Nova vest
Tenis 21

3.7.2024.

12:00

Đoković: "Želim da naučim ruski"

Čovek sa znanjem brojnih jezika je naš Novak Đoković, što mu je kroz karijeru obraćanjem na jeziku domaćina pomagalo da pobere simpatije publike.

Dušan Đukanović
Profimedia/ChrysleneCaillaud/Panoramic

Iz Londona za B92.sport, Dušan Đukanović

Čule su se neke reči i na jednom od treninga na nemačkom, koje nisu za javnost, ali tek toliko da se pokaže da vlada i tim jezikom.

Posle pobede nad Vitom Koprivom na startu Vimbldona (6:1, 6:2, 6:2), Đoković je objasnio odakle potiče posvećenost ka učenju jezika.

"Oduvek sam voleo jezike od malih nogu i tenis je sport koji zahteva konstantno putovanje i da si posvećen njemu. Čak i u juniorksim godinama ima mnogo turnira u različitim delovima sveta. Mi iz Srbije nismo imali puno prilike da igramo turnire koji su na željenom nivou u tim juniorskim kategorijama kod nas u regionu pa smo morali da putujemo širom Evrope, Amerike,  Bliskog istoka... Onda si primoran da naučiš barem engleskix, koji sam imao u školi. Imao sam i nemački i tu sam imao neku bazu. Onda sam i živeo određeni period između 12. i 16. godine kod Nikija Pilića u Nemačkoj i onda sam tu i propričao nemački", rekao je Đoković i dodao:

"Engleski je najzastupljeniji i najkorišćeniji jezik univerzalno i italijanski isto tako kroz rad i saradnju sa ljudima koji su iz Italije, koji su mi bili teniski treneri, kondicioni treneri, menadžeri. U jednom trenutku sam bio okružen Italijanima i uvek mi se dopadao taj jezik."

b92.sport/DĐ

"Imam tendenciju da učim jezike i nekako mislim da što više jezika znaš više vrediš i više poštovanja ukazuješ, a i dobijaš od ljudi koji dolaze iz te zemlje iz te regije u kojoj se priča taj jezik", nastavlja Đoković:

"Nekako čovek kada napravi taj napor i potrudi se da bar nekoliko fraza u tom jeziku nauči kada posećuje tu zemlju. Mislim da je to jedan iskaz poštovanja i uvažavanje kulture i tradicije zemlje u kojoj gostuješ. Ja sam sa tim pristupom odrastao i vaspitavan sam i uvek sam imao želju i volju da učim jezike."

Moderna vremena i tehnologije olakšavaju proces učenja.

"Prirodno je dolazilo jer si u svlačionici okružen sa mnogo jezika i pitanje da li ti želiš i da taj neko želi sa tobom malo da porazgovara na tom jeziku ili da ti pomogne. Ali, brzo se uči jer danas imamo te veštačke inteligencije, internet programe i mmnogo kurseva onlajn da se radi i samo je potrebno da se čovek odluči za to i napraviš vremena ako želiš, a ako ne želiš i pronađeš izgovor", objašnjava Novak.

Sledeći jezik koji želi da nauči je ruski.

"Voleo bi da naučim (ruski) jezik i nadam se da će mi doći malo brže s obzirom na slovenske korene između našeg i njihovog jezika. To mi je velika želja. Za kineski, za te jezike daljeg istoka, i to bi voleo, ali je možda sad to nerealno jer su to jeziici koji malo više vremena zahtevaju i moraš malo više da se posvetiš tome", zaključio je Novak.

Podeli:

Komentari 21

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu