Nova vest
Tenis 17

28.6.2024.

13:40

Od Koprive do "grešnika"

Malo ko je očekivao da će Novak Đoković uopšte igrati na ovogodišnjem Vimbldonu, ali sa Novakom je uvek tako, čuda su moguća.

Autor: Zoran Kecman

Zoran Kecman
Zoran Kecman
Profimedia

Ekspresan oporavak posle operacije meniskusa učinio je da se danas njegovo ime nađe u žrebu za treći grend slem turnir sezone koji se u prvoj polovini jula igra na terenima na jugozapadu Londona.

I nema šta, sedmostruki šampion dobio je zanimljivu listu zadataka.

Ono što je najveća enigma za sada je kako se Novak oseća što se tiče kolena. Prvi signali na treningu proteklih dana bili su pozitivni, ali mnogo toga biće jasnije kada od ponedeljka krene ono pravo, borba za pehar.

Nije ni na Vimbldonu sve tako "čisto" kada je reč o samoj travi, pred Novakom je tako neočekivano iznikla "češka kopriva" u vidu 27-godišnjeg Vita Koprive, 123. igrača sveta, koji je u glavni žreb stigao iz kvalifikacija.

Može li ona da ožari Novaka? Ne, to je baš teško za verovati, mada nikada nije jednostavno igrati protiv igrača kog nikada pre niste imali za protivnika.

Novak bi tako trebalo da ima dobar uvodni test, zagrevanje za ozbiljnije protivnike u nastavku turnira, mada nikako ne treba izgubiti iz vida da je češki teniser iz Biloveca u kvalifikacijama pobedio jednog igrača koji ima prilično dobru igru za travu.

U pitanju je veteran Rišar Gaske, kog je Kopriva dobio u četvrtak u četiri seta sa 3:6, 6:3, 6:2, 6:4.

Pre toga je pobedio Nemca Henrija Skvajera, 4:6, 7:6 (1), 6:4, a potom Uga Delijena iz Bolivije, 6:4, 3:6, 6:1.

Idealno je što Novak u prva dva meča ne bi trebalo mnogo da se muči, jer ni rival iz drugog kola nije preterano ozbiljnog kalibra i takođe bi to bio prvi okršaj sa boljim od njih, a u pitanju su Britanac Džejkob Fernli i Španac Alehandro Moro Kanjas.

Mnogo je interesantnije ko bi Novaku mogao da dođe "na reket" na trećem vimbldonskom stepeniku, mada je po projekciji to Tomas Martin Ečeveri, 30. nosilac iz Argentine.

Sa njim je igrao Đoković tri puta, sva tri puta je slavio, poslednji put ove zime na Australijan openu u tri seta, 6:3, 6:3, 7:6 (2). 

Međutim, Ečeveri još nema igru za travu, najbolji rezultat u Londonu mu je drugo kolo prošle godine, tako da on u tom slučaju ne bi predstavljao tešku prepreku za specijalistu na travi poput Novaka.

Nije isključeno da umesto Ečeverija tu budu Italijan Luka Nardi koji već ima pobedu nad Novakom ove sezone ili Australijanac Aleksej Poporin, ali to ostaje da se vidi.

Profimedia

Mnogo je interesantnije na koga bi Novak mogao da ide u četvrtom kolu, tačnije osmini finala.

Ako je po žrebu, već tada bi mogla da krene uzbiljnija serija mečeva, sa daleko većim izazovima.

Holger Rune, jedan od igrača kojima je Novak bio idol u dečačkim danima, mogao bi da bude potencijalan rival za plasman među osam najboljih. Novak protiv mladog tenisera vodi u pobedama sa 3:2, nisu se sastajali na travi, tako da bi to potencijalno mogao da bude veoma zanimljiv okršaj.

Temperamentni i nepredvidivi Rune morao bi pre toga da preskoči neogodnog Karena Hačanova, čije topovske serve na travi neće biti lako ukrotiti. Rune u Londonu ima najbolji rezultat prošle godine (četvrtfinale), dok je isti rezultat na travnatim terenima u Londonu imao 2021.

Rune je zanimljivo dobio Hačanova u sredu na egzibiciji u Harlingamu, 6:2, 6:4 tako da je i to zanimljiv indikator.

Novak i Hačanov su igrali deset puta, Novak u pobedama vodi sa 9:1, a dobio je Rusa na Vimbldonu 2018. u osmini finala i to bez izgubljenog seta, 6:4, 6:2, 6:2. 

Četvrtfinale je ozbiljan stepenik, jer Novak tu može da naiđe na zaista neke veoma ozbiljne igrače na travi.

Pre svega, na sedmog nosioca, Poljaka Huberta Hurkača, koji je nedavno igrao finale u Haleu, gde je izgubio od Janika Sinera.

Hurkač ima igru kao krojenu za ovu podlogu, snažan i precizan servis, ravne, snažne udarce, naročito iz forhenda, tako da može da predstavlja ozbiljan izazov kada ima svoj dan.

Profimedia

Uostalom, on je "odsvirao" kraj karijere za ikonu Vimbldona, Švajcarca Rodžera Federera i to baš u četvrtfinalu Vimbldona 2021. godine, kada ga je počastio "krompirom" u trećem, poslednjem setu.

Desi li se da Novak i Hubert ukrste rekete, biće to osmi put, a treći na Vimbldonu. Đoković je sve mečeve do sada dobio (7-0), a u trećem kolu 2019. bilo je 7:5, 6:7 (5), 6:1, 6:4.

Već tada je bilo problema, da bi prošle godine bilo još uzbudljivije kada je Novak slavio tesno sa 7:6 (6), 7:6 (6), 5:7, 6:4.

Hubi bije po loptici kao iz topa, tako da samo maksimalno spreman Novak može da odgovori na izazov koji bi takav meč iziskivao.

Opet, ne bude li tu Hurkač, već neko drugi poput Australijanca Alesa de Minora, koji ove godine igra odlično, ili Kanađanina Feliksa-Ožea Alijasima, svejedno je, biće to propisan zadatak za rovito Novakovo koleno.

Šta bi donelo eventualno polufinale? Četvrtog nosioca Aleksandera Zvereva, sa kojim se nikada nije sastajao na Vimbldonu, a u pobedama vodi sa 8:4.

Ili nekog poput Tejlora Frica, Stefanosa Cicipasa ili Andreja Rubljova. Amerikanac je verovatniji, Rubljov nešto manje iako je obojici najbolji rezultat četvrtfinale 2022, odnosno prošle godine. Cicipas najmanje, jer on nikada nije otišao dalje od četvrte runde u Londonu, a to je bilo takođe prošle godine.

Profimedia

Projektovano finale je protiv Sinera na papiru, koji je najbolji rezultat imao prošle godine, kada je u polufinalu prošle godine izgubio baš od Đokovića, 6:3, 6:4, 7:6 (4).

Ali novopečanog broja jedan očekuje nimalo lak zadatak i to već na prvim preprekama. Tu je mnogo nezgodnih "nagaznih mina", u prvom kolu rival mu je neugodni Nemac Janik Hanfman, a u drugom najverovatnije bivši finalista Vimbldona, mada nedovoljno oporavljeni Mateo Beretini. Nik Talon Grikspor, koji kao i svi Holanđani ume da igra na travi, nije lagan zalogaj ako ima svoj dan, a naročito topovski server, Amerikanac Ben Šelton koji bi ga vrebao u osmini finala.

Zvanični šampion Vimbldona i Rolan Garosa, Španac Karlos Alkaras, bio bi veliki test za Janika u eventualnom polufinalu, tako da poslastica u okršaju mladih šampiona, nikako ne bi mogla da izostane. 

Alkaras ne bi trebalo da ima takvu neugodnu projekciju kao Siner, iako je treći nosilac. Branilac trofeja praktično do četvrtfinala ne bi trebalo da "zapne", jer tek na petom stepeniku može da bude neugodnosti eventualno protiv Tomija Pola.

Kako god bilo, očekuje nas jedan  izuzetno zanimljiv vimbldonski turnir na kom ćemo dobiti odgovor da li će Novak uspeti da prekine tu nit koju su njegovi mlađani rivali, Siner i Alkaras, počeli da ispredaju od početka sezone, u Australiji i Parizu.

Još jedno finale, pod uslovom da je maksimalno zdrav i spreman, bili bi od velikog značaja za Đokovića pred njegov glavni zadatak ove sezone, olimpijsko zlato u Parizu.

Ali pre toga, put od "žara" češke koprive na startu, do italijanskog "grešnika" ili Alkarasa na kraju, biće više nego interesantan. 

Zoran Kecman

Podeli:

Komentari 17

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu