Nova vest
Tenis 3

7.6.2024.

21:05

Alkaras se prisetio "raspada" protiv Đokovića: "Jači sam"

Španski teniser Karlos Alkaras govorio je na konferenciji za medije posle plasmana u finale Rolan Garosa.

Autor: Milan Tomić

Milan Tomić
Milan Tomić
EPA-EFE/MOHAMMED BADRA

Alkaras je posle preokreta bio bolji od Janika Sinera sa 2:6, 6:3, 3:6, 6:4, 6:3.

"Bio je tesan meč. Visok nivo tenisa, visok intenzitet igre. Ključ je bio u tome što sam iskoristio šanse koje su mi se ukazale, na brejk loptama sam uglavnom odmah uspevao da napravim brejk. U petom setu sam takođe iskoristio prvu brejk loptu, imao je i on potom neke šanse, dolazio do đusa, ali uspeo sam. Veoma sam srećan što sam uspeo da pobedim i što sam uspeo da naučim na prethodnim iskustvima – bio sam pozitivan sve vreme, jak u glavi sve vreme. Ponosan sam na to što nisam pao na istom stepeniku", rekao je Alkaras.

Iz Pariza za B92.sport – Milan Tomić

Karlos je imao grčeve u polufinalu prošle godine protiv Novaka Đokovića. Situacija se u međuvremenu popravila kada je mentalna priprema u pitanju.

"Verovatno jesam jači fizički i mentalno. U ovom meču grčevi nisu bili tako ozbiljni kao prošle godine, ali sada sam znao kako da se nosim sa tom situacijom – znao sam da će nestati ako izdržim, znao sam šta moram da radim. Malo da skratim poene u tim trenucima."

Alkaras je prvi set izgubio ubedljivo – 6:2.

"Znao sam da moram malo da promenim udarce. Rekao sam sebi da će ovo biti dug meč, ovo je Grend slem, morao je da osvoji još dva seta, tako da sam ostao pozitivan. Igrao sam malo više lopte, da budem agresivniji nego dotad, jer je on u prvom setu kontrolisao poene i terao me da trčim. U drugom setu sam hteo to da okrenem, da on bude u defanzivi, a da ja udaram lopte iz terena."

EPA-EFE/MOHAMMED BADRA

Ne veruje da će trenirati dan pred finale.

"Ne znam hoću li ići na teren, pričaću s timom i napravićemo plan. Još ne znam hoću li trenirati i dolaziti ovde u klub. Ako ne, verovatno ću samo prošetati. Pred finale US opena nisam trenirao dan pre, zapravo poslednja dva-tri meča na tom US openu, tako da verovatno neću ni sad."

Upitan je i šta mu znači Rolan Garos.

"Posebna su osećanja prema ovom turniru. Kada završim sa školom, trčim kući samo kako bih uključio TV i gledao mečeve. Naravno da sam gledao kako Rafa Nadal dominira ovim turnirom, neverovatno... Želeo sam da budem na toj listi, na listi španskih igrača koji su osvajali ovaj turnir – Moja, Kosta i drugi."

Alkaras je ol-raund igrač, dobar je na svakoj podlozi.

"Uvek sam želeo da budem jedan od najboljih na svetu. Ako to želim da budem, moram da budem dobar na svakoj podlozi, kao Rodžer, Novak, Rafa, Mari... Svi oni su imali uspeha na svakoj podlozi. Smatram se igračem koji može dobro da prilagodi svoj stil igre podlozi. Odrastao sam na šljaci, ali komfornije se osećam na betonu. Mislim da mi je igra pogodna i za šljaku, takođe."

Huan Karlos Ferero mu je posle prvog seta rekao da igra srcem.

"Iskreno, nisam ga čuo, verovatno je to rekao, ali daleko je, nekada ne čujem ništa što mi govori. Volim da igram glavom, srcem i... Ostatkom, onim dole, svi znate, ha-ha. Volim da igram sa strašću, sa snovima deteta koji je sanjao o ovakvim situacijama."

EPA-EFE/CAROLINE BLUMBERG

Karlos je postao najmlađi igrač koji je stigao do finala Grend slema na svim podlogama.

"Znao sam to, pogledao sam telefon posle pobede i video. To je sjajno. Oboriti neki rekord je za mene veliki uspeh. Ne želim da mislim o takvim stvarima pre finala, ali to znači da igram dobro na svim podlogama, što sam oduvek želeo."

U finalu će igrati protiv boljeg iz duela Saša Zverev – Kasper Rud.

"Obojica igraju odlično. Kasper je u poslednje dve godine igrao finale ovde, to pokazuje kakav je igrač, teško je s njim na šljaci. Igrali smo na US openu finale, ovde bi bilo drugačije u odnosu na to, ali probaću da iskoristim i iskustvo iz Njujorka. Saša je sjajan na šljaci – moćan servis, sjajni udarci. Biće interesantno finale, probaću da podignem igru za još jedan nivo."

Nervoza je bila prisutna tokom meča sa Sinerom.

"Nije lako igrati polufinale slema, pogotovo protiv Janika, koji zahteva da si mentalno, fizički i teniski sve vreme na visokom nivou. Održati to četiri sata, pa još na šljaci – na kojoj svaki udarac zahteva snagu – zaista nije lako. Bilo je grešaka, ali onda malo promeniš taktiku, promeniš poziciju na terenu... Na kraju sam zadovoljan pobedom."

Očekuje težak meč za trofej.

"Ne mislim da je ovo bilo finale pre finala. Zverev je osvojio Rim, igra odlično, a Kasper ima dva uzastopna finala ovde. Biće jako težak meč u nedelju. Različiti su stilovi igre njih dvojice, prići ću sa istim žarom."

Karlos ima sjajan skor kada su peti setovi na Grend slemu u pitanju: 11-1.

"Malo je mentalno, malo fizički. U petom setu valja ostaviti sve od sebe na terenu. Tada nije trenutak da pokažeš slabost, da pokažeš rivalu da si umoran, da nemaš snage... Jeste umor tu, ali moraš da izvučeš sve što imaš iz sebe, da se izvuče volja iz sebe, kao i fizička i mentalna snaga. U tim trenucima razmišljam – ako rival hoće da me pobedi, mora da igra na jako visokom nivou, i teniski i fizički. To mi daje spokoj kada sam u petom setu", kazao je Karlos.

B92.sport

Podeli:

Komentari 3

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu