Nova vest
Tenis 12

3.6.2024.

8:00

Izašao iz senke mlađeg brata, šamarao taksistu – protiv Đokovića igra prvi put

Novak Đoković je preživeo Lorenca Muzetija, a naredni rival dolazi iz Argentine i trenutno je 27. igrač planete.

Autor: Milan Tomić

Milan Tomić
Milan Tomić
Profimedia

To je 25-godišnjak iz Buenos Ajresa, Fransisko Serundolo, koji potiče iz sportske porodice – otac je bivši teniser, dok je brat Huan Manuel aktivan na ATP turu, s tim da se u poslednje vreme pomalo muči i drži tek 178. mesto na listi.

Interesantno, iako je mlađi tri godine, Huanma je prvi stigao do trofeja, osvojivši Kordobu 2021, sezonu pre nego što je Fran podigao trofej u Bostadu.

Iako ih nisu pritiskali da budu profesionalci, niti da je uspeh obavezan, roditelji su bili svesni da je mlađi Huan Manuel bio veći talenat.

Tanjug/AP Photo/Thibault Camus

Osvojio je "Oranž Boul", briljirao od malih nogu, a spomenuti turnir u Kordobi osvojio je sa samo 19 godina.

"Uvek smo išli istim putem, svako u svojoj kategoriji, ali on bi pobeđivao, ja gubio, uvek sam prvi ispadao sa turnira", prisetio se Fransisko.

Mlađi od braće Serundolo je uvek bio profesionalniji, disciplinovaniji, posvećeniji, međutim, stariji trenutno može da se pohvali većim uspehom u seniorskoj konkurenciji.

"Uvek je želeo da bude savšren, još od malih nogu. Naučio sam mnogo, od ishrane do boljeg treniranja. Kad sam bio klinac, bio sam prilično lenj, od njega sam naučio da budem disciplinovan. Sada to vidim u svakodnevnom radu", priča Fransisko.

Huan Manuel (22) je najbolji rang imao 2022, kada je bio 79, dok je Fransisko uspeo da se domogne i Top 20, pošto je u junu prošle godine zauzimao 19. mesto.

Tanjug/AP Photo/Thibault Camus

Porodica Serundolo jednostavno živi za tenis, sve zahvaljujući ocu Alehandru, koji pet ulica od kuće ima i teniski klub u argentinskoj prestonici.

"Naša kuća je kao svlačionica. Razgovaramo o sportu, tenisu, po ceo dan. Kao roditelji nikad ih nismo forsirali, niti terali da budu dobri. Odgajali smo ih na sportskoj osnovi i svako od njih je otišao svojim putem", rekao je Alehandro.

Fransisko je, baš kao i njegov brat, vrlo rano počeo da putuje na turnire širom sveta. Vodi pravi teniski, nomadski život.

U jednom intervjuu za sajt ATP-a baš po pitanju putovanja i života tenisera ispričao je anegdotu i slučaj koji bi želeo da se nije ni dogodio.

"Jednom sam 2019. putovao iz Evrope u Ameriku, igrao sam fjučerse. Na presedanju iz jednog u drugi avion sam shvatio da sam izgubio pasoš. Uspaničio sam se i trčao unaokolo. Nisam mogao da se setim gde sam ga spustio, nisam mogao da ga nađem, propustio sam avion. Ostao sam da prespavam. Ne znam kako sam uspeo, ali sutradan sam ušao u avion. Pošto je bila lokalna veza, dozvolili su mi da putujem. Igrao sam turnir, a posle njega sam otrčao u argentinsku ambasadu da mi daju privremeni pasoš. Bilo je baš stresno. Bio sam sam, tada mi je bilo najgore", ispričao je Serundolo.

Profimedia

Pre dve godine ovaj momak bio je u centru pažnje zbog incidenta sa taksistom, kojeg je išamarao jer nije želeo da pusti petoro ljudi u automobil.

Sezonu kasnije se vratio u Pariz i ostvario najbolji rezultat na Grend slemovima, četvrto kolo, a taj uspeh ponovio je i u ovogodišnjem izdanju.

Uoči Rolan Garosa ove godine nije imao preterano velikog uspeha, a tri pobede uspeo je da veže samo u Rio de Žaneiru i Madridu.

Fransisko je u Parizu eliminisao Janika Hanfmana, Filipa Mišolića, te Tomija Pola, 14. na svetu, koji mu je jedini "otkinuo" set.

"Ova godina nije dobra za njega, dok bi za većinu drugih igrača bila verovatno dobra. Znamo za šta je sve on sposoban. Gledao sam prve mečeve, diže nivo igre. Biće zaista divna prilika da igram protiv najboljeg, nadam se da ću biti spreman za taj izazov", rekao je Serundolo.

Novak i Fransisko na teren stadiona "Filip Šatrije" izaći će u ponedeljak u 16.00 časova.

Podeli:

Komentari 12

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Aktuelno

Apple ima novu viziju

Apple namerava da započne masovnu proizvodnju nove generacije AirPods slušalica, opremljenih ugrađenim kamerama. Potencijalne primene su brojne i veoma intrigantne a ugrožavanje privatnosti još veće.

Bug

8:20

2 h

Novo Sport Video Menu