Denver vodi glavnu reč, Jokić dobio savršenog partnera

Portal B92 nastavlja predstavljanje NBA ekipa uoči nove sezone, a posle najave Istoka selimo se na Zapad, tačnije u diviziju Severozapad.

Izvor: Luka Nikoliæ

Subota, 19.10.2019.

09:00

Denver vodi glavnu reč, Jokić dobio savršenog partnera
EPA-EFE/STEVE DIPAOLA SHUTTERSTOCK OUT

Na Severozapadu nalazi se ekipa koju će srpska javnost najčešće pratiti, kao i igrač čije će se partije najviše hvaliti i kritikovati.

U pitanju su Denver Nagetsi predvođeni Nikolom Jokićem.

Na Severozapadu se takođe nalaze Portland Trejlblejzersi, Juta Džez, Oklahoma Siti Tander i Minesota Timbervulvsi.

U ovoj diviziji prošle sezone trijumfovao je Denver, koji je imao učinak od 54 pobede i 28 poraza, za jedan meč bolje od drugoplasiranog Portlanda.

Iza njih našli su se Juta i Oklahoma, koji su se plasirali u plej-of, ali i razočaravajuća Minesota.

Vulvsi bi i ove sezone vrlo verovatno mogli da budu poslednjeplasirani na Severozapadu, ali će im konkurenciju praviti Oklahoma koja je letos napravila nekoliko izuzetno bitnih promena za budućnost franšize.

Denver će sada biti glavni favorit za osvajanje divizije, što nije bio slučaj pre godinu dana, ali im neće biti nimalo lako gledajući sastave Portlanda i Jute.

Mesta u diviziji ne mogu da donesu mnogo toga ekipama, ali je jasno koje bi ekipe sa Severozapada trebalo da se bore za visoke pozicije u plej-ofu, a koje bi bile zadovoljne da do istog uopšte dođu.
Photo by Tim Warner/Getty Images
Oklahoma Siti Tander (prošle sezone 49-33)

Oklahoma je minulog leta napravila nekoliko veoma hrabrih, ali zabrinjavajućih poteza. Otišl su velike zvezde Pol Džordž (Klipersi) i Rasel Vestbruk (Hjuston), a nije došao niko podjednako ili više kvalitetan od njih.

Odluke čelnika OKC su se svele na to da je Džordž zatražio da ode iz ekpe, iako je manje od godinu dana ranije rekao da je "tu da ostane".

Tander je trejdovao Džordža u Kliperse, usput uzevši veliki broj pikova i par dobrih igrača (Gildžus-Aleksander, Galinari), pa se može čak i reći da su pobedili u tom trejdu.

Ipak, kvalitet ekipe je jasno opao odlaskom Džordža, a pred Oklahomom je bila bitna raskrsnica - da li pokušati da dovedu zamenu za Džordža ili "rasturiti" ekipu, trejdovati Vestbruka i potencijalno otići u "ribilding"?

Odlučeno je da se trejduje Vestbruk, da se jezgro ekipe potpuno uništi i da se krene ispočetka, ali ne baš odmah.

U zamenu za Vestbruka u OKC je došao Kris Pol, iskusni plejmejker, ali verovatno igrač sa najgorim ugovorom trenutno u celoj ligi (41 milion dolara godišnje u naredne tri sezone, na kraju ugovora će imati 37 godina).

Jasno je da Oklahoma nema ekipu koja će se boriti za titulu, ali nije ni među najgorima u ligi. Učešće u plej-ofu je moguće, ali daleko od zagarantovanog.

Dosta toga će zavisiti od Polove sposobnosti da bude lider ovog tima i da ostane zdrav, a videćemo kako će dva mlada plejmejkera u vidu Šrudera i Gildžus-Aleksandra funkcionisati iza njega.

Klupa je dosta slaba, a dosta toga će ofanzivno zavisiti do Galinarija. Oklahomu očekuje nepredvidiva sezona u kojoj je ipak realnije očekivati donji deo tabele od gornjeg.
Photo by Wesley Hitt/Getty Images
Portland Trejlblejzers (53-29)

Portland je prošle sezone bio verovatno najveće iznenađenje, barem na Zapadu, jer je došao do finala konferencije.

Tu ekipu su do velikog uspeha vodili Demijan Lilard i Si Džej Mekolum, koji će ponovo biti udarne igle i ove sezone, a pomoć koju će imati se nije mnogo promenila.

Umesto Enesa Kantera (Boston) tu je sada Hasan Vajtsajd, koji će biti glavna "petica" ekipe dok se ne vrati Jusuf Nurkić. Bosanskohercegovački centar je prošle sezone polomio nogu i njegov povratak na teren ne očekuje se 2019.

U Portlandu će naredne sezone igrači kao Mario Hezonja i Kent Bejzmor pokušati da se pronađu i da se vrate formu koju su barem jedno vreme gajili u svojim ekipama.

Velika pomoć u nedostatku iskustva pružiće Po Gasol, kojeg ćemo verovatno epizodno gledati na terenu, ali čija će uloga uglavnom biti "nevidljiva".

Prošle sezone je u nekoliko navrata Rodni Hud pokazao da na njega može da se računa i u bitnim trenucima, ali je i dalje ono što mu fali konstantnost.

Takođe bi trebalo obratiti pažnju na mladog krilnog centra Zeka Kolinsa, koji je imao par interesantnih partija prethodne godine.

Portland ponovo ima ekipu od koje se nužno ne očekuje neki nenormalan broj pobeda, ali koja ima potencijal da se opet nađe u samom vrhu.
Photo by Elsa/Getty Images
Minesota Timbervulvs (36-46)

Minesota tokom leta apsolutno ništa nije uradila kako bi unapredila kostur ekipe koji čin Endrju Vigins i Karl-Entoni Tauns.

Njih dvojica do sada su se pokazali kao dva dobra igrača, Tauns više od Viginsa, ali su takođe pokazali da nisu kalibar koji ekipu može da odvede do eventualne borbe za titulu.

Minesota se nalazi u poziciji gde ne može da mrdne sa Viginsom, s obzirom da mu je dala izuzetno unosan (maksimalan) ugovor koji, gledajući trenutnu formu Kanađanina, ne mogu da trejduju.

Problem za Minesotu je taj što "tapkaju u mestu" i to će biti slučaj i naredne sezone.

Prva petorka koju popunjavaju Džef Tig, Džejk Lejman i Robert Kavington daleko je od zastrašujuće i u njoj se nalazi par dosta limitiranih igrača.

Veoma zanimljiv će biti rast i razvoj Džereta Kalvera, igrača koji je draftovan ove sezone i koji ima zavidan potencijal, ali verovatno neće moći da pomogne "vukovima" u ovosezonskim planovima – jurišom u plej-of.

Reketu Minesote pomoći će dolazak Džordana Bela i Noe Vonlea, dvojice mladih visokih igrača željnih za dokazivanjem, a očekuje se i napredak Džoša Okogija koji nije blistao kao jedan od ključnih igrača Nigerije na Mundobasketu.

Minesota malo podseća na Oklahomu, kada već analiziramo Severnozapadnu divizija, gledajući predikcije i očekivanja.
Photo by Christian Petersen/Getty Images
Juta Džez (50-32)

Juta je jedna od ekipa koja je letos jako pametno radila i nije ništa suštinski menjala, ali se dobro pojačala.

Ekipu su napustili Grejson Alen (Memfis), Džej Krauder (Memfis), Derik Fejvors (Nju Orleans) i Riki Rubio (Finiks) od bitnijih, dok su došla pojačanja u vidu Bojana Bogdanovića (Indijana), Majka Konlija )Memfis), Džefa Grina (Vašington)...

Juta je prošle godine bila veoma dobra i zauzela petu poziciju Zapada, a ove godine preti da bude još bolja.

Kvin Snajder iz sezone u sezonu nastavlja da radi odličan posao na klupi Džeza i da oduševljava gledaoce košarkom koja podseća na evropsku, verovatno najviše posle San Antonija.

Zamena za Rubija biće iskusni Konli, koji bi trebalo da dodatno defanzivno unapredi ovaj tim i učiniga još jačim u kategoriji u kojoj je već dosta dobar.

Igrač kao što je Bogdanović je neko ko bi trebalo da se savršeno uklopi u stil igre Jute i neko ko bi svojim minutima, najverovatnije sa klupe, mogao da bude ključan u velikom broju utakmica.

Juta je poslednji put osvojila Sevrozapadnu diviziju 2017. godine, a duže na epitet šampiona tog dela NBA lige od njih čeka Minesota, kojoj takav uspeh nije pošao od ruke nijedanput.

Uprkos velikoj konkurenciji na Zapadu ne bi bilo suludo smatrati Jutu jednim od favorita za plasman u finale, ali se ipak ne očekuje da se u taj deo plej-ofa plasiraju.

Juta ima dobru prvu petorku, a i klupa im je na zavidnom nivou u poređenju sa nekim drugim timovima sličnog ranga.

Sve oči će opet najčešće biti uprte u Donovana Mičela i defanzivnog igrača sezone Rudija Gobera, ali će ponovo u prvom planu biti fenomenalna timska igra ovog sastava.
Photo by Justin Tafoya/Getty Images
Denver Nagets (54-28)

Denver iza sebe ima jednu od najboljih sezona u skorijoj istoriji, što govori podatak da je Severozapadnu diviziju osvojila četvrti put, ali prvi još od 2010. godine.

Najzaslužniji za ovaj uspeh bio je Nikola Jokić, što je nesporno i kristalno jasno, a na istog aduta Nagetsi će računati i ove sezone.

Jokić iza sebe ima neuspešno leto sa reprezentacijom Srbije, gledajući očekivanja.

Nikola nije odigrao ni približno onako kako se javnost nadala da će, a nije čak ni bio najbolji igrač "orlova" na Mundobasketu.

U odbranu bivšeg centra Mega Bemaksa ide to što je njegova uloga u reprezentaciji bila potpuno drugačija od one u Denveru, kojom je uspeo da dođe do epiteta najboljeg centra na svetu.

Verovatno najsrećniji zbog Jokićevog povratka u SAD i odlaska iz reprezentacije bio je trener ekipe Majk Maloun, koji je Aleksandra Đorđevića nazvao "strašno dobrim trenerom", ali onda istakao:

"Jokića su koristili na poziciji krilnog centra, uvodili su ga sa klupe... Mislim da je Nikola veoma uzbuđen i srećan što je posle takvog iskustva došao u Denver u kojem se oseća komforno u vezi svega. Kako ga koristimo, na koji način... Ovo nije kritika prema Srbiji i Đorđeviću".

Denverovi napadi će i dalje ići preko Jokića i on će i dalje biti noćna mora za skaute i trenere protivničkih ekipa, pa od Denvera znamo da ne očekujemo suštinske promene u igri u sezoni 2019/20.

Dobra stvar za Nagetse je praktično jedino pojačanje, a to je dolazak Žeramija Grenta iz Oklahome.

Grent nije zvučno ime i nije neko ko će odlučivati mečeve, ali je igrač koji će sa pozicije četiri biti savršen partner Nikoli. U pitanju je odličan skakač sa zavidnim fizičkim predispozicijama i odličnim odbrambenim sposobnostima.
Photo by Harry How/Getty Images
Grent je već pokazao da poseduje kvalitet i ono što je potrebno da bude uparen sa Jokićem, možda čak i bolje od Pola Milsapa kojem je Denver rešio da produži ugovor uvrednosti od 30 miliona dolara na jednu sezonu.

Taj potez Nagetsa nije dobar iz ugla iz kojeg vidimo da Milsap definitivno ne vredi ni blizu 30 miliona dolara, ali nije strašan uzimajući u obzir da boljih realnih opcija na tržištu nije bilo i da će se tražiti nova "zvezda" narednog leta.

Denver je letos odradio još jedan bitan posao, a to je maksimalni ugovor mladom kanadskom plejmejkeru Džamalu Mareju, koji kreće da "teče" od naredne sezone.

Aktuelni šampion Severozapada se time obavezao na "dinamični duo" u vidu Jokića i Marija, koji je i prošle sezone pokazao da može fantastično da funkcioniše, ali da postoji ogroman prostor za napredak.

Potezi Denvera su u poslednjih par godina bili jasni i odlučni: Pozicija prvog centra Jokiću i trejd Nurkića, maksimalni ugovor godinu dana pre roka Mareju, dovođenje prototipa igrača koji se uklapa sa njihovim najboljim...

Jedna od najzanimljivjih stvari za Nagetse biće debi Majkla Portera Juniora, 13. pika na prošlogodišnjem draftu koji zbog povrede leđa nije odigrao ni minut u NBA ligi.

Porter je odigrao neke minute tokom predsezone, ali ne dovoljno da bi se ustanovilo da li je sposoban da izdrži celu sezonu i ostane zdrav tokom iste.

U pitanju je igrač kojem su početak potencijalno veoma uspešne karijere osakatile povrede, ali od kojeg se nije odsutalo.

Na velikom testu biće Maloun, koji će na poziciji "tri" morati da minute podeli Vilu Bartonu, Huanću Ernangomesu, Toriju Kregu, Porteru... Svi ti igrači zbog nečega su zaslužili da dobiju minute i priliku, a trener Nagetsa će biti na "slatkim" mukama.

Denver i bez Portera ima odličan sastav koji pretenduje da bude još bolji, ali ukoliko bi Porter ispunio pun potencijal mogao bi i da postane podjednako bitan za tu ekipu kao i Jokić. Možda...

Luka Nikolić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: