Nova vest
Odbojka 6

14.8.2024.

8:55

Olimpijska šampionka ponovo na meti rasista: Mural uništen, nije se ni osušio FOTO

Nepoznati počinioci uništili su mural u Rimu, oslikan u čast italijanske odbojkašice Paole Egonu.

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
EPA-EFE/ANGELO CARCONI

Umetnik Laika je u noći između nedelje i ponedeljka oslikao mural naziva "Italijanita", koji je predstavljao korektorku koja je svojoj zemlji nedavno u Parizu donela zlatno odličje.

Na odbojkaškoj lopti je bila i posebna poruka: "Stop rasizmu".

Kako je Egonu rođena u Italiji u porodici doseljenika iz Nigerije, njena tamnoputa boja kože je često bila problem. Ranije je pričala o tome kako su joj roditelji tokom detinjstva govorili da nikada ne drži ruke u džepovima da je neko ne bi optužio da krade, te da uvek održava ličnu higijenu zbog predrasude da crnci smrde.

Očigledno je da je njena boja kože i ovoga puta bila neprelazna barijera, te je mural ubrzo uništen. Njegovi delovi na kojoj se vidi njena koža su prekrečeni u roze, kao i lopta sa porukom.

"Želim da izrazim solidarnost sa Paolom Egonu i najpotpuniji prezir prema ovom ozbiljnom gestu vulgarnog rasizma. Moja posvećenost svim oblicima diskriminacije je maksimalna, posebno želim da podignem svest mladih o ovakvim dešavanjima. Paola, ti si naš ponos", rekao je zamenik premijera i ministar spoljnih poslova i međunarodne saradnje Antonio Tajani.

Mala će uteha njegova izjava biti za Egonu, koja je u prošlosti govorila i o tome da zbog rasizma u Italiji razmišlja o tome da li želi da ima decu, jer bi i njih osudila da prolaze kroz iste stvari kao i ona.

Za sada, ona se nije oglasila ovim povodom.

Podeli:

Komentari 6

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu