Nova vest
Tenis 0

2.7.2024.

22:33

II dan: Kopriva ne žari, ali grom u nju udari

Novak se vratio na najdraže mu mesto i na dominantan način dobio Vita Koprivu za manje od dva sata igre (6:1, 6:2, 6:2) i iako pobeda nije bila upitna jeste Đokovićevo koleno.

Dušan Đukanović
Profimedia

Nije bilo naznaka, barem ne ozbiljnijih, prethodnih dana da će ono predstavljati problem, ali posle ekspresnog oporavka, kakav je drugi teniser sveta imao, sumnja uvek postoji.

Barem u dva navrata se stekao utisak na početku meča sa Čehom da se Novak suzdržava od oslanjanja u potpunosti na desnu nogu. Krenuo bi da to uradi i kao da bi mu u milisekundi "kliknulo", pa bi se našao negde između što bi na duže staze bilo pogubno za koleno. Srećom, već u drugom delu prvog seta je "prebacio" i oslobodio se tog grča.

Rutinska pobeda na kraju reklo bi se, ali i veoma važna kao prva zvanična provera Novakovog oporavka koju je prošao sa čistim zdravstvenim biltenom. Prva od onog meča sa Fransiskom Serundolom koji je dobio na Rolan Garosu uprkos povredi.

Tanjug/Mike Egerton/PA via AP

"Ne mogu da ih poredim. Podloga je drugačija, osećaj je drugačiji, kao i protivnik. Serundolo na šljaci je težak izazov čak i kad si zdrav. Nisam imao bol danas kakav sam imao tog dana. To je dobro. Počeo sam opreznije. Igrao sam dovoljno da pobedim lako u tri seta. Prvi put sam proklizao na travi ove sezone, to je bio sjajan test. Nisam to radio ni na treningu", rekao je Đoković posle ovog meča, prethodno otkrivši da ne bi igrao na bilo kom drugom turniru pod ovim okolnostima osim Vimbldonu.

Đoković se prolazom u drugo kolo našao u sličnoj situaciji kao Karlos Alkaras na startu turnira. Španac je izjavio da nije ništa znao o Marku Lajalu, baš kao i Novak kada je upitan o svom narednom protivniku Džejkobu Firnliju.

Britanac je dobio specijalnu pozivnicu i na debiju savladao Alehandra Mora Kanjasa (7:5, 6:4, 7:6) u svom tek drugom meču na ATP turu. Osim što neće znati previše o 22-godišnjaku, postoji još jedan razlog zašto se Novak ne raduje duelu sa 277. teniserom sveta. Kako je sam priznao, ne voli da igra protiv domaćih tenisera na Vimbldonu.

Za taj meč će se spremati sa Nikom Kirjosom, nekadašnjim rivalom, a sada velikim prijateljem. Novaku pred mečeve i nije potrebna ozbiljnija priprema, niti to praktikuje. Tek da prebaci poneku lopticu, te ne ispadne iz štosa.

"Sutra udaram sa Novakom na njegov slobodan dan. Osećam se kao malo dete. Uzbuđen sam. Veliki povratak od povrede", saopštio je Kirjos velike vesti.

Ono što je novina, jeste da smo danas saznali i o još jednoj Novakovoj sportskoj , a ja ujedno i o propuštenoj šansi. Meč je sa tribina gledao Roni O‘Saliven, što je bio špalir za Đokovićevu priču o odnosu prema snukeru.

"Ja sam njegov fan, gledam snuker samo zbog njega. Moj otac je voleo da gleda snuker, ja sam samo voleo da gledam Ronija. Kad on nije igrao, nisam gledao. Prvi put smo imali interakciju. Bilo je sjajno što je tu. Nadam se da ćemo igrati snuker. Dobro igram bilijar, ali u snukeru nisam dobar. Veoma je dobra osoba i duhovit."

b92.sport/DĐ

Koja je to propuštena šansa? Ranije tog dana prošao sam u kompleksu pored osobe za kojom sam se okrenuo, pomislivši da sam upravo video O‘Salivena. Ipak, prema mojoj tadašnjoj proceni, to je bila samo njegova isuviše kvarcovana kopija. Ispostavilo se da sam pogrešio, za šta ću saznati tek na konferenciji za medije.

Iz ove perspektive, možda i bolje jer se na bilo kakvo zaustavljanje i fotografisanje sa teniserima, pravilo koje se verovatno proteže i na poznate goste, gleda sa neodobravanje i preti oduzimanjem akreditacijem. Možda to i ne bi bila prevelika cena za trajnu uspomenu sa pobratimom po Mersisajdu?

Nije samo Novak predstavljao Srbiju drugog dana Vimbldona. Peti i poslednji naš teniser koji je izašao na londonsku travu je bio Laslo Đere čiji je meč sa Lukom Pujom prekinut zbog mraka pri rezultatu 1:1 u setovima i biće nastavljen sutra baš kao i mnogi drugi mečevi koji su igrani na manjim terenima ili svoj red nisu ni dočekali. Doduše, oni više zbog kiše koja je posledično dovela i do odugovlačenja programa.

Trećeg dana će i Miomir Kecmanović nastaviti svoje učešće, a njegov duel sa Talonom Griksporom će biti drugi na programu terena broj 17. Na teren će i Karlos Alkaras i Janik Siner.

Sigurni su drugog dana bili Aleksander Zverev, Holger Rune, Stefanos Cicipas, Aleks De Minor i Hubert Hurkač, ali ne i Andrej Rubljov koji je poražen u duelu sa 122. teniserom sveta Fransiskom Komesanom.

Kod dama, Marketa Vondrušova, prošlogodišnja šampionka, je ispala već u prvom kolu u ništa manje iznenađujućoj (i to lakoj) pobedi Džesike Buzas-Maneiro za tek nešto više od sat vremena igre.

Juče je potez dana bio meč poen koji je pripao Lojdu Herisu, ali za danas smo spremili nešto. Sudija Reno Lihtenštajn se nije dobro proveo na terenu broj 3 u trenutku kada je kiša u jednom od više navrata prekinula program, a sve u cilju da se što pre pokrije teren.


 

Podeli:

Komentari 0

Podeli:

EURO 2024

Mbape: Divim se Ronaldu

Kapiten fudbalske reprezentacije Francuske Kilijan Mbape kaže da je Portugalac Kristijano Ronaldo fudbalska legenda i jedinstven igrač, uoči utakmice dve ekipe u četvrtfinalu Evropskog prvenstva.

Beta

23:15

2 h

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu