Nova vest
Sportovi na vodi 0

5.7.2024.

17:40

Amerikanci zahtevaju sankcije za 23 dopingovana kineska plivača

Američka plivačka federacija zatražila je od Svetske plivačke organizacije da sanckioniše 23 kineska plivača za koje je ustanovljeno da su koristili doping 2021. godine.

Izvor: B92.Sport

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
EPA-EFE/WU HONG

Sjedinjene Američke Države pokrenule su federalnu istragu tada, pre dve godine, kada su pomenuti kineski plivači bili dopingovani, ali do danas, oni nisu sankcionisani.

"Svetska plivačka federacija može da potvrdi da je njen izvršni direktor Brent Novicki dobio sudski poziv od vlade Sjedinjenih Država. On radi na zakazivanju sastanka sa vladom, čime će se verovatno izbeći potreba da svedoči pred velikom porotom", rekao je portparol te organizacije.

Amerikanci su, dakle, rešeni da stvar isteraju do kraja.

Iz Međunarodne plivačke federacije kažu da nije jasno zbog čega Amerikanci insistiraju da čelnik te organizacije bude saslušan u svojstvu svedoka, kada istraga "cilja Svetsku antidoping agenciju (WADA)", koja se našla na udaru kritike pošto se sumnja da je prikrila pozitivne testove kineskih plivača.

U aprilu su "Njujork tajms" i nemački kanal "ARD" otkrili da su 23 kineska plivača bila pozitivna početkom 2021. godine na trimetazidin – zabranjen od 2014. Svetskom antidoping kodeksom, ali nikada nisu sankcionisani.

Kineska antidoping agencija "Chinada" je zaključila. da je to bila kontaminacija hrane nekoliko meseci pre Olimpijskih igara u Tokiju.

Krajem maja, komitet američkog Kongresa zatražio je od Ministarstva pravde i FBI-a da istraže ovaj slučaj koristeći Zakon Rodčenkov, usvojen u decembru 2020, koji omogućava Sjedinjenim Državama da krivično gone sve osobe, bez obzira na njihovu nacionalnost, umešane u međunarodni doping sistem.

"Ovaj skandal pokreće ozbiljna pravna, etička i takmičarska pitanja i može predstavljati širu doping strategiju Narodne Republike Kine koju sponzoriše država da se nepravedno takmiči na Olimpijskim igrama, kao što je Rusija već učinila", rekli su u zajedničkom pismu predstavnici Predstavničkog doma Džon Mulenar (Republikanac) i Radža Krišnamurti (Demokrata).

Podeli:

Komentari 0

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu