Nova vest
Tenis 0

1.6.2024.

10:44

Zašto je ananas na vrhu vimbldonskog pehara?

Najprestižniji turnir na svetu uskoro počinje, pa je pravo vreme da saznamo neke zanimljivosti o peharu za koji se bori 128 tenisera.

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
Profimedia

Prvi Vimbldon održan je davne 1887. godine, a od tada se predaje pehar koji u slobodnom prevodu nosi naziv "Jednoručni šampion sveta sveengleskog travnatog kluba".

U to vreme, dvoručni bekhend nije postojao već se taj udarac izvodio isključivo jednom rukom – baš kao što to sada čine Rodžer Federer, Stefan Cicipas, Dominik Tim, Stan Vavrinka...

Otuda i naziv samog pehara. Malo remek-delo ipak nije od zlata – u pitanju je srebro koje je pozlaćeno.

Međutim, jedan od najlepših i svakako najznačajnijih trofeja u sportu ima poseban detalj za koji mnogi ne znaju odakle potiče.

Iako je treći Grend slem sezone poznat kao turnir pimsa, šampanjca i jagoda sa šlagom, na vrhu kapice trofeja nalazi se ananas.

To nije slučajno – u 17. veku ananas je bio veoma skupocena roba, najviše zbog toga što ga u Engleskoj gotovo uopšte nije bilo.

Predstavljao je simbol značajnog bogatstva i na trpezama bogatih domaćinstava se nalazio samo tokom velikih praznika.

Ako ste se tih godina našli za stolom na kojim je stajao ananas, mogli ste sebe smatrati veoma počastvovanim.

Podeli:

Komentari 0

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Aktuelno

Apple ima novu viziju

Apple namerava da započne masovnu proizvodnju nove generacije AirPods slušalica, opremljenih ugrađenim kamerama. Potencijalne primene su brojne i veoma intrigantne a ugrožavanje privatnosti još veće.

Bug

8:20

4 h

Novo Sport Video Menu