Nova vest
Tenis 23

9.6.2024.

9:00

Zverev u epizodi "Kad, ako ne sad?" protiv Alkarasa VIDEO

Karlos Alkaras igra za treću, Saša Zverev za prvu Grend slem titulu. Okršaj je zakazan za 15.00 časova na "Filip Šatrije" stadionu.

Autor: Milan Tomić

Milan Tomić
Milan Tomić
Profimedia

Španac i Nemac već su navikli da se sastaju na velikim događajima na Turu – Karlitos ni sa jednim rivalom nije toliko puta igrao, tačno devet.

Zverev vodi sa 5-4 u pobedama, pri čemu su poslednjih sedam susreta bili na baš velikim turnirima, mastersima i Grend slemovima.

Prethodni je pripao Alkarasu u Indijan Velsu, ali je Zverev bio taj koji je početkom godine slavio na Australijan openu.

Na šljaci je Karlos pobedio u Madridu 2022. kao i godinu dana kasnije, dok je Saša pre dve sezone bio bolji na istom ovom mestu u Parizu, posle pet setova u četvrtfinalu.

Izvor: B92.sport

Sve ovo neće igrati nikakvu ulogu u narednom međusobnom duelu, sigurno najvažnijem za obojicu igrača.

"Biće to težak meč. To je finale Grend slema. Čim ste ovde, zaslužujete da budete tu. To važi za obojicu. Mislim da obojicu očekuje teška borba", rekao je Zverev.

Obojica imaju iskustvo igranja velikih mečeva. Alkaras ima 2-0 u finalima Grend slemova (USO 2022, Vimbldon 2023) i 5-1 u mečevima za trofej na ATP 1000 mastersima.

Sa druge strane, osvajač olimpijskog zlata ima 2-0 u finalima Završnog mastersa, 6-5 u zavšrnici mastersa, a među tim trijumfima je onaj u Rimu uoči ovogodišnjeg Rolan Garosa.

Najbolniji poraz doživeo je u svom jedinom Grend slem finalu, na US openu 2020, kada je protiv Dominika Tima bio na dva poena od titule, ali...

Profimedia

Bolan udarac doživeo je upravo u Parizu 2022, kada je u kolicima zbog povrede napustio teren tokom meča sa Rafaelom Nadalom u polufinalu.

"Postojala su dva načina da se vratim iz ove situacije. Ili se vraćaš jači i gladniji, da pobediš, kao što sam se osećao 2021. Ili ulaziš u sebe, padaš psihički. Srećan sam što sam krenuo prvim putem", rekao je Zverev.

Saša je imao paklen žreb u Parizu, a izdvajaju se preokreti u pet setova najpre protiv Talona Grikspora, a onda i Holgera Runea.

Mnogo vremena provedenih na terenu upravo bi mogla da bude glavna poteškoća za trenutno četvrtog igrača sveta u duelu sa trećim na planeti.

Karlos, najmlađi teniser koji je stigao do finala na Grend slemu, na sve tri podloge, ukoliko slavi u ovom meču vraća se na drugu poziciju, čime bi preskočio Novaka Đokovića.

EPA-EFE/YOAN VALAT

Takođe, toplo vreme i dnevni termin trebalo bi više da odgovaraju Alkarasu, koji bi svojim top-spinovima mogao sa osnovne linije da uništi Nemca.

Sa druge strane, Zverev se oslanja dosta na svoj razorni servis, a i te kako je stabilan i sa osnovne linije, što je pokazao u prethodnim susretima sa ozbiljnim igračima kao što su Rafael Nadal, David Gofan, Aleks de Minor...

"Saša igra sjajan tenis na šljaci. Snažan servis, udarci. Biće to zanimljivo finale", rekao je Alkaras.

Verujemo da hoće, a ko god od ove dvojice velikih igrača bude podigao trofej Kupa Musketara, moraćemo da priznamo i da je bilo zasluženo.

Saša, kao najtrofejniji aktivni igrač posle Novaka i Rafe, želi 23. pehar u karijeri, dok Karlos juri svoju 14. titulu.

loader

Podeli:

Komentari 23

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu