Nova vest
Tenis 15

6.6.2024.

8:00

Đoković se vraća tamo gde se povredio

Najbolji teniser sveta Novak Đoković operisao je meniskus desnog kolena i naredno pitanje koje se postavlja jeste kada će se vratiti na teren.

Autor: Milan Tomić

Milan Tomić
Milan Tomić
Profimedia/Jean Catuffe / DPPI

Novak je povredu doživeo u meču sa Fransiskom Serundolom, iako je koleno načeo pre Rolan Garosa, gde je sve kulminiralo.

Prvi put nakon US opena 2019. godine i meča sa Stenom Vavrinkom u četvrtom kolu, Đoković je bio primoran da se povuče sa Grend slem turnira, ovoga puta u četvrtfinalu protiv Kaspera Ruda.

Glavni krivac je teren, stanje šljake, koje se nije nimalo nije svidelo Novaku, s tim da nije želeo da upire prstom ni u koga konkretno.

Novak je na nepoznatom terenu, odnosno ne toliko poznatom, pošto je samo jednom tokom karijere odlučio da ode "pod nož".

Bilo je to 2018, kada je operisao lakat. Da nije, najverovatnije bi morao da završi karijeru. Nakon toga morao je da kreće sve ispočetka: kondicija, taktika, plan, formiranje tima...

Profimedia/CHRISTOPHE SAIDI/SIPA

Ovoga puta, operacija je lakša, pošto je u pitanju artroskopija, urađena na sportskoj klinici Ramzi Sante u prestonici Francuske, koju smo uostalom i obišli istog dana.

Novak se nije oglašavao nakon ove intervencije, ali prema nekim najavama, povreda nije bila toliko teške prirode, stoga ni proces oporavka ne bi trebalo da traje predugo.

Prve informacije kažu da će sa terena odsustvovati tri sedmice, što znači da bi u teoriji mogao da se pojavi na Vimbldonu, međutim, veće su šanse da se to ne desi.

Iako je u cajtnotu, Novak ne bi smeo da žuri sa povratkom na teren. Glavni cilj su svakako Grend slemovi i Olimpijske igre, ali u ovakvoj situaciji jasno je šta je prioritet.

Vimbldon jeste najveće teniskom takmičenje na svetu, ali je njega Novak osvajao sedam puta, dok na Igrama nikada nije uspeo da se popne na najviši stepenik i osvoji zlato.

Poznato je kolika mu je želja to najsjajnije odličje koje mu je izmicalo u četiri navrata, baš kao i sam nastup za reprezentaciju, za koju, čini se, da bi igrao i na jednoj nozi, figurativno rečeno.

Profimedia

Koliko mu je bitno da se što pre vrati u takmičarski ritam govori podatak da je odmah pribegao operaciji, koju je oduvek i na sve načine pokušavao da izbegne.

Kako stvari stoje, Novak bi vrlo lako mogao na teren da se vrati upravo na terenu gde je i doživeo povredu – na "Filip Šatrije" stadionu.

Znamo da je upravo kompleks Rolan Garosa domaćin teniskog takmičenja na Olimpijskim igrama u Parizu. Ovaj turnir zakazan je u periodu od 27. jula do 4. avgusta.

Ali, u slučaju da propusti Vimbldon, što je u ovom trenutku izvesno, Đoković bi mogao da se odluči za neki od manjih turnira u tom međuperiodu.

Sasvim su i solidne opcije za zagrevanje u vidu "petstotke" u Hamburgu (15-21. jul). U toj sedmici ima i opcije u Gštadu, odnosno Bostadu. Turnir u Njuportu, u Americi, svakako otpada.

Tempo oporavka umnogome će uticati na odluku gde bi mogao da se pripremi za Igre. Ako se ne oseti spremnim za nastup u nedelji posle Vimbldona, tu je i sedmica od 21. do 27. jula.

Profimedia/Photo Matthieu Mirville / DPPI

Nije mnogo puta nastupao u nedelji pre velikih turnira, ali jeste nedavno, pre nekoliko sedmica, kada je uoči Rolan Garosa odigrao Ženevu.

Ako opet pribegne tom planu, kao opcije u nedelji pre Igara može da bira između turnira u Umagu i Kicbilu. Atlanta svakako ne dolazi u obzir.

Generalno, još je rano pričati o nekom planu, jer je operacija obavljena pre samo jednog dana i treba sačekati i videti kako će Novak reagovati.

Najave su pozitivne, baš kao i neki primeri u svetu tenisa sa sličnom povredom, pod uslovom da je lakše prirode, kao što se govori.

Tejloru Fricu je pre nekoliko sezona bilo potrebno samo 28 dana da od Rolan Garosa, koji je završio u kolicima, nastupi na Vimbldonu i stigne do trećeg kola.

Možda povrede nisu iste, baš kao sigurno nisu godine, koliko ih je imao Fric i koliko ima Novak sada, pa je nezahvalno bilo šta mnogo upoređivati i nagađati.

Izvor: B92.sport

Podeli:

Komentari 15

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu