Nova vest
Rukomet 0

17.10.2024.

11:52

Partizanova rukometna renesansa: "Liga šampiona? Korak po korak" VIDEO

Rukometaši Partizana veruju da je baš ova godina ona koja se u Humskoj čeka već duže od decenije. Sanjaju se veliki snovi.

Izvor: B92.Sport

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
Starsport

Toliko vremena je prošlo od kada su crno-beli poslednji put bili prvaci države.

Početak nove sezone može biti nagoveštaj onoga za čime se toliko dugo žudi u taboru Partizana.

Crno-beli su u prvih šest kola Superlige zabeležili maksimalan učinak, uz trijumf u velikom derbiju nad "večitim prvakom" Vojvodinom u Novom Sadu.

Sama činjenica da su Beograđani potukli "nedodirljivog" šampiona na njegovom terenu mnogo toga govori o aktuelnom trenutku u RK Partizan i renesansi koju proživljava posle godina posrtanja, organizacionog, finansijskog i rezultatskog kolapsa. 

O savršenom početku u Superligi govorio je trener ekipa Đorđe Ćirković za TV Prva.

"Nije da smo očekivali, ali priželjkivali smo. Sinoćnja utakmica (Rudar Kostolac) je označila početak uslovno rečeno lakšeg rasporeda. U prvih pet kola imali smo plej-of ekipe, timove koje očekujemo u plej-ofu i utoliko je naš start i uspeh značajniji".

Razvio se ozbiljan rivalitet sa Vojvodinom, prethodni meč u Novom Sadu bio je spektakl kakav dugo nije viđen na našim terenima, ali i na tribinama.

"Naravno, dosta je bolja atmosfera i ambijent uz naše navijače. Bili su i sa jedne i sa druge stane. Mnogo je lepše igrati u takvom ambijentu i mnogo je bolje za rukomet, tako da je ta utakmica bila fantastična. Svi su je prokomentiraisali kao jednu od zanimljivijih poslednjih nekoliko godina, bila je to naša dobra utakmica i drago mi je što smo izašli kao pobednici", kaže kapiten crno-belih Nikola Zečević.

Starsport

Na klupi Partizana je čovek koji odlično zna kako se osvajaju titule - Ćirković je sa Vošom 2014. godine bio prvak Srbije i tada je i krenuo "beskonačni" niz Novosađana i nestvarna dominacija.

"Da, tada negde je krenula apsolutna dominacija jednog tima i evo sada se pojavljuje, poslednje dve sezone, ekipa koja jasno pokazuje da želi da bude dostojan i ravnopravan rival u borbi za titulu. U poslednja četiri meča ne postoji izvesnost konačnog rezultata kao što je to bilo u protekloj deceniji. Prvi put je Partizan pobedio Vojvodinu posle osam sezona, a mislim da je protekla decenija od kada se to desilo na njihovom terenu. Već je svaki meč neizevstan, može da ode i na njihovu i na našu stranu. Ta neizvesnost vraća publiku i zanimanje javnosti, a i taj ambijent je mnogo kvalitetniji za razvoj igrača", kaže trener crno-belih.

Ne smatra da je najzaslužniji za preporod Partizana, "upire prst" u one iznad sebe.

"Inicijalna kapisla prvo mora da dođe od spoljnih učesnika u sportu, tu mislim na funkcionere, direktore... Ta energija odatle mora da krene, da neko ima želju da napravi klub i ekipu koja može da se bori za titulu, a to se onda prenosi na stručni štab i onda mi tu eneregiju širimo. Tim redom to ide u Partizanu".

Tu je i Nedlejko Jovanović, legedna srpskog rukometa?

"Da, mnogo ljudi se uključilo i prvi put posle dugo godina svi članovi UO prisustvuju sastancima i postoji svakodnevna energija. Nije samo rezultat u pitanju, već stavranje kluba".

Navijači su prepoznali novi pozitivan momenat?

"Mi osećamo, na derbiju smo baš to osetili, puna Banjica, i protiv Metalopalastike smo to ostetili više nego prošle sezone i osećamo potrebu da im to vratimo", sa osmehom na licu konstatuje kapiten Zečević. 

Izvor: Prva tv

Partizan će za vikend krenuti i u evropsku bitku u okviru trećeg po jačini takmičenja na Starom kontinentu.

Rival, za početak, po meri svih u klubu – šampion Luskemburga Berčem. Prvi meč druge runde EHF Kupa igra se u subotu na Banjici od 19 sati.

"Moramo biti pošteni i reći da smo od svih srpskih ekipa imali najbolji žreb i u ovaj meč učazimo kao veliki favoriti", svestan je trener Ćirković odgovornosti i uloge favorita.

Evropski trofej - koliko je Partizan daleko od toga?

"Zašto da tako ne ramišljamo, ali činjenica je da Partizan nije prezimio u Evropi deset godina i otuda zvuči drsko da sad kažemo da želimo trofej. Da bi ostvarili taj cilj, da prezimimo, biće potrebno da pobedimo u trećem kolu u novembru. Smatram da je ove godine to takmičenje najjače u poslednjih nekoliko godina, nekoliko ekipa je to stavilo titulu kao cilj, Bešiktaš, Olimpijakos, Celje, izuzetni timovi. Ali mi osećamo, rastemo kao tim. Više od deceniju nije bila kvalitetna evropska utakmica u Beogradu, i evo nam šanse da se to ostvari konačno u seriji".

Liga šampiona?

"Moramo korak po korak, dug je put do toga. Prvo treba da osvojimo tutulu, pa da uđemo u drugo evropsko takmičenje po snazi", zaključio je trener lidera Superlige Ćirković

Podeli:

Komentari 0

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu