Nova vest
Tenis 1

30.5.2024.

8:00

Alkaras uplašio Špance – još jedan udarac ne bi "preživeli"

Rafael Nadal je ispao u prvom kolu Rolan Garos. Da Karlos Alkaras istu sudbinu doživi rundu kasnije nije bilo realno. Ili jeste?

Autor: Milan Tomić

Milan Tomić
Milan Tomić
Tanjug/AP Photo/Aurelien Morissard

"Pazi ga De Jong", kaže mi kolega, a ja bacam pogled na mali tablet-televizor, kojih ima na stotine u medija centru podno "Filip Šatrijea", baš koliko i novinara.

Imam šta i da vidim. Holanđanin ima brejk prednosti i servira za potvrdu na 2:0. Kad ono, praktično se nisam ni okrenuo, set je bio gotov.

Ne, nije ga osvojio 24-godišnjak iz Harlema, trenutno 176. na ATP listi. Pripao je Karlitosu, najmlađem broju jedan ikada.

Karlitos se na vreme probudio i ubacio u mašinu momka sa kojim do sada igrao. Od tog trenutka kada je Jesper imao 2:0, stigao je da dobije tek još jedan gem, usput pretrpevši tri brejka u nizu.

Kiša u tom trenutku lije i preti da uništi program u Bulonjskoj šumi na svim terenima, osim na dva najveća, koji poseduju krov.

Profimedia

Zašto ne bih uživo pogledao ovaj duel, pomislio sam i shvatio da je to odlična ideja. Jer, kad ću na miru odgledati meč, ako ne u momentu kada se nigde drugde osim tu, te na "Lenglenu", ne igra.

Ljudi često misle da novinari na Grend slemu jedino što rade idu unaokolo i gledaju mečeve. Daleko je to od istine, naročito u uvodnim danima, kada ne znaš na koju stranu da se okreneš.

Tako, na primer, Đoković trenira, Kecmanović i Lajović igraju u isto vreme, Đere drži konferenciju, dok na "Vocap" grupi za medije, vidite da je neki igrač, sa kojim ste izrazili želju da radite intervju, isti prihvatio.

Neretke su i situacije da se na tim razgovorima pojavite potpuno nespremni, jer jednostavno niste stigli da odgledate ni sekund njegovog ili njenog meča, pa onda u roku od nekoliko minuta pokušavate da saznate što više informacija – improvizacija je obavezna.

Praktično, osim Novakovog, koji je u centru pažnje svih novinara, srpskih naročito, na prste jedne ruke možete da izbrojite mečeve koje ste odgledali od početka do kraja tokom dve nedelje na Grend slemu.

EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Novinarska mesta na "Šatrijeu" nalaze se na trećem spratu stadiona, dok je pres centar praktično u podrumu, u -1 što bi se reklo.

Lift je obavezan. Kad tamo – mala digresija – Lindzi Devenport, nekadašnja najbolja teniserka sveta i trostruka GS šampionka, te Žoze Morgado, možda i najpoznatiji teniski novinar na svetu, poznat po svom radu i uticaju na Tviteru.

Alkaras je delovao sigurno i uživo, tokom drugog seta, baš kao što je bio u prvom, da bi u trećem postao neprepoznatljiv. Glatko ga je izgubio, dopustivši dva brejka De Jonga.

Kolega Nemanja, koji odlično barata španskim, upitao je kolegu Španca kakvi su mu utisci, na šta mu je ovaj odgovorio da ga jako plaši cela situacija.

Njegova, ali i briga svih Španaca, imala je amplitude. Povećala se nakon brejka De Jonga na startu četvrtog seta, da bi se stišala ribrejkom, a onda opet povećala kada je Jesper opet oduzeo servis momku iz Mursije.

"Baš sam išao gore-dole tokom meča. Mislim da sam igrao dobar tenis u prvom i u drugom setu i da sam posle upao u mali problem. On je podigao svoj nivo, brže je udarao lopticu. Nije mi dopustio da uđem u ritam. Mislim da je dominirao u većem delu poena u tom trećem setu, a ja sam se mučio da dođem do dobrog tenisa, koji sam igrao u prvom i drugom. Potom, u četvrtom setu, morao sam da se borim, da prevaziđem probleme koje sam imao sa svojim servisom", rekao je Alkaras posle meča.

EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Susret je završio baš kao što je učinio u uvodnom setu, sa tri brejka u nizu za konačnih 6:3, 6:4, 2:6, 6:2, posle tri sata i 11 minuta igre.

Karlos nije mogao u sredu da sazna novog rivala, pošto, zbog kiše, svoj meč nisu mogli da odigraju Sebastijan Korda i Sunvu Kvon.

Padavine su napravile haos organizatorima, pa je samo devet od desetine planiranih mečeva, što u singlu, što u dublu, odigrano u Parizu.

Lako smo mogli da prisustvujemo velikom iznenađenju i eliminaciji Ige Švjontek, aktuelne šampionke i najbolje teniserke sveta.

Naomi Osaka, četvorostruka Grend slem šampionka, imala je trijumf nad Poljakinjom u džepu, 5:2 u odlučujućem setu, jednu meč loptu, ali uzalud.

Milan Tomić/B92.sport

Iga je "preživela" i vezavši pet gemova u nizu savladala Japanku, te tako postala još veći favorit na Rolan Garosu, koji je osvajala u tri navrata.

Kiša je omogućila da se fokusiramo na mečeve na "Šatrijeu" i "Lenglenu", a sva je prilika da nas isto čeka i u četvrtak. Dobro je što dvoje od četvoro srpskih predstavnika igra baš na tim stadionima.

Đoković će protiv Karbaljesa Baene igrati u popodnevnim satima, posle 15.00, dok će Kecmanović snage sa Medvedevim odmeriti od 11.00 sati.

Olga Danilović i Danijel Kolins, odnosno Dušan Lajović i Tejlor Fric, pošto su postavljeni na manje terene, moraće da gledaju u nebo i nadaju se da kiša neće napraviti takav rusvaj kao dan ranije.

Podeli:

Komentari 1

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu