Nova vest
Tenis 15

6.7.2024.

11:23

Alkaras ima šampionski DNK

Pravi šampioni najbolje igraju kada je to najpotrebnije. Kada se "lomi".

Autor: Milan Tomić

Milan Tomić
Milan Tomić
Profimedia

Upravo takvu sposobnost Karlos Alkaras, branilac trofeja na Vimbldonu, pokazuje – naročito na Grend slemovima.

Bio je blizu ispadanja u meču sa Frensisom Tijafoom, gubio je sa 2-1 u setovima, bilo je 0:30 pri rezultatu 4:4 u četvrtom, ali je momak iz Mursije "preživeo".

Najpre u tom gemu, potom u taj-brejku, a onda i u petom setu ovog meča prepunog tenzije, "koja je mogla nožem da se seče", što bi se reklo.

Taj kvalitet da dobija peti set na nekom od četiri najvažnija turnira postao je zaštitni znak 21-godišnjeg Španca.

Navikao nas je na to tokom ovih nekoliko sezona koliko je na Turu, tako da je sada na impresivnom skoru 12-1.

Dva puta je posle pet setova dobio samo Tijafoa, ali i Janika Sinera, svog najvećeg rivala. Ili makar svog budućeg najvećeg rivala, kada Novak Đoković ode u penziju.

Najznačajniji trijumf u pet setova ostvario je upravo nad srpskim igračem i upravo tu, u Londonu, u prošlogodišnjem finalu.

Da slavi posle maratona činio je gotovo uvek kada bi dolazio do Grend slem trofeja, počev od svog "prvenca" na US openu 2022. godine.

Tada je, osim spomenutih Sinera i Tijafoa, morao da se do krajnjih granica bori u četvrtom kolu protiv Marina Čilića, šampiona tog turnira iz 2014. godine.

Takođe, u poslednjem izdanju Rolan Garosa, koji je osvojio, u završnici je bio u situaciji da mora da "okreće". I to kakve rivale.

Sinera u polufinalu, a onda i Aleksandera Zvereva u velikom finalu, čime je dokazao da ima taj, šampionski DNK.

"Naravno da mentalna snaga igra veliku ulogu u tom trenutku. Mislim da zato imam uspeha u petom setu. Morate to da radite ako želite da osvajate Slemove", rekao je Alkaras posle Rolan Garosa.

Svakako da Karlos pokušava da izbegne ovakve situacije u kojima mora da se "kida", ali nekada, kao u petak protiv Tijafoa, rival vas natera da "kopate".

Naravno da je glava bitna, verovatno i najvažnija u tim momentima, ali džabe psiha ako nemate snage ili kvalitet udarca.

To je još jedan aspekt kojim Alkaras može da se podiči, jer bez obzira da li je na terenu dva, tri ili četiri sata, on deluje i te kako sveže.

"U petom setu povećavam nivo svog tenisa. Fizički se osećam odlično i to mi mnogo pomaže da igram mirnije od protivnika. Osećam se bolje od rivala fizički i psihički. Znam da protivnik mora da igra na zaista visokom nivou ako želi da me pobedi. To mi dosta pomaže da se nosim dobro u tim situacijama", rekao je Alkaras.

Svakako mu u glavi provejava i činjenica da ima maltene maksimalan učinak u ovakvim mečevima – 12 pobeda i samo jedan poraz.

Taj jedini neuspeh doživeo je još u trećem kolu Australijan opena 2022. godine, kada je bolji bio Mateo Beretini.

Impresivan skor mu povećava samopouzdanje, ali na dobru igru u odsudnim trenucima utiče još jedan stvar – vera.

"Razmišljam u svojoj glavi da sam dobar i da verujem da ću pobediti. U svakom meču koji sam igrao u pet setova, igrao sam jako dobro. Shvatio sam da sam dobar u tome i verujem da mogu da pobedim", priča Alkaras.

Kada čovek osvoji Grend slem, to bi trebalo da bude vrhunac njegove forme, međutim, kod Alkaras je malo čudnija priča.

Iako je u London stigao kao šampion Rolan Garosa, Karlos ne deluje baš da je na maksimumu, koji je pokazivao otprilike prošle godine u ovo vreme.

Ona izdanja sa šljake prošle sezone, uprkos čuvenom "grčenju" protiv Novaka u Parizu, pa nastupi na Vimbldonu, koji je osvojio, delovali su zastrašujuće dobro.

Situacija je sada drugačija, Karlos pobeđuje, dobro gura, ali sa dobranim prostorom za napredak kada su partije u pitanju.

Ono što ga muči je kontinuitet, odnosno dosta uspona i padova tokom mečeva, naročito tokom ovakvih na Grend slemu, dugih.

Intenzitet i fokus mu povremeno padaju, što je možda i normalno za nekog ko ima 21 godinu. Ali, pošto u "džepu" ima tri Grend slem titule, od njega se uvek i u svakoj situaciji očekuje savršena igra.

"Svaki meč ili svaki turnir koji igram, sve se manje dešavaju takve situacije. Moram da budem koncentrisan na svakom meču i da shvatim šta se dešava tokom duela, da pokušam da popravim što je pre moguće", kaže Alkaras.

Alkaras će potragu za četvrtom Grend slem titulom nastaviti u nedelju, kada će mu rival biti bolji iz duela Nakašime i Ambera.

Alkaras u petom setu na GS:
Jasutuka Učijama – 1. kolo Vimbldona 2021.
Stefanos Cicipas – 3. kolo USO 2021.
Peter Gojovčik – 4. kolo USO 2021.

Mateo Beretini – 3. kolo AO 2022.
Albert Ramos Vinjolas – 2. kolo RG 2022.
Jan Lenard Štruf – 1. kolo Vimbldona 2022.
Marin Čilić – 4. kolo USO 2022.
Janik Siner – četvrtfinale USO 2022.
Frensis Tijafo – polufinale USO 2022.
Novak Đoković – finale Vimbldona 2023.
Janik Siner – polufinale RG 2024.
Aleksander Zverev – finale RG 2024.
Frensis Tijafo – 3. kolo Vimbldona 2024.

Podeli:

Komentari 15

Podeli:

Lige petice

Dembele ponovo na treninzima PSŽ

Francuski napadač Usman Dembele, koji je ove nedelje isključen iz Pari Sen Žermena (PSŽ) iz disciplinskih razloga, vratio se danas treninzima, saopštio je pariski fudbalski klub.

Beta

23:50

7 h

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu