Nova vest
Tenis 17

3.6.2024.

8:15

Prisustvujemo istoriji – Đoković ispod radara obara još jedan rekord Federera

Veličanstven preokret u duelu sa Lorencom Muzetijem pod utiskom je ostavio i samog Novaka Đokovića.

Autor: Milan Tomić

Milan Tomić
Milan Tomić
Tanjug/AP Photo/Jean-Francois Badias

Do sutra možemo pričati šta je sve srpski teniser u karijeri postigao, osvojio, koje rekorde oborio, ali motivacija koju ima na Grend slemu da iznova i iznova očarava ljubitelje tenisa je neverovatna.

Đoković se mučio uoči ovog Rolan Garosa – prosto je bio neubedljiv u Monte Karlu, Rimu i Ženevi, ali u Parizu pokazuje od čega je satkan.

Najbolji je kada ga otpisuju, a to je bio slučaj i u duelu sa Muzetijem, kojeg je savladao posle pet setova, u 3.07 posle ponoći.

Pred najupornijim navijačima na "Šatrijeu" kazao je da je ovo jedna od najvećih pobeda ovde, dok je pred novinarima, vidno umoran, ispalio još jaču rečenicu.

"Prisustvujemo istoriji", kazao je Novak, uprkos tome što se radilo o meču trećeg kola, faze koje je igrao "bezbroj" puta tokom karijere.

Profimedia

Koliko je samo rekorda tokom karijere Đoković oborio. Najvažniji su oni u broju Grend slemova i mastersa, ali i broju nedelja provedenih na prvom mestu ATP liste.

Jedan je prošao pomalo ispod radara. Govorimo o ukupnom broju pobeda na najvećim turnirima "belog sporta".

Ona nad Muzetijem bila je 369. u karijeri. Ta cifra je rekordna i do nedelje ujutru držao ga je Švajcarac Rodžer Federer.

Dakle, ukoliko savlada Fransiska Serundola (ponedeljak, 16.00), Novak će i u ovom parametru postati neprikosnoven – i najbolji.

Kuriozitet je da bi to mogao da ostvari upravo u Parizu, gde je zapravo zabeležio do sada najviše pobeda ako računamo samo jedan turnir (95-16).

EPA-EFE/CAROLINE BLUMBERG

Interesantno je i to da je najviše pobeda upisao na Grend slemu gde je osvojio najmanje titula (3) u poređenju sa Australijan openom, Vimbldonom i US openom.

Najveće uspehe pravio je u Melburnu (10) i tu ima skor 94-9, nešto slabiji je na Vimbldonu, gde je trofej podizao sedam puta uz učinak 92-11, dok je u Njujorku slavio u četiri navrata, uz skor 89-13.

Iz ove statistike vidimo da je Đoković u Parizu ostvario najviše pobeda, ali i najviše neuspeha, iako je u kontinuitetu stizao do završne faze maltene u svakom nastupu.

Pre četvrtfinala ispadao je samo u svom prvom učešću u Bulonjskoj šumi 2005, kao i četiri godine kasnije, kada ga je u trećem kolu zaustavio Filip Kolšrajber.

Đoković je četiri puta igrao finale Kupa Musketara, u tri navrata (2012, 2014, 2020) bolji je bio Rafael Nadal, dok je 2015. koban bio Sten Vavrinka.

EPA-EFE/ANDY RAIN

Pet puta je stizao do polufinala. Dva puta ga je zaustavljao Rafael Nadal (2007, 2008), te po jednom Rodžer Federer (2011) i Dominik Tim (2019).

I dok je Đokovićev učinak na Grend slemovima kada je broj pobeda u pitanju manje-više ujednačen, kod Federera to nije slučaj.

Rodžer, nekada neprikosnoveni vladar tenisa, najviše trijumfa ostvario je na svom Vimbldonu gde je sa osam trofeja rekorder (105-14), te Australiji gde je slavio šest puta (102-15).

Na US openu, koji je osvajao pet puta, ima učinak 89-14, dok mu je "rak rana" bio upravo Rolan Garos, gde je trijumfovao samo jednom (2009), uz, za njegove standarde, skroman učinak 73-17.

Inače, iza Đokovića i Federera, u broju Grend slem pobeda nalaze se Rafael Nadal (314), Džimi Konors (233) i Andre Agasi (224).

B92.sport

Podeli:

Komentari 17

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu