Nova vest
Tenis 2

6.7.2024.

8:00

Poznati rival na nepoznatoj podlozi

Aleksej "Pop" Popirin, australijsko dete ruske emigracije, naredni je rival Novaka Đokovića na Vimbldonu (treći na programu Centralnog terena).

Dušan Đukanović
EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER

Popirin je nadigrao Tomasa Ečeverija u borbi za revanš sa srpskim teniserom, nakon što su obojica bili na njegovom putu na ovogodišnjem Australijan openu. Aleks je slavio posle preokreta i pet setova (3:6, 6:4, 4.6, 6:4, 6:3).

Tenisom je počeo da se bavi u petoj godini. Sa 10 se seli u Dubai gde će trenirati dve godine, potom u Španiju gde mu je komšija bio sunarodnik Aleks De Minor i gde i dalje živi povremeno.

"I dalje sam igrao fudbal u školi i bio sam dobar. Igrao sam napadača i trener, bivši premijerligaški fudbaler Karlton Palmer, je pokušao da ubedi moju mamu da napustim tenis. Mislio je da mogu da uspem u fudbalu, ali da ne mogu oboje. Moja mama mu je rekla da dođe i vidi kako igram tenis, posle čega je on poručio da se držim njega", prisećao se Popirin početaka.

Akademiji Patrika Muratoglua, koju je francuski teniser pokrenuo zajedno sa njegovim ocem Aleksom, se pridružio 2017. godine. Po prvi put se među Top 1000 probio baš te godine, koja je za njega očigledno bila prelomna. Osvojio je i juniorski Rolan Garos – od tada kreće veliki uspon.

EPA/CAROLINE BLUMBERG

Naredne godine je čak 25 puta popravljao svoj najbolji renking u karijeri, a 2018. će i po prvi put zaigrati na Grend slemu. Naravno, u Melburnu. Iste godine osvaja i svoj prvi Čelendžer.

To je bila najava i prvih uspeha na jednom od četiri najveća turnira do kojih će doći 2019. Prvu pobedu je ostvario na Australijan openu protiv Miše Zvereva, a potom je napravio podvig karijere eliminisavši Dominika Tima. Austrijanac će sledeće godine biti finalista na istom mestu i šampion US Opena.

Proboj u Top 100 je dočekao posle Rolan Garosa kada je u prvom kolu dobio Iga Ambera, ali ga je već u drugom zaustavio naš Laslo Đere.

Još gotovo pune dve godine je morao da čeka na prvu titulu koja je stigla u februaru 2021. godine u Singapuru. Od tada je uspeo da slavi u Umagu na šljaci. Od turnira je zaradio 4,5 miliona dolara.

Na Grend slemovima nikada nije prošao dalje od trećeg kola, a u Londonu debituje u toj fazi takmičenja.

"Video sam da je pobedio u trileru od pet setova. Voli da igra servis+forhend. Imali smo sjajan meč u Australiji. Mislim da je popravio bekhend i kretanje. Postaje kompletan igrač. Visok. Ako servira dobro, teško je igrati protiv bilo koga na travi tako. Ključ će biti u tome da mu čitam dobro servise i da je isto tako dobro serviram. Očekujem težak izazov", rekao je Đoković kojem je poznato oko čega najviše treba da brine pred naredni duel.

EPA-EFE/JAMES ROSS

Njegov stil igre sa izraženom kombinacijom servisa i forhenda se uklapa sa njegovim idolom – Huanom Martinom Del Potrom.

Sa Novakom je već igrao ove godine u istoj fazi na Australijan openu i uspeo da mu uzme drugi set i unese neizvesnost u trećem (3:1). Đoković je dobio i prvi međusobni duel u Tokiju 2019. godine (2:0). Oba su bila na betonu, te ćemo ih sada po prvi put videti na travi.

To svakako nije Popirinova preferirana podloga, ali je i pored toga uspeo da zabeleži nekoliko pobeda na Vimbldonu, Hertogenbošu i Kvinsu gde ga je eliminiso Endi Mari kojem bi to mogla da bude poslednja pobeda u karijeri.

Iako trava možda ne leži Popirinu, navodi da mu je London omiljeni grad na Turu. Možda ga česte vremenske promene podsećaju na rodnu zemlju.

Osim tenisa, voli i fudbal, košarku i golf, ali njegov omiljeni tim nije londonski, nego liverpulovski – Everton. U NBA podržava Portland Trejlbeljzerse.

Ukoliko vas zanima šta je bilo prethodnih dana na Vimbldonu:

b92.sport/DĐ

Podeli:

Komentari 2

Podeli:

Lige petice

Dembele ponovo na treninzima PSŽ

Francuski napadač Usman Dembele, koji je ove nedelje isključen iz Pari Sen Žermena (PSŽ) iz disciplinskih razloga, vratio se danas treninzima, saopštio je pariski fudbalski klub.

Beta

23:50

5 h

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu