Nova vest
Tenis 3

5.7.2024.

13:40

Ne glumi Bekera!

Koleno Tanasija Kokinakisa, Novaka Đokovića, koleno Huberta Hurkača... Mnogo se u poslednje vreme priča o kolenu kao slaboj tački tenisera.

Autor: Zoran Kecman

Zoran Kecman
Zoran Kecman
Profimedia

I Rafael Nadal se mučio sa njima, stara priča. Rodžer Federer se faktički nikada nije dovoljno oporavio da bi se vratio na teren i oprostio kako su svi želeli i sanjali.

Novak Đoković je istina pobedio problem, posle brze intervencije u Parizu i čudesno brzog oporavka, stigao je da zaigra na Vimbldonu.

Ali nije se igrati sa kolenima i to su na svojoj koži najbolje osetili u četvrtak Tanasi Kokinakis i Hubert Hurkač.

Poljak je bio u delu žreba gde je i Novak Đoković. Po mnogima, bio je velika pretnja po sedmostrukog šampiona u eventualnom meču četvrtfinala. Ali nije dočekao Hubi da dođe dotle.

Pomalo je bizarno to kako se povredio i kako je predao meč Arturu Fisu.

Francuz je vodio sa 7:6 (2), 6:4, 2:6, u taj brejku četvrtog seta bilo je 9:8 za Fisa kada je Poljak rešio da pruži ruku protivniku.

Neobično je da nije sačekao taj jedan poen i pustio da se meč završi regularno, ali to je, što je. Očigledno su bolovi bili toliko jaki da nije imalo smisla da nastavlja dalje.

A šta se desilo?

Tokom taj-brejka, pri rezultatu 7:7, Hurkač je u stilu Borisa Bekera zaplivao kroz vazduh na mreži u pokušaju da dohvati jedan volej i nezgodno je pao na koleno.

Verovatno je napravio i nezgodan pokret kada se pridizao, tako da je kombinacija udarac plus pogrešan pokret uslovila da ozbiljno povredi koleno. I sada je pod upitnikom nastup na Olimpijskim igrama!

"Posle povrede kolena na Vimbldonu, otišao sam odmah na prve preglede. Trebaće mi neko vreme za oporavak, nastaviću sa medicinskim testovima u Poljskoj. Tim i ja ćemo vas obavestiti o svemu što je pre moguće. Hvala svima na podršci", napisao je Hurkač u noćnom obraćanju navijačima na društvenim mrežama.

Njegov pokušaj da atraktivno odigra volej, neminovno nas vraća u dane kada je na istim terenima kroz vazduh plivao bivši broj jedan, trostruki šampion Vimbldona, Boris Beker.

Još kao 17-godišnjak, na svom debiju 1985. godine, kada je šokirao ceo svet osvojivši titulu, Bum-bum Boris je "izumeo" taj udarac, volej u padu. "Bekerovo bacanje", to je često naziv za taj magični trenutak kada se bacao na mreži u pokušaju da dohvati neuhvatljivu lopticu.

Ipak, to je bila njegova specijalnost, njegova umetnost, malo ko je umeo to da uradi poput njega.

Njegov veliki rival, Šveđanin Stefan Edberg, igrao je atraktivnije voleje, efektnije, smatrao se kraljem tog udarca, ali niko nije "plivao" bolje od Borisa. 

Mora da je Hubert Hurkač gledao kako to Beker radi, ali se ispostavilo da je loš glumac, loš "kaskader". Teško da bi mogao da "dublira" Bekera u nekom eventualnom filmu o nemačkom asu. Malo ko bi mogao, treba to priznati.

Ipak, ako na ovom Vimbldonu nešto raduje, to je što sve više mladih igrača igra atraktivno, agresivno, ofanzivno, i često ide napred, na mrežu. Hurkač je u žaru borbe platio ceh, ali tako je u tenisu, loptica vas povuče i...

Profimedia

Utisak posle trećeg kola, da se Englezi ne naljute je da bi tamo mogli da počnu da uče francuski! Jer čak šest igrača imaju u trećem kolu Francuzi, što će reći da njima i te kako prija igranje na travi.

Taj stari rivalitet, antagonizam koji se proteže sa obe strane Lamanša, dobija novu notu i ne radi se samo o tom starom prepucavanju koji turnir je veći i bolji, Rolan Garos ili Vimbldon? Uostalom, svima nam je jasno, tu nikada neće biti pomirenja - galska strast uvek će biti suprotstavljena britanskoj krutosti i konzevativizmu. Toplo-hladno. Šljaka-trava. Buka-tišina. 

Ipak, kada se radi o tenisu, Britanci možda imaju veću finansijsku bazu i veći izvor odakle crpe sredstva, ali biće da su im komšije preko kanala uspešnije na njihovoj travi od domaćih.

Čestitke Džejkobu Firnliju na herojskom otporu Novaku Đokoviću, momak je zaista pokazao veštinu i poznavanje igre na travi, ali to nije dovoljno, Britanci u trećoj rundi imaju samo jednu svetlu tačku, Kamerona Norija. A komšije, rekosmo, šest.

Artur Fis i Đovani Mpeši Perikar kažu da su kao braća, ne samo zbog toga što su vršnjaci. Luka Puj doživljava povratak iz snova, posle tamnih vilajeta depresije koja ga muči godinama unazad. Igo Amber, Kventan Alis, iskusni Gael Monfis. Kao vina iz poznatih francuskih regiona, svaki ima svoj specifičan ukus.

I dobro je da je tako. Poljaku Hurkaču držimo palčeve da se oporavi do Igara u Parizu, ali uz mali savet - Hubi, ne glumi Bekera...

Podeli:

Komentari 3

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu