Utorak, 23.05.2006.

11:32

Milan Damjanović (1941 - 2006.)

Izvor: Miloš Šaranović

Autor:Miloš Šaranović

Default images

U Beogradu je u utorak iznenada preminuo Milan Gica – Damjanović, bivši fudbaler Partizana i reprezentacije Jugoslavije.

Milan Damjanović je rođen 15. oktobra 1941. u Golubiću kraj Knina. U Partizanu je počeo 1954. godine i prošao sve selekcije, uključujući i prvi tim, igrao je u generaciji čuvenih ’beba’ sve do 1971. godine.

Za Partizan je odigrao 355 utakmica i postigao četiri gola, a za najbolju selekciju Jugoslavije odigrao je sedam mečeva i učestvovao u osvajanju srebrne medalje na prvenstvu Evrope 1968. u Rimu. Sa Partizanom je osvojio četiri titule šampiona.

Godine 1971. odlazi u francuski klub Anže, a igrao je još i za Le Man i Miluz da bi igračku karijeru završio 1977. godine. Vratio se u Partizan 1976. godine, a od 1977. je počeo da radi kao trener mlađih kategorija. Do smrti je bio savetnik u omladinskoj školi FK Partizan.

Damjanović je bio vrhunski tehničar, izvanredan taktičar, igrao je na poziciji levog beka. Zahvaljujući igračkoj inteligenciji i osećaju oduzimao je loptu na elegantan način, bez grubosti, pokazujući da bekovi ne moraju da budu brzi i oštri u duelima.

Vreme i mesto komemoracije, kao i sahrane, biće objavljeni naknadno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

3 Komentari

Podeli: