Nova vest
Tenis 1

4.7.2024.

8:00

Čovek koji ne voli travu

Vimbldon je najveći turnir na svetu, svi igrači sa nestrpljenjem čekaju da zaigraju na terenima Ol Ingland kluba. Ali, ne i on.

Autor: Milan Tomić

Milan Tomić
Milan Tomić
Profimedia /Jesper Zerman / BILDBYRÅN / kod JZ

Kasper Rud eliminisan je u drugom kolu londonskog Grend slema od strane Fabija Fonjinija i to nije nikakvo iznenađenje.

Uprkos tome što je vremešni Italijan (37) daleko od svoje najbolje forme, igra koju je prikazao u sredu bila je sasvim dovoljna da se izbaci osmi igrač sveta.

Fonjini je po prvi put, iz četvrtog pokušaja, ovoga puta u četiri seta, uspeo da pobedi Ruda, trostrukog finalistu Grend slema.

"Ne sedim ovde baš preterano razočaran. Da, naravno, razočaran sam što sam izgubio, ali sam valjda nekako znao svoje sposobnosti na ovoj podlozi, pokušavam da budem realan. Samo mi je veoma teško. Dajem sve od sebe svake godine, ali nekako, nisam odustao od toga, ali se nekako teško krećem, nemam samopouzdanja. Vraćaću se svake godine i pokušavati da se poboljšam. Ali, da, malo sam razočaran. Dao sam sve od sebe, ali to nije bilo dovoljno. Jednostavno", rekao je Rud.

Rud je pre manje od dve godine imao šansu da postane i najbolji igrač sveta, ali ga je u tome sprečio Karlos Alkaras, pobedivši ga u finalu US opena.

Isto mu je i učinio Rafael Nadal koji mesec ranije na Rolan Garosu, kada je Norvežanin igrao svoje prvog Grend slem finale.

Ponovio je i naredne sezone, 2023, isti rezultat u Parizu, gde ga je u meču za trofej savladao Novak Đoković, dok je ove godine koban po njega bio Saša Zverev u polufinalu.

Rud je već godinama u svetskom vrhu, ali generalno slabi rezultati na velikim turnirima nisu usko vezani za Vimbldon i travnatu podlogu.

Osvojio je 12 titula, ali najveće do kojih je dopreo bile su iz ATP serije 500 i to je ono što je poražavajuće za 25-godišnjaka iz Osla.

Igrao je samo tri finala mastersa, dok uz spomenuta tri finala i jednog polufinala na Grend slemu, nikada nije prolazio dalje od trećeg kola.

Ubedljivo najgori skor ima na Vimbldonu, gde ima samo tri pobede u pet nastupa u karijeri. Pre dve sezone je dobio Alberta Ramosa Vinjolasa, dok je prošle pobedio Lorena Lokolija.

Rud je u centru pažnje naročito bio prošle godine, kada je usred Vimbldona otišao na koncert muzičara "The Weeknd".

Vadio se tada da teniseri imaju pravo na privatni život i da postoje neke stvari važnije od tenisa.

"Srećan sam što sam ga video tri puta ovog leta i iskreno sam mogao da ga gledam još tri puta bez problema", rekao je Rud.

Tanjug/AP Photo/Kirsty Wigglesworth, File

Kasperovi "problematični" stavovi o Vimbldonu datiraju i pre ovog slučaja, pošto je svojevremeno izjavio da na travi treba da se igra samo golf, ne i tenis.

Ubrzo je i ovaj komentar probao da objasni, ističući da ne treba sve shvatati bukvalno.

"To je naravno bila šala i ne treba je uzimati zdravo za gotovo. Trava jednostavno ne odgovara mojoj igri. Ne osećam se prijatno na njoj. Ako postoji dobra godine kada moram da odmori, da se oporavim nakon duge sezone na šljaci, onda je to kada treba da igram na travi. Zato i ne igram mnogo", rekao je Rud.

Postoje još neki razlozi zašto Norvežanin pokušava da skrati suočavanje sa travnatom podlogom. U pitanju je – alergija.

Često pije lekove zbog ovog problema, povezanog sa alergijom na polen, tako da postoji i taj zdravstveni "argument" izbegavanja travnate podloge.

Delovao je za nijansu optimistične ove godine uoči početka Vimbldona, ali su sve nade raspršene već u drugoj rundi gde ga je zaustavio Fonjini.

Fino je odigrao na startu protiv Aleksa Bolta, pobedio je maksimalnim rezultatom, ali se onda u susretu sa Italijanom vratio u prepoznatljivi mod u Londonu.

Zasijao je samo u trenutku kada je imao zaostatak od 2-0 u setovima, uz dva brejka minusa, osvojivši treći period posle taj-brejka, međutim, četvrti set ovog duela bio je i poslednji za Ruda na travi ove godine.

No, dobro, ne treba bacati ni drvlje i kamenje na Ruda. Jednostavno ne voli ovaj deo sezone, ima druge prioritete i povratak na sezonu na šljaci sigurno da ga raduje.

Slede pripreme za Olimpijske igre u Parizu, koje će biti održane na terenima Rolan Garosa, tamo gde je standardno pravio dobre rezultate.

Podeli:

Komentari 1

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu