Nova vest
Tenis 15

2.6.2024.

16:44

Fajront je kad Đoković kaže

Glava se ohladila, utisci su se slegli, vreme je da vidimo šta je to Novak Đoković uradio i po ko zna koji put oduševio teniski svet.

Autor: Milan Tomić

Milan Tomić
Milan Tomić
Profimedia

Srpski as bio je na kolenima, na set od eliminacije, nikakvi znaci za promenu, preokret, nisu bili vidljivi, a onda...

Onda se dogodilo ono po čemu je Novak poznat, kada su ga svi otpisali, uspeo je da se izdigne i u pola noći, nakon više od četiri i po sata igre, slomi neverovatnog Lorenca Muzetija.

"Moja životna priča je da se zainatim kad me svi otpisuju. To me dodatno motiviše, a toliko puta sam u karijeri pokazao od čega sam satkan. Ali kako kaže Brajant - posao gotov? Posao nije gotov", rekao je Đoković u miks zoni.

Posle mečeva se gotovo uvek organizuju konferencije, ali u pola četiri ujutru, nije imao smisla, mada je novinara, pretežno naših i italijanskih, bio solidan broj.

U ovakvim situacija dođe vam da Novaka pitate samo jedno: "Kako, čoveče?".

Profimedia

Novak je bio u potpunom nokdaunu početkom četvrtog seta, uslovi i Muzeti, koji se pretvorio u zid, delovali su kao nepremostiva prepreka.

Govor tela Đokovića bio je tako pesimistički, snaga na izmaku, nervoza zbog različitih stvari, pre svega termina meča, terena, protivnika, na visokom nivou.

Ipak, malo po malo, jedan, pa drugi brejk i bilo je jasno da ćemo pravoj, posleponoćnoj drami opet morati da prisustvujemo.

Već u tim momentima jedan rekord bio je oboren, onaj po najkasnijem završetku susreta. Dosadašnji su držali Rafael Nadal i Janik Siner 2020. godine (1.26h).

Ovim istorijskim podatkom sigurno da nisu želeli da se podiče, naročito ne Novak, koji je sigurno bio nezadovoljan odlukom organizatora da uoči njihovog meča "umetnu" još jedan.

Profimedia

Umesto da krenu po planiranom rasporedu u 20.15, Đoković i Muzeti su na teren morali da izađu malo posle pola 11 i tada je bilo jasno da nas čeka duga noć.

Ohrabrio nas je Đoković osvajanjem prvog seta, da bi smo zbog drugog pomislili da mu poraz ne gine. Imao je brejk prednosti, set loptu u taj-brejku, ali uzalud.

Treći set nas je potpuno obeshrabrio, ali je posle nekoliko dobrih poena ispraćenih ovacijama publike, koja je prešla na njegovu stranu, Đoković uspeo da se trgne i najavi novo čudo.

Ono je režirano na dominantan način, sa "krompirom", koji je uručio Muzetiju. Italijanu ni ovoga puta nije bilo dovoljno vođstvo, osvajanje dva seta, pošto je isto učinio i pre tri godine na istom ovom mestu.

Hladnoća, teška lopta, verovatno i svežina, pošto je 15 godina mlađi, sve je bilo na strani Musetija, koji je bukvalno sve vraćao i terao Novaka na udarac više.

B92.sport

Taj udarac više obično je završavao u autu ili mreži, u tim momentima kada je Novak delovao kao da se oprašta od turnira, koji je osvajao tri puta.

"Rekao sam Lorencu da je bio neverovatan i da može da bude ponosan na svoju partiju. Gorka pilula za njega, ali ovo je najbolji tenis koji sam ga video da igra. Blistava mu je budućnost ako nastavi ovako", kazao je Novak.

Đoković je tokom karijere odigrao mnogo mečeva u kojima je pomerao granice, bilo je značajnijih pobeda, ali ova je bila jedna od onih za anale.

"Prisustvujemo istoriji", prokomentarisao je Novak, da bi na terenu, na francuskom jeziku, kazao da je ovo bio najuzbudljiviji meč, sa najviše emocija, koji je odigrao u Bulonjskoj šumi.

Sve je delovalo nekako polu-bizarno, Novak i Lorenco koji se na izmaku snage bore u pola noći, sudija koji nema osećaj za igru, baš kao ni organizatori za raspored, potom i navijači, oni najuporniji, koji ne odustaju.

Pred kraj duela pojedina svetla reflektora kao da su počela da se gase. Sve je ličilo na fajront, ali u jednom su se prevarili. Fajront je kada Novak kaže.

B92.sport

Podeli:

Komentari 15

Podeli:

EURO 2024

"Nova era za rumunski fudbal"

Igrači Rumunije imaju priliku da pokrenu "novu eru" fudbala sutra u osmini finala u meču protiv Holandije na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj, izjavio je selektor Rumunije Edvard Jordanesku.

Beta

11:23

22 min

U fokusu

Vidi sve
Aktuelno

Apple ima novu viziju

Apple namerava da započne masovnu proizvodnju nove generacije AirPods slušalica, opremljenih ugrađenim kamerama. Potencijalne primene su brojne i veoma intrigantne a ugrožavanje privatnosti još veće.

Bug

8:20

3 h

Novo Sport Video Menu