Nova vest
Tenis 22

24.6.2024.

8:08

Đoković pobio sve teorije

Srpski teniser Novak Đoković već godinama probija granice na rezultatskom planu, mentalnom takođe, ali sada je otišao korak dalje na jednom drugom – zdravstvenom.

Autor: Milan Tomić

Milan Tomić
Milan Tomić
Profimedia/Andy Hooper/Daily Mail/dmg media Licensing

Povreda kolena koju je doživeo na Rolan Garosu zabrinula je sve i, u tom trenutku, dovela u pitanje njegov nastup na Olimpijskim igrama, najznačanijem događaju za njega u ovoj fazi karijere.

Koliko je bitan, govori podatak da ni Vimbldon, najveći turnir na svetu, deluje "nebitan" u poređenju sa takmičenjem u Parizu, gde će probati da se dokopa toliko čekanog zlata.

Operacija, odrađena upravo u "gradu svetlosti", bila je očigledno rutinska artroskopija, posle koje se Novak ekspresno vratio uobičajenim aktivnostima.

Nije ni 10 dana prošlo od povlačenja sa Rolan Garosa, kada je Đoković objavio ohrabrujući video iz teretane, na kojem je flaster preko kolena bio primetan, ali ne i bilo kakvo otežavajuće kretanje.

Optimizam je porastao, kako i ne bi, kada su prognoze posle meča sa Fransiskom Serundolom, a pre nikada odigranog meča sa Kasperom Rudom, bile crne.

Ako su snimci iz teretane podigli entuzijazam, šta tek reći za kadrove iz Crne Gore, gde je Đoković već uveliko radio i na teniskom terenu, betonu doduše.

To je bio jasan znak, tvrda podloga pre Olimpijskih igara, koje će se igrati na šljaci, definitivno znače da je namera i želja o igranju na Vimbldonu – velika.

Sve se događalo lančano, tako da ni objava "BBC" da Novak stiže na Vimbldon nije bila toliko iznenađujuća.

Doduše, tu je i jasno ograđivanje – Novak će naknadno odlučiti o nastupu na terenima Ol Ingland kluba, gde je trijumfovao sedam puta u karijeri.

Mnogi se pitaju da li Novak povlači pravi potez eventualnim igranjem na Vimbldonu, koji kreće 1. jula, samo 26 dana uoči Igara.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Novak Djokovic (@djokernole)

Čak i da se povreda, odnosno proces oporavka ostavi po strani, promena podloge i tako kratak vremenski rok za pripremu i adaptaciju, deluje kao rizik.

Odlukom da se očigledno nastupi u Londonu, Novak je u potpunosti sve teorije, da će žrtvovati Vimbldon zbog Igara, bacio u vodu.

Bilo je dosta priča, čak i pre povrede kolena u Parizu, da bi Đoković mogao da propusti sezonu na travi kako bi se u potpunosti posvetio šljaci, gde ove sezone nije pravio baš dobre rezultate.

Najveći uspeh bilo mu je polufinale Monte Karla, a pre četvrtfinala Rolan Garosa, gde je zaista pokazao napredak u podizanju forme, stizao je do trećeg kola Rima, te polufinala Ženeve.

Činjenica da nije igrao nijedno finale ove sezone svakako zabrinjava sve, ali ne i Novaka, koji je i u Parizu pričao da su mu Grend slemovi apsolutni prioritet, uz naravno Igre.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Novak Djokovic (@djokernole)

Đoković je očigledno procenio da uprkos tome što se igraju na različitim podlogama, Vimbldon dolazi kao odlična priprema – i prilika za još neku Grend slem titulu.

Realno, kada se sve sagleda, trofej u Londonu deluje dosta realnije nego na primer na US openu, u Njujorku.

Kako zbog toga što je uvek pravio bolje rezultate na Vimbldonu, tako i zbog činjenice da bukvalno ne postoji igrač na Turu koji se može pohvaliti dobrom igrom u kontinuitetu na travi.

Već godinama se svi pitaju u čemu je tajna sjajne adaptacije Đokovića na sve podloge, naročito na travu, gde se većina kreće kao bambi na ledu.

Đoković je kao što znamo rekorder u broju osvojenih GS titula (24), tako da ni eventualni neuspeh u Londonu ne bi bio "smak sveta".

Naravno da uvek ide na titulu i naravno da je na meti kritika kad do nje ne dođe, ali nastup na Vimbldonu je značajan pre svega zbog vraćanja u takmičarski ritam.

Profimedia

Zna i Novak da je to mogao da radi u Hamburgu, na primer, od 15. do 21. jula, kada se vraća sezona šljake, ali je očigledno procenio da je to prekasno za početak priprema za OI, koje kreću 26. jula.

Đoković je više puta apostrofirao Vimbldon kao najvažniji turnir u karijeri. Jeste Australijan open najuspešniji, ali – Vimbldon je Vimbldon.

Neće imati mnogo vremena da se pripremi za izazove i napad na rekord Rodžera Federera, ali nije mu prvi put da uoči ovog Grend slema odluči da ne nastupi na nekom takmičenju na travi.

Uostalom, isti slučaj je bio i prošle godine, kada je pre Vimbldona nastupio samo na egzibiciji u Harlingemu.

Ne bi bilo iznenađenje kada bi po istom principu najavio i ovosezonski nastup na nezvaničnom prvenstvu sveta.

Uglavnom sam dolazak u London u ponedeljak, kako je bar najavljeno, izrazito je pozitivan znak i bez obzira na to da li će igrati ili ne, da li će napraviti dobar rezultat ili ne, ekspresan povratak i neupitnost nastupa na Olimpijskim igrama svakako su nešto što raduje Novaka i njegove navijače.

Podeli:

Komentari 22

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu