Nova vest
Svet sporta 0

7.10.2024.

15:39

Započinje izrada Nacionalnog informacionog sistema u oblasti sporta i medicine sporta

Ministar sporta Zoran Gajić, direktor Kancelarije za IT i eUpravu, dr Mihailo Jovanović i direktor Zavoda za sport i medicinu sporta Milan Savić potpisali su Sporazum o međusobnoj saradnji.

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
Ministartsvo sporta Republike Srbije

To je prvi prvi korak ka uspostavljanju informacionog sistema za unapređenje vođenja nacionalnih evidencija u oblasti sporta Republike Srbije.

"Veoma sam srećan i zadovoljan u ovom trenutku zato što se nalazimo na velikoj prekretnici što se tiče organizacije fizičke kulture u Srbiji. Kad kažemo sport, mislimo na fizičku kulturu, fizičko vaspitanje, na sport kome je cilj osvajanje zlatnih medalja na svetskim i evropskim takmičenjima. Ali takođe, mislimo i na rekreaciju, odnosno fizičko vežbanje u smislu zdravlja. Da bismo poboljšali struku i pomogli joj, mi apsolutno moramo da uključimo u nauku, a nauke nema bez validno sakupljenih podataka, kao ni bez operacionalizacije tim podacima. U ovom slučaju, nakon što prisajedinimo sve podatke koje imamo u našem medicinskom timu u Zavodu, u motoričkoj laboratoriji, a koji se tiču morfologije i motorike vrhunskih sportista, i podatke koje imamo u pokrajinskom Zavodu za sport i medicinu sporta, imaćemo bazu podataka koja će biti validna za sve buduće doktorske, magistarske i diplomske radove, ali i za istraživače koji će moći da izvlače validne zaključke. Ovi podaci biće korisni i za poboljšavanje planova i rada fizičkog vaspitanja u Ministarstvu prosvete, a od njih će koristi imati i privreda koja se bavi izgradnjom infrastrukture sportkih objekata i objekata vezanih za sport, kao i privreda koja se bavi proizvodnjom sportskih rekvizita", izjavio je ministar Gajić.

"Uspostavljanje informacionog sistema za unapređenje vođenja nacionalnih evidencija, sa ukupno 9 elektronskih evidencija, značajno će unaprediti oblast sporta u našoj zemlji, poput olakšavanja procesa identifikacije, razvoja i selekcije talenata u sportu. Digitalizacijom evidencija obezbediće se, na jednom mestu, sveobuhvatne ključne informacije koje će omogućiti Ministarstvu i Zavodu, kao i Olimpijskom komitetu i sportskim savezima da strateški planiraju, ulažu i pravovremeneno reaguju, čime se kvalitet rada podiže na viši nivo. Stvorićemo uslove da se na brz, efikasan i pouzdan način prikupljaju relevantni podaci i vode evidencije u sportu, kao i da se potpunije sagleda stanje sporta u zemlji, da se omogući analiziranje ostvarenih rezultata i iznalaženje kvalifikovanih rešenja za prevazilaženje uočenih problema, a sve u cilju unapređenja sporta u Srbiji", istakao je direktor Kancelarije za IT i eUpravu dr Mihailo Jovanović i dodao da će ovaj informacioni sistem, takođe, biti smešten u Državnom data centru, najbezbednijem mestu za čuvanje podataka u Republici Srbiji.

Ministartsvo sporta Republike Srbije


"Danas je veliki dan za srpski sport, veliki dan za Zavod za medicinu sporta Republike Srbije. Potpisali smo Sporazum o međusobnoj saradnji između Kancelarije za IT i eUpravu, Zavoda za sport i medicinu sporta i Ministarstva sporta Republike Srbije o saradnji koja se tiče izrade softvera nacionalnih evidencija. Kao što znamo, Zavod za sport i medicinu sporta obavlja zakonom poverene delatnosti u oblasti sporta, a jedna od najbitnijih delatnosti jeste vođenje nacionalnih evidencija o sportu. Vođenje nacionalnih evidencija u sportu pored uloge koja ima da imamo uvid u to šta se dešava u srpskom sportu, veoma će nam pomoći kada je u pitanju dalje strateško planiranje i razvoj sporta", rekao je v.d. direktora Zavoda za sport i medicinu sporta, Milan Savić.

Projekat unapređenja vođenja nacionalnih evidencija je prva faza i deo je projekta „Nacionalni informacioni sistem u oblasti sporta i medicine sporta“ kojim će se uspostaviti jedinstveni informacioni sistem za prikupljanje relevantnih informacija u okviru četiri komplementarna dela: nacionalne evidencije u oblasti sporta, medicina sporta, analitika u sportu, psihologija sporta.

Interdisciplinarnim pristupom tima stručnjaka a na bazi analize validnih informacija dobijenih iz prikupljenih podataka stvoriće se mogućnost uspešnijeg upravljanja u oblasti sporta u ciljudefinisanja aktuelnog stanja sistema sporta u Republici Srbiji, definisanja aktuelnog stanja vrhunskog takmičarskog sporta,olakšavanje procesa identifikacije, razvoja i selekcije talenata u sportu, definisanja aktuelnog stanja rekreativnog sporta,optimizacije sportskog upravljanja,racionalnog planiranja budžeta,pravilnog planiranje razvoja infrastrukture,pružanja podrške sportskim organizacijama, trenerima, naučnim i sportskim radnicima.

Ministartsvo sporta Republike Srbije

Podeli:

Komentari 0

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Gejming

Šire laži po internetu

Stranica Wikipedije za Silent Hill 2 (remake) postala je ratna zona nakon što su neki ljudi konstantno pokušavali da šire lažne informacije o ocenama koje je igra dobila.

HCL

14:15

3 h

Novo Sport Video Menu