Nova vest
Tenis 6

21.6.2024.

13:30

Federer: "Bio sam kritikovan posle poraza od Novaka"

Rodžer Federer je nedavno promovisao dokumentarac "Federer: Poslednjih 12 dana".

Autor: Zoran Kecman

Zoran Kecman
Zoran Kecman
Profimedia

Švajcarac, koji se povukao iz profesionalnog tenisa 2022. godine, tema je i kada se ne igraju veliki turniri, a film se može od ponedeljka naći na striming servisima.

U dokumentarcu koji je rađen u produkciji Amazona i koji je režirao Asif Kapadija, ima mnogo interesantnih detalja iz karijere tenisera iz Bazela.

U jednom delu, Rodžer je otvoreno pričao o tome kako je žestoko bio kritikovan posle poraza, a nije mogao da zaobiđe ni svoj odnos sa Novakom Đokovićem.

Iako je istakao da se većini navijača više dopadao njegov stil igre u odnosu na Novaka, Rodžer je rekao i da je Novakov snažan mentalitet uticao da se svaki njegov poraz gleda drugačije.

"Navijači iz kampa Federer u početku nisu voleli Novaka, jer su mislili, dobro, sa Rodžerom je malo lakše, on sve radi sa lakoćom. Onda se Novak pojavio sa tom snažnom ličnošću i neverovatnom čvrstinom, željom da pobedi po svaku cenu. Znam da sam i zbog toga bio žestoko kritikovan", izjavio je Federer.

On je priznao i da je zbog poraza bio kritikovan čak i kada se snažno borio, te da je zbog toga morao da svojoj igri dodaje više agresivnosti, intenziteta, kako bi ućutkao kritičare.

Ipak, dodao je i da je tako nešto bilo mnogo prirodnije drugim teniserima, nego njemu.

"Zašto se ne bih borio više kada gubim? Nisam ustvario razumeo šta to znači. Da li moram da stenjem? Da se znojim više? Da vičem više? Da budem agresivniji prema protivnicima? Šta je to? Pokušao sam, ali sve je to bila gluma. Nisam takav. To nije moja ličnost. Za neke igrače, možda je tako lakše, to je više integrisano u njihovoj DNK", dodao je Federer.

Novak Đoković je brzo postao veliki rival kako njemu, tako i Rafaelu Nadalu. Međutim, u početku, Federer nije cenio previše kvalitete srpskog tenisera.

"Igrao sam sa njim prvi put i izašao sa terena i pomislio, 'da, on je OK'. Iako je oko njega bilo neke buke, nisam bio sasvim ubeđen. Nisam mu ukazivao poštovanje koje je zasluživao zbog njegovih tehničkih nedostataka. Imao sam osećaj da ima ekstreman forhend grip, a po meni ni njegov bekhend nije bio tako tečan kao danas. Međutim, sve to je super dobro ispeglao i postao neviđeno čudovište od igrača", zaključio je Federer.

Podeli:

Komentari 6

Podeli:

EURO 2024

Piksi ne da ostavku

Dragan Stojković Piksi nema nameru da podnese ostavku na mestu selektora reprezentacije Srbije posle razočarenja na Evropskom prvenstvu u fudbalu.

Sportski žurnal

10:00

1 min

U fokusu

Vidi sve
Aktuelno

Apple ima novu viziju

Apple namerava da započne masovnu proizvodnju nove generacije AirPods slušalica, opremljenih ugrađenim kamerama. Potencijalne primene su brojne i veoma intrigantne a ugrožavanje privatnosti još veće.

Bug

8:20

1 h

Novo Sport Video Menu