Nova vest
Košarka 12

27.10.2024.

18:10

"Divčev udarac na Hrvatsku? To nije bilo gaženje, sve sam video" VIDEO

Jedan od najpoznatijih jugoslovenskih košarkaša Žarko Paspalj prisetio se burnih događaja iz 90-ih godina, koji su značajno odjeknuli u tadašnjoj košarkaškoj javnosti.

Izvor: Večernji.hr

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
Profimedia/Rich Fury

U centru pažnje bio je njegov kolega i prijatelj Vlade Divac, čiji je gest tokom proslave zlata na Svetskom prvenstvu kada je Jugoslavija pobedila SSSR izazvao snažne reakcije, posebno u delu hrvatske javnosti.

Tokom proslave pobede, Divac je uzeo hrvatsku šahovnicu i zamenio je zastavom Jugoslavije, što je naišlo na osudu i negodovanje jednog dela hrvatskog naroda.
 


Situacija je bila kompleksna, obeležena političkom napetošću koja se razvijala u tom periodu, ali Paspalj je u intervjuu za "Večernji.hr" odlučno stao u odbranu Divčevog postupka, objašnjavajući kontekst situacije.

"To je situacija koju možemo različito interpretirati. Objektivno, to nije bilo gaženje simbola jedne države koja je kasnije nastala. To se dogodilo u nekoj trećoj državi kada smo svi bili zajedno, i da se bilo koja druga zastava tada tu pojavila, isto bi se dogodilo. Nakon svega što se dogodilo nije to lako objasniti ljudima. I dan-danas se priča da je to bio Divčev udarac na hrvatsku zastavu i na hrvatsku državu, što zapravo nije tačna interpretacija. Bio sam tamo i sve sam video. Znam da bi se to dogodilo s bilo kojom drugom zastavom da se tu pojavila" rekao je Paspalj.
 

Podeli:

Komentari 12

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu