Nova vest
Tenis 6

5.6.2024.

14:42

"Znajući Novaka, moguće da je igrao sa rupturom"

Šef medicinskog tima OKS prof. dr Dragan Radovanović prokomentarisao je situaciju Novaka Đokovića.

Izvor: B92

Olimpijski komitet Srbije

Radovanović je inače, nazaslužniji za uspešan oporavak Boriše Simanića nakon životno ugrožavajuće povrede bubrega na Filipinima.

Đoković je u utorak povredio meniskus kolena na Rolan Garosu, u sredu je navodno već operisan, pa se spekuliše da li će biti spreman za Vimbldon i Olimpijske igre.

"Ono što sam ja video, to je da je on povređen negde početkom drugog seta, da je izdržao ceo meč, da je dobio na kraju taj meč i da je ipak odigrao. Ja se iskreno nadam, ili je to možda preterana želja da u to verujem, da nije teža povreda meniskusa, ali da sigurno zahteva hiruršku intervenciju kako bi se on što pre vratio u i kako bi što pre mogao da se takmiči", rekao je Radovanović za TV B92.

Italijanski mediji spekuliše da će Đokovićev oporavak trajati oko tri nedelje.

"Teško je ovako govoriti, jer povrede meniskusa su jako različite i čitav dijapazon je povreda. Od težine povreda zavisi i težina hirurške intervencije, a od težine hirurške intervencije zavisi i dužina oporavka, od mesec dana do nekoliko ili više meseci. Ovako spekulisati zaista je nezahvalno".

Čuveni doktor ističe da dužina oporavka ne zavisi od načina operacije.

"Artroskopijom se radi 99% povreda meniskusa, tako da to ne zavisi. Ne možete po načinu operisanja da određujete težinu. Teške povrede meniskusa se isto tako artroskopski operišu, tako da ćemo znati onda kada budemo imali informaciju o težini njegove povrede".
 

"Znajući Novaka, moguće da je igrao sa rupturom"

Profimedia/CHRISTOPHE SAIDI/SIPA

Đoković je pre povrede odigrao jedan maratonski meč, povredio se tokom drugog, žalio se na terene u Parizu...

"Sigurno je i jedno i drugo imalo veliki značaj. Prvo, što je on završio meč u tri sata ujutru. Da je za manje od 24 sata igrao sledeći meč svoj. Da se on sve vreme žalio na teren, da nije dobro proklizavanje. Sve podloge na kojima se vrši proklizavanje u tenisu su veoma rizične za nastanak povreda. Znači, ako iz nekog razloga se proklizavanje naglo ubrza ili naglo uspori, dolazi do povreda. Znači, kod proklizavanja ne dolazi do povreda ako je proklizavanje uobičajeno, u dužini, u intenzitetu otpora podloge na koje su teniseri navikli i oni sami doziraju jačinu pokreta. Ako proklizavanje, odnosno podloga, nije pripremljeno adekvatno i proklizavanje je neuobičajeno, kraće ili produženo, to je sve izvor mogućnosti za jednu povredu. Tako da sigurno da to ima razloga i jedno i drugo".

Radovanović je zaprepašćen odnosom organizatora RG prema Đokoviću.

"Zaista da prema najboljem igraču u tenisu svih vremena nije korektno ponašanje organizatora, da termini igranja meča, kvalitet podloge ne budu na nivou Novaka Đokovića. To zaista nije korektno i to jeste sigurno uticalo. Premor i neadekvatna podloga su razlozi za njegovu povredu. Evo koliko on ima godina i koliko dugo igra tenis i nije imao povredu u meniskusu".

Da li je moguće da je ozbiljnija povreda meniskusa, da je on imao toliku mentalnu snagu da izdrži meč do kraja?

"Moguće je i to. Naravno, znajući Novaka, moguće je da on je igrao sa rupturom, sa napuknutim trbušnim mišićem prošle godine je igrao i pobedio. Tako da, kod Novaka je sve moguće, ali ja se iskreno nadam da nije teža povreda".

Izvor: Prva

Slučaj Simanić

Tokom trajanja Svetskog prvenstva, Boriša Simanić, jedan od reprezentativaca naše zemlje, doživeo je tešku i životno ugrožavajuću povredu bubrega.

Dragan Radovanović je zahvaljujući svom velikom znanju i iskustvu pravovremeno prepoznao težinu povrede koja bi svakako promakla najvećoj većini drugih lekara, posebno imajući u vidu da okolnosti koje su dovele do tako teške povrede nisu uopšte izgledale opasno.

Svojim ličnim angažovanjem i insistiranjem uspeo je da izdejstvuje da Boriša Simanić bude operisan iako je kompletan lekarski tim bolnice na Filipinima bio protiv toga, smatrajući da za tim nema potrebe. Ubrzo se ispostavilo da je lekar naše reprezentacije ispravno postupio.

Iako fizički nije stalno bio prisutan u bolnici gde se oporavljao naš košarkaš, pre kompletnog bolničkog osoblja prepoznao da je Simanić ponovo u životno ugrožavajućoj situaciji.

Dr Radovanović pravovremeno reagovao i alarmirao je i lekare, ali i kompletnu Svetsku košarkašku federaciju (FIBA) kako bi se pomoglo Simaniću, uporedo brinući na utakmicama i za ostatak našeg košarkaškog tima.

Kada kompletan zdravstveni sistem Filipina nije bio u stanju da obezbedi krv odgovarajuće krvne grupe, Radovanović je to kao lekar u stranoj zemlji uspeo da uradi.

Ni devet meseci nakon povrede i teških operacija, Boriša Simanić se uspešno vratio košarkaškim treninzima.

Biografija dr Radovanovića

Obrazovanje:

• 1984 Diplomirao na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Prosečna ocena 9,75
• 1991 Specijalistički ispit iz Opšte hirurgije na Katedri Hirurgija Medicinskog fakultetu Univerziteta u Beogradu
• 1992 Magistrirao na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu
• 1993 Doktorirao na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu tema: Novine u proceni faktora rizika za nastanak krvarenja iz peptičkog ulkusa
• 2002 Subspecijalista iz oblasti Digestivne hirurgije na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu

Radno iskustvo:

• 1989 Asistent na Katedri Hirurgija Medicinskog fakultetu Univerziteta u Beogradu
• 1996 Docent na Katedri Hirurgija Medicinskog fakultetu Univerziteta u Beogradu
• 1999 Vanredni profesor na Katedri Hirurgija Medicinskog fakultetu Univerziteta u Beogradu
• 2012 Redovni profesor na Katedri Hirurgija Medicinskog fakultetu Univerziteta u Beogradu
• 1998-2001 Načelnik odeljenja za gastrohirurgiju Klinike za hirurgiju KBC»dr Dragiša Mišović»Dedinje
• 2001-2014 Upravnik Klinike za hirurgiju KBC»dr Dragiša Mišović»Dedinje
• Član mnogih hirurških udruženja: Hirurške sekcije Srpskog lekarskog društva;Udruženja onkoloških hirurga Srbije; Internacionalnog Udruženja hirurga, gastroenterologa i onkologa IASGO; Udrženja endoskopskih hirurga Srbije, Udruženja endokrinih hirurga Srbije
• Specijalista opšte hirurgije i subspecijalista digestivne hirurgije zaposlen na Klinici za hirurgiju KBC»dr Dragiša Mišović» Dedinje
• Redovni profesor na Katedri Hirurgija Medicinskog fakultetu Univerziteta u Beogradu
• Načelnik III odeljenja Klinike za hirurgiju KBC»dr Dragiša Mišović» Dedinje
• Osnivač i rukovodilac nastave Subspecijalizacije iz laparoskopske hirurgije Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu

Podeli:

Komentari 6

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu