Nova vest
Tenis 6

3.7.2024.

13:46

Oprez, lisice

"I čuvaj se lisica", reče mi moj dobri kolega pred put u London. Kakvih, bre, lisica?

Dušan Đukanović
Profimedia

Iz Londona za B92.sport, Dušan Đukanović

Nisam hteo o ovome danas, ali hajde da popunimo "rupu" kada već kiša ne dozvoljava tenis ni ovog dana na Vimbldonu.

Iako mi isprva nisu bile jasne razmere problema (ili "problema") koji stanovnici Londona imaju sa lisicama, sada jesu. Već prvi povratak od "Ol Ingland klaba" ka Tuting stritu mi je iz prve ruke dao uvid kada je u sitan sat ispred mene iskočilo nešto za šta sam isprva, naviknut, mislio da je pas ili mačka.

Niti su toliko brzi, niti na taj način cvile, niti imaju toliki rep. Lisica, bokte. Setih se odmah koleginih reči, njih 18 (u Bormutu najviše u Velikoj Britaniji, čak 23) na kvadratni kilometar. London ih ima 1,572, pa sračunajte.

b92.sport/DĐ

Lisica će retko napasti ljude kako uvek bira manje mete kojima se i hrani. To ne znači i da nije bilo napada, pa ih je tako posle jednog na malog dečaka Boris Džonson svojim komentarima praktično osudio na smrt. Pre četiri godine je zabeleženo da su dve lisice ubijene pomoću samostrela.

Tek izolovani slučajevi nisu uzeli maha, pa danas nije retkost da vidite lisicu i ispred čuvenih vrata u Dauning Stritu gde je Džonson boravio dok je bio premijer.

Lisice su se toliko odomaćile da su im Englezi udenuli prefiks "urbanizovane". Nije bez razloga, jer su često i veće od onih na selu zbog šireg opsega izvora hrane.

Nije glasno cviljenje noću najveći problem koji prave, a napadi su toliko retki da bi se i računali. Prevrtanje smeća u potrazi za hranom je ono što stanovnicima Londona najviše smeta. Štaviše, jedan od kolega koji je došao da izveštava na Vimbldonu je prizor prevrnute kante za smeće zatekao jednog jutra ispred smeštaja.

Iako pretežno noću ordiniraju, sve ih češće možete videti i po danju, čak i u gradskom prevozu kako sede na sedištu. Još samo i karte da krenu da kupuju...

Sa transportnom službom ih nešto veže. Česti su gosti metroa, a prošlog oktobra su jednu lisicu našli sklupčanu pored ve-ce šolje u jednom od toaleta podzemne stanice.

Recimo da je to neka engleska verzija zmija ili monitor guštera koji se u toplijim krajevima probiju kroz odvone cevi sve do vašeg kupatila.

Naravno da su zadržale i svoje noćne aktivnosti, a primer Kler Striket iz 2020. godine nam pokazuje kako se ponašati u takvim situacijama.

Građanka Londona je jedne večeri zaboravila da zatvori zadnja vrata svoje kuće pre spavanja, a kada se probudila imala je osećaj da je još neko osim nje u sobi. Upalila je svetlo, a ispod kreveta je istrčala lisica. Striket je krenula da viče, što je uplašilo životinju koja je pobegla.

Ponekad rešenja nema, lisica dođe i odradi svoje. Niko to ne zna bolje od Azida Gungaha, još jednog lokalca, koji je ostavio svoj "ferari" vredan 200.000 evra na trotoaru, a kada ga je probudilo upozorenje sigurnosne kamere koja beleži pokrete, sačekao ga je "poklon" na automobilu.

"Ne vole ni Pežoe. Ostavljaju tragove šapa svakog jutra", šalio se Gungah svojoj nesreći.

U ovom trenutku je i kiša prestala u Londonu, pa se vraćamo onome zbog čega smo tu – tenisu. Novak Đoković bi trebalo da trenira danas sa Nikom Kirjosom, dok će svoj meč prvog kola završiti Laslo Đere (1:1, protiv Luka Puja), a Miomir Kecmanović u drugom izađi na crtu Talonu Griksporu.

Vas ostavljamo da uživate u programu i dalje sami istražujete o londonskim lisicama.

Podeli:

Komentari 6

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu