Nova vest
Tenis 269

9.6.2024.

19:31

Alkaras šampion Rolan Garosa – ostalo je samo da pokori Melburn!

Španski teniser Karlos Alkaras osvojio je Rolan Garos po prvi put u karijeri.

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Posle US Opena i Vimbldona, treći teniser sveta je stigao do još jedne titule na Grend slemovima pobedivši Aleksandera Zvereva u pet setova 3:2. Po setovima je bilo 6:3, 2:6, 5:7, 6:1, 6:2 posle četiri sata i 19 minuta igre.

Dvojica tenisera su nervozno ušla u meč posle kog je bilo garantovano da će se jedan pridružiti pređašnjim osvajačima drugog Grend slema u sezoni.

Sofascore

Boljeg pokazatelja za to nema od dva uzastopna brejka u dva uvodna gema meča za titulu. Stabilizovali su se posle poljuljanog starta, nakon čega je Alkaras još jednom oduzeo gem na servis protivnika i to bez izgubljenog poena, što će mu do kraja meča poći još dva puta za rukom.

Od tog trenutka je u prvom setu postojao samo jedan teniser. Alkaras je dominirao i sa trećim brejkom u prvom setu stigao do prednosti.

Izgledalo je u tom trenutku da nećemo imati pravo finale, da je ideja o prvoj Grend slem tituli uplašila Zvereva, ali nije bilo tako. U drugom setu je došlo do potpune promene u odnosu snaga. Napravio je Nemac dupli brejk i slavio sa ubedljivih 6:2. Rezultat ume da zavara, te je to bio drugi najduži set ovog meča.

Epitet najdužeg pripao je ujedno i najzanimljivijem trećem. Teniseri su netipično sigurno, bez brejkova, otvorili taj deo igre, pre nego što će Alkaras stići do jednog za 4:2. Ponovio se scenario iz prvog seta i za očekivati je bilo da Karlos ponovo povede u setovima.

Naprotiv, od tog trenutka je krenuo veliki povratak Zvereva. Potvrdio je Španac najpre brejk i stigao do 5:2, usput se odbranivši od tri brejk šanse za Alkarasa. To je trebalo da budu i poslednje šanse za četvrtog tenisera sveta u tom trenutku, koji je potom nanizao pet gemova i posle više od sat vremena igre uspeo da stigne do potpunog preokreta u setovima (5:7).

Pritisak je sada bio na Alkarasu, koji je fenomenalno odgovorio. Sa 6:1 u četvrtom setu stigao je do 2:2 i izborio peti. Kao i prethodno u drugom setu, rezultat je opet zavarao i sugerisao da je španskom teniseru bilo daleko lakše nego što je u stvarnosti bio slučaj.

Zverev je uspeo da vrati jedan od dva brejka zaostatka, potom je usledio ribrejk, a u setu odluke Aleksander propušta još tri šanse za oduzimanje servisa protivniku što bi mu dalo kakvu-takvu šansu.

Poslednji set je bio i najdiskutabilniji. Alkaras je ponovo prvi stigao do brejka, ali je Zverev već u narednom gemu bio blizu ekspresnog ribrejka kada je poveo sa 0:40.

Pri rezultatu 15:40 stekao se utisak da je Alkaras poslao jednu loptu u aut, ali se glavni sudija nije sa tim slagao. On je pokazivao na jedan, Zverev na drugi trag loptice, a epilog je bio takav da se poen ponovio, a Alkaras u tom gemu slavio.

Nije to ni bila poslednja prilika za Nemca, pa ne može ni sve svaliti na to. Dovoljno je pogledati statistiku i videti da je imao čak 23 brejk šanse od kojih je iskoristio svega šest.

Njemu preostaje da se za mesec i po dana vrati u Pariz i na istom mestu i podlozi proba da odbrani zlatno odličje sa Olimpijskih igara.
 

Završeno

14:00

  6:3, 2:6, 5:7, 6:1, 6:2  
Rolan Garos, finale SET  
Alkaras 3  
Zverev 2  

19:34

Slavi Alkaras sa porodicom
B92.sport/MT

19:33

Pozdrav sa protivnikom
B92.sport/MT

19:31

Karlos Alkaras je šampion Rolan Garosa!

Španski teniser Karlos Alkaras osvojio je Rolan Garos po prvi put u karijeri.

B92.sport/MT

19:30

Dve meč lopte za Alkarasa

Saša Zverev šalje loptu u aut i dovodi Alkarasa do dve velike prilike.

19:26

6:3, 2:6, 5:7, 6:1, 5:2 – Alkaras na gem od titule

Novi brejk, treći koji osvaja bez izgubljenog poena.

Nemoćno izgleda Zverev, sve je na strani njegovog protivnika pa i mreža. Na sve to Karlos pogađa samo linije.

Sledi kratka pauza, posle koje će Alkaras servirati za titulu Rolan Garosa.

19:22

6:3, 2:6, 5:7, 6:1, 4:2 – Izvukao se Alkaras još jednom

Propušta Zverev da iskoristi još jednu brejk loptu, petu u ovom setu.

Ukupno, Alkaras je spasao 17 od 23 brejk lopte Nemca.

Na dva gema je od osvajanja prve titule na Rolan Garosu.

19:08

Najbolji poen do sada

19:04

6:3, 2:6, 5:7, 6:1, 3:1 – Najbolji gem do sada

Fantastična predstava na isteku četvrtog sata finala Rolan Garosa.

Zverev je imao 0:40 i tri brejk lopte da se vrati u meč, ali ih nije iskoristio.

Jedna sporna situacija je viđena na 15:40 kada se činilo da je Karlos izbacio loptu u aut i izgubio gem, ali tako nije mislio i sudija.

Usledio je sjajan poen pri 40:40 kada je Alkaras vratio sve živo, a Zverev stigao do još jedne brejk lopte koju nije iskoristio za šta je stigla kazna.

18:52

6:3, 2:6, 5:7, 6:1, 2:1 – Alkaras pravi brejk!

Sam je sebe porazio Zverev sada. Iz greške poklanja Alkarasu brejk prednosti.

Sve što je Karlosu sada potrebno je da održava prednost.

Podeli:

Komentari 269

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
NBA

"Ruža" koja je prerano uvenula

Derik Rouz, ime koje će zauvek ostati urezano u srcima navijača Čikaga, ljubitelja košarke. On odlučio da kaže kraj profesionalnom igranju lepršave igre, a njegov put nije bio samo sportski, već i pun emocija ispunjen usponima i padovima i neizmernom snagom.

Aleksandar Stajkovac

19:00

1 d

Aktuelno

Presuđeno: Vrhovni sud odlučio

Brazilski Vrhovni sud odredio je da X (Twitter) treba da plati kaznu od nešto više od pet miliona dolara kako bi mogla da nastavi da radi u toj zemlji, pokazuju sudski dokumenti.

Tanjug

12:17

2 h

Novo Sport Video Menu