Nova vest
Tenis 2

29.5.2024.

12:35

Novak ima recept kad ne ide – Hrvatica za B92.sport: "To pomaže"

Hrvatska teniserka Jana Fet režirala je najveći preokret prvog dana Rolan Garosa, a plasmanom u drugo kolo napravila je najveći uspeh u karijeri.

Autor: Milan Tomić

Milan Tomić
Milan Tomić
EPA-EFE/MIGUEL SIERRA

Trenutno 135. na listi je u duelu sa Špankinjom Džesikom Buzas Maneiro uspela da se vrati iz zaostatka od 1:4 u odlučujućem setu i naposletku slavi.

Baš u tim momentima, teškim za nju, počela je kiša, da bi se bivša finalistkinja juniorskog Australijan opena konsolidovala i preokrenula rezultat, za konačnu pobedu od 6:2, 3:6, 7:5.

"Super se osećam, baš mi je drago što sam uspela da izvučem meč na kraju. Dobro je došao prekid zbog kiše da se malo presaberem. Igrala sam svoju igru, drago mi je da mi je pošlo za rukom", rekla je Fet za B92.sport i dodala:

"Pokušavala sam da se smirim u glavi jer sam bila dosta nervozna. Zato sam igrala lošije, bila sam previše defanzivna. Popričala sam sa trenerom malo, smirila se i to je bilo to".

EPA-EFE/MIGUEL SIERRA

Novak Đoković je nekad umeo da se "gleda u ogledalu" u svlačionici, izađe na teren i napravi preokret.

"To isto pomaže, gledanje i govorenje samo pozitivnih stvari".

Fet je od svih podloga najmanje volela šljaku. Situacija se u međuvremenu promenila.

"Do prošle godine nisam volela da igram na šljaci, ali radili smo dosta na tome. Imam dosta dobre rezultate na zemlji ove godine, pa mi je sve draža i draža. To je bilo više mentalno. Volela sam pre da igram agresivno, da imam kraće poene, a to na zemlji baš i ne možeš. Igra se više relija, prihvatila sam da je to tako. Nije da ne mogu, nego kao da nisam htela (smeh)".

Nakon tog juniorskog finala Melburna, relativno brzo je ušla u Top 100, da bi onda krenuli i prvi problemi u profesionalnom tenisu.

"Tri godine kasnije sam ušla u Top 100. Ta godina sledeća je bila zeznuta, imala sam neke povrede. Teže je bilo vraćati se sa 350. nazad, ići na ITF turnire. Sve cure su kvalitetne, treba da se zaradi svaki poen, svaki meč. To je bio najteži deo. Sve je bolje i bolje u poslednje dve godine, sazrela sam malo. Nadam se da će ova godina biti odlična".

EPA-EFE/TRACEY NEARMY

Prijateljstva u vrhunskom sportu (ni)su retka. Pitali smo je u kakvim je odnosima sa nekom od srpskih igračica.

"Nisu baš najbliskija prijateljstva, ali sam dobra sa dosta cura. Olga, ona je super cura. Dejana Radanović, Nina Stojanović, znamo se iz juniorskih dana. Bile smo bliske, znamo se dugo".

Nije imala priliku da upozna Novaka, ali joj je srpski teniser jedan od idola iz detinjstva.

"Nisam, ali moj trener ga zna. Možda ću ga upoznati", kaže i dodaje:

"Uvek sam volela Mariju Šarapovu. Ona mi je bila kao neka ikona. Volela sam i kako igra i kako se drži na terenu, njen stav. A od muških Novak, naravno, i Rodžer. Uvek sam želela da ih gledam".

B92.sport

Stanje hrvatskog tenisa nije baš najsjajnije i uglavnom se sve svodi na privatnu inicijativu.

"Ne znam kako je u Srbiji. Kod nas ne postoji nacionalni teniski centar. Svi se snalazimo po privatnim klubovima. Nije baš najbolje, što se tiče pomoći. Roditelji nas guraju i tim. Treniram u Zagrebu, u TK Zagi. Kod njih sam od šeste godine. Oni su stvarno od početka i uvek mogu da dobijem teren kad god želim".

Mnogo puta je bila u Parizu, stoga i ne čudi što nema želju za nekim posebnim izlaskom ili obilaskom.

"Ove godine ništa. Bila sam već toliko puta, nemam neku preveliku želju da idem negde. Možda ću ići do Ajfelovog tornja. Sve sam videla, uglavnom želim da se odmaram kada nisam na treningu ili meču".

Jana je u jednom od intervjua kazala da bi volela da se bavi modom, ali izgleda da je odustala od te ideje.

"Verujem da sam to rekla tad. Mislim, volim modu, sve to stoji i dalje. Ali, mislim da ne bih tražila posao u modi nakon tenisa", zaključila je Jana.

Jana takmičenje nastavlja u sredu, kada će joj rivalka biti Čehinja Mari Bouzkova, 42. na WTA listi.

Podeli:

Komentari 2

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu