Nova vest
Tenis 4

3.7.2024.

14:30

Dr. No

Rano se pokrenulo "klizište" na Vimbldonu. Prvo kolo progutalo je neke favorite, pa i zvaničnu šampionku.

Autor: Zoran Kecman

Zoran Kecman
Zoran Kecman
Profimedia/Imago/ChrysleneCaillaud/Panoramic

Ne i Novaka Đokovića, koji je u prvom zvaničnom izlasku na teren posle onog što mu se desilo u Parizu, delovao šampionski. Bio je to besprekoran meč protiv nedoraslog rivala.

Možda Vit Kopriva ima poneku bodlju u svom teniskom repertoaru, ali ona nije ni izbliza tako otrovna da bi ožarila Novaka. Pregazio je te prve vimbldonske koprive lakim skokom, izgubivši samo pet gemova.

Čim je određena projekcija žreba, bilo je vidljivo da Novaka na startu ne čekaju planine od zadatka, nego slobodno se može reći, lakši treninzi, mada je to nezahvalno reći na grend slemu.

Možda je u tome i određen prst kosmičke pravde, da Novaku vrati barem delimično za izgubljeno u Parizu, da u situaciji kada se vraća i pazi na svaki pokret kolena, nema preteranog cimanja.

Odmereno je ušao u meč, potrošio taman toliko snage koliko mu je bilo potrebno da dobije duel i pređe na narednu prepreku. 

"Jedan je gotov, još šest, idemo", počeo je sa odbrojavanjem koraka.

Delovao je Novak doktorski; bio je briljantan poput Šona Konerija u prvom filmu iz serijala o Džejmsu Bondu, "Dr. No". A i sjajno je zalečio koleno, baš doktorski, na čemu se posebno zahvalio svom hirirgu.

Profimedia

Sumnjam da je Novak došao u London da bi samo držao pažnju teniske javnosti, da čvrsto ne veruje da može da izjednači rekord Rodžera Federera sa osam titula i podeblja grend slem rekord na 25. To nije u njegovom stilu, nikako.

Možda u Londonu nikada neće biti u cipelama Rodžera Federera, ali ne sumnjam da je potpuno iskren kada kaže "volim Vimbldon". I pored svega. Ipak, je to mesto gde je doživeo ostvaranje snova i ispisao tolike blistave stranice istorije sporta.

Sada pred Novaka stiže 22-godišnji Škot, Džejkob Firnli, momak iz Edinburga.

Dobio je prvi grend slem meč, ostvario san da zaigra na Vimbldonu, a početkom prošlog meseca bio je tako nisko na lestvici, tek 525. na svetu. Sada je 277. 

Momak sa Univerziteta u Fort Vortu u Teksasu, kao junior je pobeđivao Karlosa Alkarasa i Janika Sinera, koji uz Novaka slove za glavnog favorita, pa će biti interesantno videti šta škotsko " hrabro srce" ima spremljeno za Novaka.

Za kog je Firnli apsolutna nepoznanica, što uvek, a posebno na grend slemu može da bude nezgodno.

"Nisam ga gledao, ne znam ništa o njemu, imam par dana da uradim domaći zadatak. Moram da pogledam njegov meč prvog kola, da naučim šta ima da naučim i vidim  na koga idem. Imaće publiku iza sebe i nema šta da izgubi, nikad ne volite da igrate protiv Britanca na Vimbldonu", jasan je Novak.

Profimedia

Nema od čega Novak da strahuje. Možda je Firnli unapredio servis, ali za igru sa sedmostrukim šampionom biće mu potrebno daleko, daleko više ako želi da prođe bolje od Vita Koprive u prvom kolu.

Jer, gledajući Novakovu geometriju na terenu, taj prefinjeni spoj elegancije udaraca na travi i briljantnih taktičkih zamisli, osmeh je bio primetan i na licu majstora snukera, Ronija O'Salivena.

Neskrivene simpatije između dva velika šampiona, dovela su do toga da se Novak i Roni i zvanično sretnu i porazgovaraju.

Novak je priznao da će O'Saliven imati šta da ga nauči u snukeru, u kojem je Novak priznao da je loš, ali možda Roni zatraži neki savet o igri sa reketom, ko će ga znati? Tante za tante, savet za savet. Uz šalu i osmeh u pauzi između dva kola.

Jer na grend slemu treba znati i kako se opustiti između mečeva, a da opet zadržite fokus na zadatku i zacrtanim ciljevima. Ako to neko ume savršeno, onda je to svakako Novak.

Jer da se vratimo na početak - Vimbldon je klizav, a u ova prva dva kišna dana (kako bi bilo drugačije?), klizali su se mnogi.

Marketa Vondroušova, sada već eks šampionka, na svojoj koži je osetila šta znači doći na grend slem bez šampionske aure, sa povredom kuka, nespremna, sa jedio nadom i željom da će sve biti bolje iz dana u dan.

Ali nema toga - na grend slemu je surovo, niste li apsolutno spremni, može da vas izbaci bilo ko, ako ima svoj čudesan dan kao Džesika Buzas Maneiro, 83. teniserka sveta iz Španije.  

Trideset godina je prošlo od onog dana kada je Amerikanka Lori Meknil napravila čudo i eliminisala veliku šampionku Štefi Graf. Sada je Čehinja bila na mesti Grafove. I eto, imaćemo novu šampionku.

Profimedia

Da je tenis surov sport i da i naizgled nebitna promena protivnika može da vas obori, osetio je najbolje Amerikanac Sebastijan Korda.

Da, očekivao je u prvoj rundi Davidoviča Fokinu, ali Španac se povukao, a na njegovo mesto uleto laki luzer", Francuz Đovani Mpeši Perikar, i napravio pravu papazjaniju u glavi Korde!

Finale Hertogenboša i polufinale Kvinsa obećavalo je da će Korda imati dobar turnir i u jugozapadnom Londonu, ali ga je umesto toga strefio "teniski pericarditis"! 

Francuz je pokazao da u svom repertoaru ima mnogo više od servisa, i da može da bude ozbiljan protiv bilo kog rivala.

Šta je naravoučenije? Ne potcenjujte laki luzere, jer već u prvom susretu sa njima vi možete postati gubitnik, ako ste nepažljivi i iskušavate sreću.

A kao što znamo, sreća je u tenisu promenjiva kategorija.  

Zoran Kecman

Podeli:

Komentari 4

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu