Nova vest
Tenis 15

6.6.2024.

9:00

Federerove patike, Nadalov reket – od Đokovića ništa FOTO

Muzej Rolan Garosa je simpatičan, ali skroman za jedan turnir, koji je osnovan davne 1891. godine.

Autor: Milan Tomić

Milan Tomić
Milan Tomić
Milan Tomić/B92.sport

Nalazi se iza Centralnog stadiona "Filip Šatrije", u tzv. "Teniseumu", koji je osnovao Teniski savez Francuske 2003. godine.

Praktično jedan hodnik i sa strane eksponati iz bogate istorije French opena svedoče o najvažnijim trenucima takmičenja, koje ima status Grend slema već 123 godine.

Prvo na šta naletite jeste fotografija čoveka po kome ovaj turnir nosi ime, kao i propeler jednog od aviona kojima je leteo, pošto je bio avijatičar.

Neobično je da se po avijatičaru nazove jedan teniski turnir, ali to je, kako kažu Francuzi, najmanje što su mogli da učine za ovog nacionalnog heroja.

Rolan Garos bio je čovek koji je sklapao i gajio čvrsta prijateljstva. Između ostalih i sa Emilom Lezijerom.

Ovaj čovek konstruisao je teniski stadion, na kojem su 1928. godine francuski reprezentativci branili titulu u Dejvis kupu. On je insistirao da teren ponese ime Rolana Garosa, svog prijatelja još iz školskih dana.

Zbirka muzeja, koja nije naročito velika, uglavnom prati evoluciju loptica, reketa, semafora, podloga, a česta su i poređenja sa drugim Grend slem turnirima.

Tako možete videti šljaku sa Rolan Garosa, travu sa Vimbldona, ali i podlogu od koje su napravljeni tereni na Australijan i US openu.

Takođe, tu su i reketi, od početka 20. do početka 21. veka, kao i patike velikih šampiona i šampionki, između ostalih i Rodžera Federera, čija je velika fotografija prisutna na zidu.

Neizostavan deo muzeja je i ko drugi nego Rafael Nadal, rekorder sa 14 titula Kupa Musketara, čija se majica, ali i reket, nalaze u izložbenom prostoru.

Lica ili nekog predmeta Novaka Đokovića gotovo da nema. Srpski teniser je prisutan samo na početku i to među ostalim šampionima, kada ručno na svojevrsnom table kliknete na godinu, pa vam se na ekranu pojave fotografije šampiona iz te sezone.

Interesantan deo muzeja je ormarić iz svlačionice sa ličnim stvarima Janika Noe, poslednjeg Francuza koji je trijumfovao u Bulonjskoj šumi (1983).

Takođe, poseban odeljak posvećen je Olimpijskim igrama, te medaljama koje su osvojili reprezentativci, kako u tom takmičenju, tako i u Dejvis, odnosno FED kupu.

Podeli:

Komentari 15

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu