Nova vest
Sportovi na vodi 2

7.9.2024.

23:55

Kineski torpedo bez ruku – svet zadivljen plivačkom tehnikom paraolimpijca VIDEO

Kineski takmičar u paraplivanju Guo Đinčeng (23) oduševio je plivački svet neverovatnim izdanjima u pariskom bazenu na Paraolimpijskim igrama.

Izvor: B92.Sport

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
EPA-EFE/Joel Marklund for OIS/IOC

Ovaj momak je za Kinu osvojio tri zlatne i dve srebrne medalje uz dva oborena svetska rekorda. Bio je bez prave konkurencije. Na stranu medalje, njegov stil plivanja i tehnika koja je dovedena do savršenstva su ono o čemu se najviše priča nakon šampionskih izdanja. 

Poslednju medalju osvojio je u trci na 50 metara delfin stilom, zabeleživši novi svetski rekord u vremenu 50:30.28, a dva dana ranije postavio je svetski rekord i na 50 metara mešovito.

Njegov stil je jedinstven, dok pliva njegovo telo deluje poput tek ispaljenog torpeda. Probija se kroz vodu neobjašnjivom lakoćom. Gotovo sve vreme glatka glava (ne nosi kapu, brije se pred svaku trku) ne izranja iz vode, tek jednom tokom trke uzima vazduh. Prizor kako grabi je impresivan.

Snažan torzo i noge proizvode udarnu energiju koja mu omogućava da bukvalno klizi kroz vodu.

Za ovog momka postoji samo jedna reč - čudo.

"Video sam vrlo malo plivača poput njega. Voleo bih da vidim olimpijskog plivača kako pliva samo sa radom nogu. Da vidimo koliko njih može da odradi vreme ovog momka. Mislim da ih nema mnogo. On je kao projektil. U delfin stilu samo udara nogama i ne pravi uspone i padove, on ima impresivnu poziciju u vode. Tehnički, njegov način plivanja i njegova pozicija su savršeni. Kineski plivači imaju sjajnu obuku", impresioniran je Đinčengom Loreano Hil, nacionalni trener Španije za paralompijske plivačke discipline.

Kineski "torpedo" se potrudio da ga upamti evropska publika i pre Pariza. on je prethodne godine na Svetskom prvenstvu u Mančesteru osvojio četiri zlatne medalje, dve srebrne i jednu bronzanu.

Podeli:

Komentari 2

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Gejming

"To nećemo koristiti"

Šef razvojnog tima Sports Interactive odbacio je mogućnost korišćenja generativne veštačke inteligencije za poboljšavanje dosadnih pres konferencija u Football Manageru.

HCL

15:35

5 h

Novo Sport Video Menu