađe na zidu koji okružuje stadion.

Doskorašnjeg rekordera po broju nastupa za srpski nacionalni tim opisuju kao jednog od "najkonstantnijih i najuticajnijih stranih igrača" u istoriji kluba, te naglašavaju njegove defanzivne atribute i "njuh" za važne golove.

"Dao je fantastičan doprinos ovom klubu. On je kompetitivna životinja sa velikim srcem", stoji citat Žozea Murinja uz opis Ivanovićevih uspeha sa klubom.

Za razliku od Čelsija, fudbalski klub Fulam se pozicionirao baš u Fulamu, tik uz Temzu gde je njihov stadion "Krejven kotidž" – jedan od poslednjih karakterističnih britanskih.

Fulam je osnovan pre 145 godina kao mešavina fudbalskog i kriket kluba i jedan je od starijih na Ostrvu. Na pomenuti stadion su stigli kasnije, 1896. godine, odnosno skoro pa punu deceniju pre nego što će Čelsi uopšte biti osnovan.

Deo ka reci, tribina sa čuvenim stubovima, se renovira još od 2019. godine, a u toj fazi smo je zatekli i mi pet godina kasnije.

Sa druge strane tipičan tradicionalni ulaz na engleski stadion, koji se sa novograđenim nekako izgubio.

Ispred nije statua našeg Aleksandra Mitrovića, već Džonija Hejnsa koji je tokom 50-ih i 60-ih proveo u klubu gotovo pa pune dve decenije.

Najbolji strelacu istoriji "orlova" je iza Hejnsa na večnoj listi Fulama po broju golova, ali samo zbog toga što je odigrao daleko manje mečeva. Mitrović je šesti sa 111 (206 mečeva), a Hejns drugi sa 158 (658 mečeva). Na prvom mestu je Gordon Dejvis sa 178 golova u belom dresu (458 mečeva).

Ono što je još zajedničko Mitroviću i Ivanoviću jeste da su u pojedinim trenucima bili i kapiteni komšijskih klubova. Baš kao i Luka Milivojević u nešto daljem Kristal Palasu.

Ukoliko vas više zanima tenis i dešavanja na Vimbldonu:

b92.sport/DĐ

Podeli:

Komentari 0

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu