Nova vest
Košarka 9

10.9.2024.

14:51

Od kraha u Berlinu do slavlja u Parizu – to je Pešić na klupi Srbije

Svetislav Pešić je uspeo da vrati Srbiju u vrh svetske košarke.

Srđan Novaković
Starsport

To je glavni utisak ovog drugog mandata popularnog "Karija" na klupi reprezentacije Srbije na koju sđje seo od 2021. godine posle 19 godina nakon njegovog prvog perioda koji je proveo kao selektor nacionalnog tima. 

Pešić je tako na mestu selektora reprezentacije nasledio Igora Kokoškova koji se povukao sa tog mesta posle neuspeha na kvalifikacionom turniru za plasman na Olimpijske igre, koji se igrao u Beogradu. 

Trofejni trener je u svom prvom mandatu bio veoma uspešan. Sa reprezentacijom je 2002. godine u Indijanapolisu osvojio svetsko zlato, dok se godinu dana ranije u Istanbulu dočepao i evropskog zlata. 

Nije Pešić u svom drugom mandatu doneo zlato, ali sa bronzom na Olimpijskim igrama i srebrom na Svetskom prvenstvu, mora se priznati da je ovaj njegov boravak na klupi na kraju ipak bio uspešan i da je Srbija ponovo na vrhu svetske košarke. 

Ali to nije bilo ni malo lagano...

Teške kvalifikacije za Mundobasket

Prvi izazov pred tada novim starim selektorom je bio da preko kvalifikacija izbori plasman na Svetsko prvenstvo koje se održalo na Filipinima 2023. godine. 

I to nije bio nimalo lagan zadatak za Pešića, koji se kao i prethodni selektori suočio sa problemom oko rasporeda utakmica, gde nije mogao da računa na igrače koji su igrali u Evroligi, kao i u NBA. 

Srpski tim se u prvoj fazi kvalifikacija nalazio u grupi sa Letonijom, Belgijom i Slovačkom.

Srbija se dosta mučila u tim kvalifikacijama, gde je jedva izborila plasman u drugu fazu sa učinkom od tri pobede i isto toliko poraza. Svi i dalje pamte šokantan poraz od Belgije u Nišu, kao i neuspeh protiv Letonije na strani. 

Posle prolaska u narednu fazu i to na jedvite jade, Srbija je dospela u novu grupu, gde su se priključili Grčka, Turska i Velika Britanija. A pošto je srpski tim posle prve faze imao učinak od 3:3, plasman na Svetsko prvenstvo je bio pod velikim znakom pitanja. 

Već su tada krenule da kovaju priče kako je Pešić suviše star za mesto selektora, jednostavno javnost je gubila poverenje u izbor na mestu selektora Srbije. 

Ipak je Srbija zaigrala najbolje kada je to najviše trebalo. 

Srpski tim je nošen ekipom koju je Pešić okupio za učešće na Evrobasketu, a koju je predvodio Nikola Jokić uspeo da slavi na utakmicama protiv Grčke i Beogradu i Turske u Istanbulu i tako odradi najteži deo posla u cilju plasmana na Mundobasket. 

Tako da je na kraju Srbija sa drugog mesta i ispred Grka sa učinkom od šest pobeda i četiri poraza uspela da obezbedi plasman na Svetsko prvenstvo, koje se održalo na Filipinima, Japanu i Indoneziji. 

Krah na Evrobasketu i precrtavanje Teodosića

Posle plasmana na Mundobasket i to uz mnogo problema, vreme je bilo da se Svetislav Pešić pokaže na prvom velikom takmičenju u svom drugom mandatu na klupi Srbije. 

Uprkos svemu, Srbije je u dobrom raspoloženju otišla na ovo takmičenje, gde je došla kao aktuelni vicešampion, jer zbog epidemije korona virusa nije se održalo pet godina.

Optimizam kod navijača reprezentacije je ulivao i tim koji je Pešić okupio. Tu su bili i tada (a i sada ) najbolji svetski košarkaš Nikola Jokić. Sem Somborca, tim su sačinjavali i Kalinić, Nedović, Milutinov, Lučić kao kapiten ekipe, Micić, Gudurića, Marinkovića i Miloša Teodosića. 

Zašto smo popularnog Tea poslednjeg spomenuli, pa zato što je prva velika i zvučna odluka Pešića bila ta da bukvalno pošalje slavnog košarkaša u reprezentativnu penziju. 

Kao grom iz vedra neba je odjeknula vest da se Svetislav Pešić zahvalio Milošu Teodosiću, koji je bio kapiten reprezentacije na tome što se odazvao njegovom pozivu i da on neće biti član tima na Evropskom prvenstvu. 

Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Ova vest je dočekana sa velikom dozom skepse. Javnost je bila podeljena, mnogi nisu mogli da veruju šta je Pešić uradio, da se tako lako odrekao jednog od najboljih košarkaša koje je ova zemlja imala u poslednjih 15 godina. Jeste da Teodosić nije bio u svom najboljoj formi, ali je njegovo prisustvo u svlačionici bilo dovoljno da unese mir u ekipu. 

"Odluka je moja i nije bila laka, ne samo zbog toga što je on dugo godina u reprezentaciji, nego ona nije laka za svakog igrača. Naravno da je i on bio malo iznenađen, ali to je sastavni deo života u sportu. Ja sam njemu direktno rekao da ne mogu nakon ovoga svega što sam video, ne samo od njega i ostalih koji su na njegovim pozicijama, da ne mogu da mu ponudim status i mesto koje je do sada imao u reprezentaciji", istakao je iskusni stručnjak.

"Vidim da su ovakve odluke izazvale različite stavove i komentare, pogotovo kada je u pitanju Teodosić. Međutim, ono što se meni ovde prvi put dešava u mojoj karijeri je da ja nisam ni stigao da informišem ekipu, a već su svi portali objasnili da je Teodosić precrtan, eliminisan, pa čak i odstranjen iz ekipe. Moram da vam kažem da ste pogrešno informisani", izjavio je Pešić na konferenciji za medije.

Ova odluka je bila čudna pošto je Pešić koristio Teodosića u mečevima kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u prvoj fazi. 

Tako su košarkaši Srbije bez svog kapitena krenuli put Evropskog prvenstva, gde su bili smešteni grupu zajedno sa Izraelom, Holandijom, Poljskom, Finskom i domaćinom grupe Češkom, pošto se grupna faza igrala u Pragu. 

Srbije je možemo reći pretrčala ovu prvu fazu takmičenja sa svih pet pobeda i svi su sa velikom dozom optimizma dočekali utakmicu protiv Italije u osmini finala. 

Ali onda se desilo čudo...

Italija je bila dužnik posle pobede u finalu kvalifikacionog turnira u Beogradu i neodlaska na Olimpijske igre u Tokiju. 

Srbija je bila favorit na ovom meču, koji je krenuo odlučno po naš tim, tokom većeg dela utakmice je prednost bila na strani Pešićevog tima, ali su Italijani na pred kraj poslednjeg perioda istopili dvostruku razliku koja je bila za Jokića i saigrače. 

Međutim onda se desilo čudo i posle neverovatne partije Marka Spisua, koji je odigrao možda i najbolju utakmicu u svojoj karijeri, on sam izbacio Srbiju sa Evrobasketa, gde je eto Srbija bila i možda najveći favorit za zlato na kraju okončala takmičenje već u osmini finala (94:86).

"Italija je zasluženo pobedila, igrala je odličnu košarku. Nismo pogodili neke otvorene šuteve, ali najvažniji problem bio je u odbrani. Nismo imali nijednom tri dobre vezane odbrane, njima se dizalo samopouzdanje trojkama i ofanzivnim skokovima posle eventualnih promašaja. Mnogo smo razočarani

"Svi smo razočarani, tužni, to je košarka… Mi smo prava ekipa, večeras nismo bili pobednici, ali verujem u ove momke, pokazali su izvanredan odnos prema reprezentaciji, prema svakom treningu i saradnji koju smo imali. Fantastična grupa momaka i meni je bilo ogromno zadovoljstvo“, rekao je Pešić posle poraza od Italije. 

Manila kao mesto povratka na vrh 

Posle lošeg izdanja na Evropskom prvenstvu, javnost se ustremila na Svetislava Pešića, gde nije bila optimistična po pitanju njegovog ostanka na klupi reprezentacije. 

Mnogi su smatrali da su godine uzele mah, da bi trebalo neko mlađi da preuzme kormilo reprezentacije, ali je odluka bila da će Pešić ostati na mestu selektora i na Svetskom prvenstvu. 

Nije Srbija imala onakav sastav kakav je bio na Evrobasketu, Nikola Jokić zbog naporne sezone i posle osvajanja titule u NBA ligi, nije bio spreman da se odazove selektoru i učestvuje na Mundobasketu. 

Posle pauziranja od godinu dana u reprezentaciju se vratio Bogdan Bogdanović, koji je promovisan u novog kapitena. 

Srbija je bez velike pompe i prevelikih očekivanja otišla na daleki put na Filipine, gde se održalo ovog tamičenje. 

Opet je nacionalni tim bio u laganoj grupi sa Kinom, Južnim Sudonom i Filipinima, gde nije imao previše problema, pa je sa sve tri pobede završio prvu fazu. 

Potom se Srbija preselila u drugu fazu, gde je dospela u grupu sa Italijom i Dominikanskom Republikom.

Novi susret sa Italijanima i novi poraz, koji je Srbiju poslao na deo žreba gde su bili Amerikanci. 

Ipak desilo se čudo, tako da se Srbija na kraju nije susrela sa reprezentacijom SAD, i to najviše zahvaljujući Nemcima, koji su savladali u polufinalu. 

Srbija je najbolju košarku od dolaska Pešića na klupu reprezentacije igrala baš u nokaut fazi ovog Mundobasketa. 

Redom su padali prvo Litvanci, pa onda i Kanađani za veliko finala Svetskog prvenstva, gde srpski tim ipak nije imao snage za zlato, pa su Nemci tako postali svetski prvaci. 

Ali na kraju kada se sve uzme u obzir, Manila je bila ta koje je vratila poverenje u Svetislava Pešića da on može da napravi velika dela sa reprezentacijom. 

Posle svetskog srebra, Srbija je obezbedila plasman na Olimpijske igre, što je bio novi cilj. 

Naravno kada se govori o Svetskom prvenstvu u Manili, mora se spomenuti i Boriša Simanić,čiji je nesrećni slučaj i povreda bubrega ujedinila dodatno tim, koji je išao sve do kraja. 

"Drim tim" na konopcima i nova medalja u Parizu

Vratilo se poverenje u reprezentaciju posle uspeha na Mundobaksetu, i to je sigurno dosta uticalo da se u dobrom raspoloženju ekipa sprema za nastup na Olimpijskim igrama, gde Srbije nije bilo od 2016. godine. 

Ponovo se u tim vratio Nikola Jokić, tu je bio i Bogdan Bogdanović, i njih dvojica su bili predvodnici ovog tima koji je imao cilja da se iz Pariza vrati sa medaljom oko vrata. 

Srbija je imala najteži mogući zadatak, u prvom meču su se sattali sa Amerikancima, gde su olako poraženi, da bi onda usledile dve sigurne pobede nad Portorikom i Južnim Sudanom. 

Veliki tačnije najveći preokret u istoriji Olimpijskih igara, Srbija je imala u četvrtfinalnom susretu protiv Australije, gde su gubili sa 24 poena razlike, ali su na kraju uspeli da se vrate i odnesu pobedu, čime su zakazali novi susret sa reprezentacijom SAD. 

Možda i najbolja utakmica Svetsilava Pešića od trenutka kada se vratio na mesto selektora. Srbija je imala vođstvo, kontrolu meča pa gotovo 38 minuta meča. Amerikanci su bili naterani da igraju sa svojih 150 odsto mogućnost kako bi dobili ovaj meč i u tome su na kraju nažalosti i uspeli. 

Najviše zahvaljujući neverovatnoj partiji Stefa Karija, koji je svojim trojkama preokrenuo situaciju na terenu i doneo "drim timu" pobedu i plasman u finale, gde su osvojili zlatnu medalju pobedom na Francuzima. 

Srbija nije previše tugovala, uspela je da se vrati i slavi na meču protiv Nemačke u borbi za treće mesto i tako dođe do bronze na Olimpijskim igrama. 

Pešić je tako sa još jednog takmičenja uspeo da se vrati sa medaljom oko vrata. 

A od tog trenutka je krenula da se peva pesma prepoznatljvog ritma "Kari's on fire".

Podeli:

Komentari 9

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Apps

"Dva plus dva je jednako šest"

Bliži se rok do kojeg bi TikTok trebalo da bude prodat nekoj američkoj kompaniji, a u suprotnom kompanija će biti zabranjena u Americi.

Forbes

10:00

1 h

Novo Sport Video Menu