Nova vest
Tenis 0

1.7.2024.

22:10

I dan: Srpska ekspedicija na minus dva – već imamo poen, umalo i preokret turnira VIDEO

Prvi dan bio je ujedno i poslednji za dvoje srpskih tenisera na Vimbldonu.

Dušan Đukanović
B92.sport

Iz Londona za B92.sport, Dušan Đukanović

Dušan Lajović i Olga Danilović nisu uspeli da prebrode prve prepreke u Londonu, te je tako lista naših predstavnika spala na tri imena.

Lajović je u Melburnu nanizao šest Grend slemova na kojima je gubio u prvom kolu, potom ga prekinuvši protiv Romana Safijulina u Parizu. Nije imao sreće, pa ga je žreb spojio sa Grigorom Dimitrovim.

Peti međusobni susret i prvi na travi, bugarskom teniseru preferiranoj podlozi, je pripao Dimitrovu (6:3, 6:4, 7:5). Imao je i Lajović svoje prilike, vodio je sa 3:0 u trećem setu, ali je poraz bio neizbežan.

 
b92.sport/DĐ

Da mu se ovakve nezgode sa žrebom ne bi dalje dešavale, cilj je jasan – Top 32. Svestan je toga i Lajović.

"Iskreno, mislim da je velika prednost vratiti se u Top 32, da budeš nosilac na Grend slemu. Ne branim mnogo poena i verujem da ima prostora za napredak. Voleo bih da se do US Opena približim igračima na listi. Mislim da to dosta može da olakša, ne možeš sa bilo kim da se sastaneš u prvom kolu. Bitna je bila ta pobeda na Rolan Garosu, mentalno sam ojačao da mi se ne ponovi taj, da ga nazovem ciklus", rekao je Lajović u razgovoru sa novinarima posle meča.

Trijumfalan debi na trećem Grend slemu u sezoni nije imala ni Olga Danilović, koja je u glavni žreb ušla kao "laki luzer".

Bolja od nje je bila 19-godišnja Anka Todoni (7:5, 6:1), koja joj se tako revanširala za poraz u prvom kolu kvalifikacija za Rolan Garos.

b92.sport/DĐ

Videlo se da Olgi daleko više prija šljaka nego trava, pa je takav bio i epilog protiv Todoni.

"Definitivno da mi ova podloga nije omiljena, nešto se sa njom nisam baš spojila, što bi se reklo. Ja barem odigram jedan ili dva turnira pre Vimbldona na travi. Mislim da sam uvek pre išla na šljaku. Lepo iskustvo. Poslednji put sam igrala pre par godina. Mislim da se nisam snašla, ona lepo igra na travi", rekla je Danilović

Drugog dana još dva srpska predstavnika

U utorak će Novak Đoković i Laslo Đere započeti svoje učešće na Vimbldonu. Novak je drugi na programu "Centralnog terena" gde ga očekuje duel sa Vitom Koprivom, dok će ga Đere zatvoriti na terenu broj 11 zajedno sa Lukom Pujem.

Slavio je samo Miomir Kecmanović koji je nadigrao Sumita Nagala u nešto težem meču nego što se očekivalo.

Indijac nikada nije prošao dalje od prve runde na terenima "Ol Ingland kluba" kako mu trava nije omiljena podloga i posle prvog seta se činilo da bi mogao da dočeka još jedan ekspresan kraj.

b92.sport/DĐ

Njih dvojica je trebalo da igraju poslednji meč na terenu broj 10, ali kako su organizatori shvatili da bi se time produžio program prvog dana doneta je odluka da igraju na terenu 6 gde je Nagala dočekala i velika podrška sunarodnika koja ga je pogurala do osvajanja seta, ali ne i pobede (6:2, 3:6, 6:3, 6:4).

Od ostalih mečeva vredi izdvojiti tri iz muškog singla u kom su nastupala trojica tenisera iz Top 5 (Đoković i Zverev igraju u utorak).

Karlos Alkaras je slavio maksimalnim rezultatom protiv Marka Lajala, 269. tenisera sveta, (7:6, 7:5, 6:2), ali ga je Estonac namučio u prva dva seta na premijeri na "Centralnom terenu", kao što rezultat i sugeriše.

Danil Medvedev je bio ubedljiviji protiv Aleksandra Kovačevića (6:3, 6:4, 6:2), dok je Janik Hanfman opravdao epitet nezgodnog rivala oduzevši imenjaku Sineru jedan set (6:3, 6:4, 3:6, 6:3).

Izvor: B92.sport

Kod dama je glavna vest bilo povlačenje Arine Sabalenke zbog povrede ramena, a za domaću javnost i prva pobeda Eme Radukanu na Vimbldonu od 2022. godine.

Prvog dana je osam mečeva u muškoj konkurenciji otišlo u pet setova, od čega su čak pet bile pobede tenisera koji su bili po dva seta u zaostatku.

Najveći preokret je umalo napravio Zizu Bergs koji je u taj-brejku petog seta protiv Artura Kazoa gubio sa čak 7:0. Uspeo je Belgijanac da izjednači na 8:8, ali je ipak Francuz nošen velikom podrškom sa tribina prvi stigao do 10.

Što se tiče najboljeg poena, Lojd Heris je bez premca slavio u toj kategoriji. Južnoafrikanac je bio jedan od petorice tenisera koji su nadoknadili dva seta zaostatka i domogli se drugog kola, ali niko na način kao on protiv Aleksa Mikelsena.

Uostalom, pogledajte i sami.

 
 
 

Podeli:

Komentari 0

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu