Nova vest
Pojedinačni sportovi 0

18.7.2024.

17:50

Belgijanac najbolji u 18. etapi na Tur d'Fransu VIDEO

Viktor Kampernerts, biciklista tima Loto destini, pobednik je 18. etape Tur d'Fransa, koja je vožena od Gapa do Barselonetea u dužini od 179,5 kilometara.

Autor: Zoran Kecman

Zoran Kecman
Zoran Kecman
Profimedia

Belgijanac je u maestralnom i uzbudljivom finišu, u sprintu, za nijansu bio bolji i ciljnu liniju prešao u vremenu 4.10:20 sati.

Bila je to njegova druga etapna pobeda u karijeri na Grand Turu, prvu je ostvario pre tri godine na Điro D'Italija.

Drugo mesto pripalo je Mateu Veršeru iz Total Enerdžisa, dok je treći bio Mihal Kvajatkovski iz ekipe Ineos Grenadiersa. 

Kampernerts se sa Kvatkovskim i Veršerom izdvojio iz grupe na nekih 35 kilometara pre cilja ove brdske etape.

Desilo se to neposredno pre nego što je na 34 kilometra pre kraja u jednoj oštroj krivini doživeo pad Tobijas Johansen, koji je ipak nastavio trku.

"Ja sam profesionalac jako dugo, bila mi je želja da dođem na Tur. Ovo mi je treći Tur, mnogo sam proveo vremena na klasicima gde je teško doći do pobede. Imao sam dobru formu, na kraju se sve isplatilo. Mnogo vremena je prošlo od kada sam pobedio prošli put, Imao sam podršku devojke, ona je verovala u mene, govorila da sam potencijal. Atmosfera u timu je fantastična. Ovo je pobeda za nju i sina. ovo je vrhunac moje karijere, nešto najlepše što mi se desilo", rekao je Kampernerts, koji je nedavno postao i otac.

"Rekao sam na sastanku da se dobro osećam, da je ovo etapa za mene. Bilo je važno da odem u beg i uspelo je. Dobro smo radili u poslednjim kilometrima. Dolaze tri teška dana, nadam se da ću se oporaviti i dobro završiti trku", dodao je pobednik. 

Glavna grupa, u kojoj su bili i vodeći u generalnom plasmanu Tadej Pogačar, i prošlogodišnji pobednik trke, Jonas Vingegord, stigla je na cilj sa popriličnim zaostatkom.

Ipak, u generalnom poretku nije bilo većih promena. 

Na čelu je i dalje Pogačar koji ima više od tri minuta prednosti ispred Vingegorda.

Do kraja je ostalo još tri etape, a naredna 19. je veoma teška planinska i vozi se od Embruna do Isole 2000 i duga je 144,6 kilometara.

Podeli:

Komentari 0

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu